Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dresy klubů Premier League: Tradice vs. odvaha, africké dědictví i vzpomínky na 80. léta

Venkovní sada dresů Arsenalu odkazuje na Afriku.
Venkovní sada dresů Arsenalu odkazuje na Afriku.@Arsenal
Arsenal se vrací k modrým doplňkům a oslavuje africké dědictví, Chelsea přichází s odvážným designem, zatímco Manchester United zachovává tradiční červenou. Ať už krok do minulosti, či budoucnosti, kluby Premier League se na nadcházející sezonu, startující 16. srpna, snaží osvěžit vzhled svých dresů a vyjádřit tím vlastní identitu. Livesport Zprávy přinášejí přehled trikotů všech klubů nejvyšší anglické soutěže.

Arsenal

Arsenalu druhé místo nestačí a pro vytoužený titul po 21 letech si půjde v obměněných dresech. V nových domácích trikotech přibylo více bílé, Gunners se také po dvou ročnících vracejí k modrým doplňkům.

Domácí sada Arsenalu.
Domácí sada Arsenalu.@Adidasfootball

Překvapením je venkovní dres, který vznikl ve spolupráci se značkou Labrum London a oslavuje britské a africké dědictví a propojení klubu s komunitou. Design, představující pohyb a proudění lidí, je inspirován africkými vzory, které se běžně vyskytují na artefaktech či dekoracích.

"Jako přistěhovalec jsem v Arsenalu viděl několik neuvěřitelných hráčů s africkým původem. Ti pro mě byli úžasnými vzory, reprezentovali komunitu, se kterou jsem spjatý. Arsenal k ní má silné pouto, takže jsem hrdý, že jsem s nimi na návhru spolupracoval," komentoval dresy zakladatel Labrum London Foday Dumbuya.

Venkovní sada Arsenalu.
Venkovní sada Arsenalu.@Adidasfootball

Aston Villa

Domácí dres odkazuje na 150. výročí klubu a vzdává hold historii, na milník upomíná symbol AV 150. Trikot dále zdobí inovovaný znak či nášivka Ligy mistrů. "Jsme na naše nové dresy nesmírně hrdí, představují historický rok pro náš klub," uvedl prezident obchodních záležitostí Aston Villy Chris Heck. Dresy Villans mimochodem propagují i muzikanti Ozzy Osbourne a Geezer Butler.

Domácí sada Aston Villy.
Domácí sada Aston Villy.@AVFCOfficial

Bournemouth

Na počest desetiletého výročí legendární sezony 2014/15, kdy se klub poprvé probojoval do Premier League, se červeno-černá pruhovaná souprava Bournemouthu vrací k ikonickým zlatým pruhům, které mají dodávat na eleganci.

Domácí sada Bournemouthu.
Domácí sada Bournemouthu.Afcb.co.uk

Při designování venkovní soupravy se Cherries znovu podívali do své historie, tentokrát se inspirovali trikotem z počátku 90. let. Kdysi kontroverzní dres se stal populárním mezi fanoušky, fialovo-zelená kombinace se tedy vrací. 

Venkovní sada Bournemouthu.
Venkovní sada Bournemouthu.Afcb.co.uk
Třetí sada Bournemouthu.
Třetí sada Bournemouthu.@afcbournemouth

Brentford

Venkovní dresy Brentfordu jsou růžové, třetí sadě dominuje tmavě zelená barva, nové domácí trikoty 16. celek minulé sezony Premier League nepředstavil.

Venkovní sada Brentfordu.
Venkovní sada Brentfordu.@BrentfordFC

Třetí sada je inspirována architekturou Gtech Community stadionu, klubový znak a partneři jsou vybarveni do žluté.

Třetí sada Brentfordu.
Třetí sada Brentfordu.@BrentfordFC

Brighton

Extra pruhy, extra styl – tím se při vymýšlení nových dresů patrně řídili v Brightonu. Krom dvou pruhů přidali návrháři také kulatý výstřih a více bílé barvy, z rukávů modrá vymizela takřka úplně. 

Domácí sada Brightonu.
Domácí sada Brightonu.@OfficialBHAFC

K nepoznání budou hráči Racků na venkovních hřištích. Zelenou vystřídala žlutá a tenké černé proužky.

Venkovní sada Brightonu.
Venkovní sada Brightonu.@OfficialBHAFC

Chelsea

Hoříme modře! Chelsea vstupuje pod vedením Enza Maresky do nové éry s odvážným designem. Středobodem je svěží modrá, která symbolizuje nový směr a energii, která do klubu přichází. Vzor tavícího kotle připomíná tekuté zlato a stříbro, symbolizuje historické úspěchy na Stamford Bridge i dynamickou kulturu Londýna. "Je symbolem minulých úspěchů klubu a našeho závazku přijmout budoucnost," uvádí Chelsea na webu.

Domácí sada Chelsea.
Domácí sada Chelsea.@ChelseaFC

Oranžový kontrast na venkovních trikotech symbolizuje vášeň, ambici a odhodlání klubu uspět jak na hřišti tak mimo něj. Dresy a šortky jsou vyrobeny z tkaniny v odstínu guava ice, což je světlejší varianta oranžové, která dává dresu čistý, mladistvý a moderní vzhled. Zajímavostí je do červena vyvedené klubové logo.

Venkovní sada Chelsea.
Venkovní sada Chelsea.Chelseafc.com

Crystal Palace

Crystal Palace se vrací k tradičním červeno-modrým pruhům, které jsou doplněny o opakující se motivy orlů symbolizujích sílu a tradici klubu. Díky pamětnímu razítku na zadním límci hráči každým zápasem oslaví sté výročí od otevření Selhurst Parku.

Domácí sada Crystal Palace.
Domácí sada Crystal Palace.@CPFC

Na venkovní trikoty se vrací design zářivé žluté s modrými doplňky, který navazuje na dlouholetou tradici. Poprvé se v této v kombinaci hráči Crystal Palace prezentovali v 60. letech minulého století.

Venkovní sada Crystal Palace.
Venkovní sada Crystal Palace.@CPFC

Everton

Everton nepřekvapil, i v poslední sezoně na Goodison Park budou jeho hráči hájit modré barvy. Novinkou je do světlejšího odstínu vyvedený límec, trikot také skrývá motiv prvního klubového znaku z roku 1920. "Prvky původního erbu ze dvacátých let minulého století jsou skvělým odkazem na minulost. Vím, jak moc si fanoušci váží naší historie. V sezoně, kdy se loučíme s Goodisonem, který pro všechny tolik znamená, bude hrát hrdost hlavní roli," komentoval dresy kapitán Seamus Coleman.

Domácí sada Evertonu.
Domácí sada Evertonu.@Everton

Na venkovních hřištích se však budou prezentovat ve zcela novém kabátu. Červeno-černou nahradí černo-žlutá, která má symbolizovat ducha Goodison Parku a připomínat slavné večerní zápasy pod reflektory. Třeba i vítězné loňské derby nad Liverpoolem nebo semifinále Poháru vítězů pohárů roku 1985 proti Bayernu.

Venkovní sada Evertonu.
Venkovní sada Evertonu.Evertonfc.com

Fulham

Fulham dresy oživil, ale větším změnám se raději vyhnul. Černo-bílý design pokračuje, v téměř čistě bílou se mění podoba rukávů a byl přidán černý límeček odkazující na slavné trikoty z minulosti.

Domácí sada Fulhamu.
Domácí sada Fulhamu.@FulhamFC

Na venkovních hřištích se hráči budou vydávat na retro cestu. V tradičním barevném provedení s černými a červenými pruhy má dres evokovat vzpomínky na slavné soupravy minulosti. 

Venkovní sada Fulhamu.
Venkovní sada Fulhamu.Fulhamfc.com

Ipswich

Domácí dres Ipswiche má symbolizovat hrdost jak hráčů, tak fanoušků, což zdůrazňuje i nově ohraničený znak. Vymizel výrazný límeček a bílé rukávy. Bílá se ale ze dresu nevytratila, poprvé za téměř 10 let se na dresu objevily proužky právě bílé barvy.

Domácí sada Ipswiche.
Domácí sada Ipswiche.@IpswichTown

Venkovní dres má naopak reprezentovat hrdost města na klub a to, jak klubový úspěch pozitivně ovlivňuje celé město. Reprezentovat mimo Portman Road budou unikátní grafikou klubových vlajek a zlatými doplňky.

Venkovní sada Ipswiche.
Venkovní sada Ipswiche.@IpswichTown

Leicester

Dres, se kterým se Leicester po roce vrací do Premier League, je poměrně smutnou náhražkou verze z loňské sezony. V podstatě jedinou obměnou je zlaté lemování na límci a a přestože motto pro novou sezonu zní "Lišky se nikdy nevzdávají," zůstaly tyto šelmy na dresu již pouze ve znaku. 

Domácí sada Leicesteru.
Domácí sada Leicesteru.@LCFC

Venkovní dres, který býval černý s modrým pruhem, naopak prošel výraznou a odvážnou změnou. 

Venkovní sada Leicesteru.
Venkovní sada Leicesteru.@LCFC

Liverpool

Liverpool sice vstupuje do nové éry bez Jürgena Kloppa, dresy se ale vrací do minulosti. Inspirovány jsou legendárním trikotem z roku 1984, kdy Reds vyhráli čtvrtý evropský titul, design s bílými a zlatými doplňky a unikátní límec zajišťují nostalgický nádech.

Domácí sada Liverpoolu.
Domácí sada Liverpoolu.@LFC

Nová venkovní sada je opakem. Prošla moderní revizí zelené barvy, kterou si Reds v minulé sezoně oblíbili. Verze na sezonu 2024/25 má tmavě zelenou, zemitou barvu nazývanou "noční les" v kombinaci s antracitovou. Zda soupeře zastraší, se uvidí již v prvním zápase proti Ipswichi. Jména a čísla hráčů si naopak berou inspiraci z liverpoolských ulic, konkrétně z historických nápisů.

Venkovní sada Liverpoolu.
Venkovní sada Liverpoolu.@nikefootball

Manchester City

0161, Citizens volají! Anglický mistr nechce riskovat a pro pátou obhajobu ligového titulu si půjde v pouze lehce obměněných dresech. Vymizely pruhy a změnil se límec trikotu, který má spolu s lemem rukávů vetkanou telefonní předvolbu Manchesteru – číslo 0161, 

Domácí sada City.
Domácí sada City.@ManCity

Venkovní souprava připomíná nezapomenutelný duel ze 30. května 1999, kdy v dramatickém finále baráže o postup do nejvyšší soutěže City zvítězilo nad Gillinghamem. Na oslavu tohoto ikonického zápasu, který se vryl do srdcí fanoušků, budou hráči Sky Blues na venkovních hřištích reprezentovat klub v tmavém dresu s neonově žlutými svislými pruhy a modrými detaily.

Venkovní sada City.
Venkovní sada City.Mancity.com

Manchester City je neustále v pohybu, na hřišti i mimo něj. Ve třetí sadě proto loď z erbu klubu designéři přeměnili na celoplošný grafický potisk. Vzdali tak hold symbolu, který má představovat minulost, přítomnost i budoucnost.

Třetí sada City.
Třetí sada City.@ManCity

Manchester United

Na Old Trafford pokračují v tradici a drží se své klasické barvy, jejíž letošní odstín má připomínat plameny. Krom zjednodušení designu se změnila i barva proužků na ramenou – z černé na bílou.

Domácí sada United.
Domácí sada United.@adidasfootball

Nový venkovní dres Red Devils je v modrém námořnickém základu pokryt mnoha písmeny M. Spolu se stříbrnými detaily má oslavovat město a historii klubu. 

Venkovní sada United.
Venkovní sada United.@adidasfootball

Newcastle

Magpies budou v St. James‘ Parku vzpomínat na sezonu 2002/03, minimálně tedy svými dresy. Ty se sice od loňské sezony příliš nezměnily, vyznačují se ale třemi černými pruhy, které naopak vymizely z ramen.

Domácí sada Newcastlu.
Domácí sada Newcastlu.@NUFC

Třetí bílá sada vzdává hold ikonickému dresu ze sezony 1999/2000. Hlavní inovací, i když vlastně spíš návratem k minulosti, je znak, který klub používal v 80. letech. Podobně jako v loňské venkovní nechybí na nové třetí sadě Newcastlu zelená barva.

Třetí sada Newcastlu.
Třetí sada Newcastlu.@NUFC

Nottingham

Domácí dresy Nottinghamu dramatickou změnou neprošly. Novinkou je výrazný texturovaný vzor s překrývajícími se hvězdami, ty mají představovat vítězství týmu v Evropském poháru na přelomu 70. a 80. let. "Nosíme tyto hvězdy s hrdostí a využíváme je jako hnací motor našich ambicí. Tato souprava představuje další kapitolu Nottingham Forest," uvádí klub na svých stránkách. 

Domácí sada Nottinghamu.
Domácí sada Nottinghamu.@NFFC

Překvapivé obměny se naopak tvůrci nebáli u venkovních dresů. Loňský, který by klidně mohla obléci argentinská reprezentace, vyměnili za kombinaci tmavě modré a růžové. Nápaditá sada koreluje s letošním mottem Nottinghamu. "Přinášíme energii," říká.

Venkovní sada Nottinghamu.
Venkovní sada Nottinghamu.@NFFC

Southampton

V Southamptonu čerpali inspiraci z bohaté námořní historie města. Na domácím dresu se zjednodušeným designem se spojují dynamické pruhy s maskovacími vzory, které se používají na lodích ke zmatení nepřítele. Na St Mary's Stadium chtějí, aby podobně jako u lodí bylo pro soupeře u hráčů těžké určit jejich rychlost, kurz a cíl.

Domácí sada Southamptonu.
Domácí sada Southamptonu.@SouthamptonFC

Ani na stadionech soupeřů hráče Southamptonu nepřehlédnete. S oslňující barvou i grafikou ve světle a tmavě žluté budou zářit – tedy minimálně alespoň jejich dresy.

Venkovní sada Southamptonu.
Venkovní sada Southamptonu.@SouthamptonFC

Tottenham

Modré rukávy. To je v podstatě jediná novinka, kterou na severu Londýna vymysleli. Domácí dres Tottenham Hotspur 2024/25 neopouští více než stoletou tradici a aktualizuje design, který týmu přinesl přezdívku Lilywhites.

Domácí sada Tottenhamu.
Domácí sada Tottenhamu.@SpursOfficial

Na nových venkovních dresech je zesvětlený odstín modré. Design, připomínající trikoty Spurs z 80. let, má stavět na osvědčené tradici a přinášet nostalgický nádech do moderní éry.

Venkovní sada Tottenhamu.
Venkovní sada Tottenhamu.@SpursOfficial

West Ham

Další návrat do úspěšné minulosti. Nový dres má oslavovat první evropský triumf klubu, kdy West Ham ve finále Poháru vítězů pohárů na stadionu ve Wembley roku 1965 porazil TSV Mnichov. Dres má klasický límec a světle modré detaily. Novinkou je měnící se klubový znak – ať na domácí, či venkovní soupravě, logo je vždy barevně sladěné.

Domácí sada West Hamu.
Domácí sada West Hamu.@WestHam

U nové venkovní sady přešel West Ham z bílé na černou.

Venkovní sada West Hamu.
Venkovní sada West Hamu.@WestHam

Wolves

Neustále jít vpřed a ctít tradici, tak se chtějí v nové sezoně prezentovat Wolves. Do dresu namíchali současnost s minulostí, například starozlatý ikonický základ s nadčasovým symbolem klubové hrdosti. Kromě znaku ležícího uprostřed hrudi se toho od minulé sezony moc nezměnilo. 

Domácí sada Wolves.
Domácí sada Wolves.@Wolves

Moderní design má navozovat pocit rychlosti, geometrické vzory zase strategii, design vlčí hlavy má zastrašit. Dres, stejně jako domácí sada, nese logo uprostřed. Pro klub symbolujizující starozlatá barva je využita na lemování. 

Venkovní sada Wolves.
Venkovní sada Wolves.@Wolves

Program Premier League