Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal díky spolupráci Saky a Havertze porazil Wolves, Souček vybojoval penaltu

Aktualizováno
Bukayo Saka odstartoval nový ročník gólem a asistencí.
Bukayo Saka odstartoval nový ročník gólem a asistencí.Profimedia
Fotbalisté Arsenalu vyhráli v úvodním kole Premier League proti Wolves 2:0 a připsali si první tři body do tabulky. Skóre zápasu ve 25. minutě otevřel Kai Havertz (25), jenž zužitkoval přesný centr Bukaya Saky (22). V 74. minutě si oba hráči role vyměnili a přidali druhý gól Gunners. Premiéra na lavičce West Hamu nevyšla Julenu Lopeteguimu, jeho svěřenci včetně Tomáše Součka a Vladimíra Coufala, podlehli Aston Ville 1:2. Těsnou výhru 1:0 vybojoval Newcastle, který proti Southamptonu hrál od 28. minuty bez vyloučeného Fabiana Schära (32), jenž byl poslán do šaten za úder hlavou.

Arsenal – Wolves 2:0

Přestože hosté vstupovali do utkání na Emirates Stadium v roli outsidera, do šance se dostali jako první, ale střelu Matta Dohertyho zablokoval Gabriel. Poté se osmělili i Gunners. Ben White a Bukayo Saka ovšem promarnili několik příležitostí, přičemž druhý jmenovaný dvakrát vyzkoušel pozornost gólmana hostů.

Proti hlavičce Kaie Havertze po Sakově centru už byl ale José Sá bezmocný. Domácí mohli ještě v první půli svůj náskok zdvojnásobit, ale neuspěli. Stejně si vedli i hráči Wolves, avšak David Raya hlavičku Jörgena Stranda Larsena zneškodnil.

První šanci druhého poločasu měl střelec úvodní branky zápasu. Havertz ale v dobré pozici svou slabší pravou nohu přestřelil. Podobně si vedl Thomas Partey a neuspěl ani Vlk Rayan Aït-Nouri, jehož střela proletěla těsně vedle Rayovy tyče. Wolves začali získávat více a více sebevědomí. Střídající Matheus Cunha se po špatné přihrávce Williama Saliby ocitl v obrovské šanci, ale jeho střela postrádala potřebnou razanci.

Probrat své spoluhráče se pokusil kapitán Gunners Martin Ödegaard, jehož prudká rána hostujícího strážce svatyně pořádně štípla. Nakonec se ujal až pokus Saky, který po kombinaci s Havertzem přesně mířil k bližší tyči.

Statistiky hráče.
Statistiky hráče.Opta by Stats Perform

Nejlepší ligová obrana loňského ročníku opět velmi dobře zafungovala a hned v úvodu soutěže udržela čisté konto. Wolves sice vyhráli jediný z posledních 11 ligových střetů, i tak šlo ale u týmu kouče Garyho O'Neila najít několik pozitiv, na kterých mohou v budoucnu stavět.

West Ham – Aston Villa 1:2

Optimismem naplněné provedení písně "I'm Forever Blowing Bubbles" se ozývalo po celém London Stadium na uvítanou Julena Lopeteguiho a několika nových velkých jmen, která přivedl. Byla to ale nejnovější rekordní akvizice Villy, která neztrácela čas a dala se do střílení gólů.

Amadou Onana vtrhl do pokutového území, naskočil si na rohový kop Youriho Tielemanse a po necelých čtyřech minutách zanechal domácí v šoku, čímž si získal přízeň věrných fanoušků Villy. Tým Unaie Emeryho pokračoval i nadále v tomto duchu a Morgan Rogers otestoval Alphonse Areolu, když se snažil navázat na svou vynikající předsezónní formu.

Livesport
LivesportOpta by StatsPerform

Brzy přišly další jasné šance Villy, Leon Bailey trefil tyč poté, co se prosmýkl kolem Areoly, a John McGinn ze středu hřiště mířil vedle. Po dlouhém míči se Matty Cash dostal v pokutovém území do střetu s Tomášem Součkem a rozhodčí Tony Harrington ukázal na penaltový puntík, přestože se obránce Villy v tomto souboji lehce dotkl míče.

Lucas Paquetá pokutový kop chladnokrevně proměnil, čímž nabudil Kladiváře k silnému závěru poločasu, a nebýt skvělého zákroku brankáře Emiliana Martíneze, vítěze Copa América, mohl Emerson strhnout vedení na stranu domácích.

V porovnání s prvním poločasem byl pro Villu start do poločasu druhého výrazně nepříjemnější, ale přesto jí znovu do vedení mohl poslat Rogers. Hrozba protiútoků Villy byla citelná po celý druhý poločas a Durán, který přišel na hřiště po hodině hry, aby nahradil Ollieho Watkinse, po úniku zasáhl boční síť.

Zbývalo něco málo přes deset minut, střídající hráč a nová posila Ian Maatsen pronikl po levé straně a našel Jacoba Ramseyho, který před zaplněným hledištěm přihrál Duránovi a ten prostřeil Areolu.

Newcastle – Southampton 1:0

Proti nově postoupivším hostům začaly Straky zostra, přičemž obzvlášť nebezpečný byl útočník Alexander Isak. Přestože se Southampton ne příliš úspěšně snažil držet míč ve své moci, letní posila Ben Brereton Díaz neustále napadal. Ještě před přestávkou se stal aktérem incidentu, který mohl obrátit zápas na ruby, když Fabian Schär viděl po střetu s chilským reprezentantem přímou červenou.

To však Newcastlu příliš neubralo na elánu a po výpadku koncentrace v zadních řadách Southamptonu Isak předložil míč Joelintonovi, který chytře vypálil z 12 metrů a před přestávkou poslal svůj tým do vedení.

Hosté s výhodou jednoho muže v poli věděli, že iniciativa je v jejich rukou, a během pěti minut po návratu do hry mohli vyrovnat. Po několika odrazech v šestnáctce Newcastlu Brereton Díaz nevysvětlitelně neproměnil velkou šanci. Následoval jistý výkon Magpies, kteří neúnavně bojovali ve středu pole.

Kolem 70. minuty udělal Russell Martin dvojité střídání ve snaze najít nějakou příležitost na srovnání. Kombinace nezničitelné černobílé zdi a zřetelného nedostatku útočné kvality ze strany Saints však způsobila, že se jim nedařilo soupeře zlomit. Fanoušci Newcastlu tak mohli ze stadionu odcházet spokojeni, neboť kromě tří bodů viděli i perfektní defenzivní výkon korunovaný čistým kontem.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by stats Perform

Everton – Brighton 0:3

Počtvrté v řadě dokázal Brighton vydolovat z prvního kola Premier League tři body, což se mu podařilo poprvé v historii. Velmi spokojený s výsledkem může být i nový kouč Seagulls Fabian Hürzeler, jehož svěřenci si z Goodison Parku odvezli výhru 3:0 nad Evertonem.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Kompletní výsledky Premier League