Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Portugalsko načalo přípravu na Česko vítězně, Turecko proti Itálii nedalo ani gól

Pod vítězství Portugalska se podepsal i Bruno Fernandes.
Pod vítězství Portugalska se podepsal i Bruno Fernandes.Profimedia
Portugalsko zvítězilo v prvním přípravném utkání před blížícím se evropským šampionátem, když v Lisabonu přehrálo Finsko 4:2. Favorit "české" skupiny na Euru sice dlouho potvrzoval roli jasně kvalitnějšího celku, jako vítězná se ale dala označit až branka Bruna Fernandese (29) na 3:0. Po jeho zásahu totiž prokázal svůj neoddiskutovatelný střelecký instinkt Teemu Pukki (34), jenž dvěma pohlednými zásahy donutil domácí výběr o výsledek ještě urputně zabojovat. Další český soupeř – tým Turecka – remizoval s Itálií bez branek.

Portugalsko – Finsko 4:2

Tým z Pyrenejského poloostrova od začátku potvrzoval roli favorita, když soupeře téměř nepouštěl k míči. Roli ofenzivního tahouna převzal od absentujícího Ronalda na levé straně hřiště Rafael Leao, přes kterého se v prvním dějství rodila většina zajímavých akcí. Stejně jako rohový kop ze 17. minuty, po kterém se prudkou hlavičkou prosadil Rúben Dias.

Zanedlouho mohl svého kolegu z defenzivních řad napodobit Joao Cancelo, z pravé strany pokutového území ale trefil pouze boční síť. Ve 40. minutě mohl hlavou zvýšit Francisco Conceicao, spolehlivý zákrok ovšem vytasil Lukáš Hradecký. Dvougólový náskok však Portugalcům stihl ještě před přestávkou zařídit Diogo Jota, jenž v nastaveném čase bezpečně proměnil pokutový kop.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Další branku mohl brzy po změně stran přidal aktivní Cancelo, prudkou střelu ale vyslal jen do místa, kde stál Hradecký. O poznání lépe zakončoval v 55. minutě Fernandes, jenž zpoza pokutového území uklidil míč přesně k pravé tyči. Domácí za jednoznačného stavu polevili, čehož rázem využili Finové. Na skvělý pas za obranu si v 73. minutě naběhl střídající Pukki a tváří v tvář gólmanovi nezaváhal.

Zkušenému útočníkovi jeden přesný zásah nestačil a o pouhé čtyři minuty později skóroval znovu, když zužitkoval prostrčení míče do šestnáctky od Mattiho Peltoly. Portugalci ale drama nedopustili a vítězství v závěru pojistil druhým gólem v zápase Fernandes.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Portugalsko tak svou první přípravnou generálku na Euro zvládlo. V následujícím přátelském klání vyzve 8. června Chorvatsko, Finové změří o den dříve síly se Skotskem.

Itálie – Turecko 0:0

Utkání ze začátku připomínalo spíše taktickou bitvu, o čemž svědčí fakt, že ani jeden z týmů nevystřelil během celého prvního poločasu na branku. Možnost ke skórování měl tedy až Kaan Ayhan, jenže jeho hlavička nezamířila do prostoru mezi třemi tyčemi.

Závěr první půle měl pro tým ze země půlměsíce hořkou pachuť, jelikož se zranil obránce Kabak, a jeho účast na nadcházejícím Euru je tak zahalena otázkami. Největší šance Italů přišla až v poslední nastavené minutě, ale Bryan Cristante hlavičkoval jen do tyče.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Své brankářské dovednosti musel v 63. minutě předvést Guglielmo Vicario, jenž nepřipustil změnu skóre po dobře mířené hlavičce Meriha Demirala. Zbytek utkání nenabídl větší příležitosti, na čemž nic nezměnil ani v 87. minutě Giovanni Di Lorenzo, jehož hlavička po rohovém kopu mířila vysoko nad bránu Altaye Bayindira.

Další výsledky přátelských utkání