Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvůli špionážní aféře na olympijském turnaji odebrala FIFA Kanaďankám šest bodů

Kanaďanky byly na olympijském turnaji potrestány odečtem šesti bodů.
Kanaďanky byly na olympijském turnaji potrestány odečtem šesti bodů.AFP
FIFA potrestala fotbalistky Kanady za aféru se špionážním dronem při tréninku soupeřek odpočtem šesti bodů v olympijském turnaji. Hlavní trenérka obhájkyň zlatých medailí Bev Priestmanová a její dva asistenti dostali na rok zákaz působení ve fotbale. Kanadský svaz navíc zaplatí pokutu 200 000 švýcarských franků (asi 5,28 milionu korun).

Skandál vypukl ještě před zahájením olympijských her poté, co vyšlo najevo, že Kanaďané sledovali pomocí dronu před středečním vzájemným zápasem trénink fotbalistek Nového Zélandu. Jejich výprava podala oficiální stížnost. Kanadský olympijský výbor se za chování členů realizačního týmu omluvil a už dříve vyvodil personální důsledky.

Tým Kanady kvůli incidentu před startem turnaje opustili asistentka Jasmine Manderová a videoanalytik Joey Lombardi, jenž navíc dostal u soudu v St. Etienne osmiměsíční podmíněný trest vězení. Trenérka Priestmanová se před zápasem dobrovolně stáhla z lavičky, kanadský svaz ji ale následně pro zbytek turnaje suspendoval. Místo ní tým na olympiádě povede jiný asistent Andy Spence.

Disciplinární komise FIFA shledala, že Priestmanová a její dva asistenti jsou vinní "z nepřístojného chování a porušení zásad fair play". Kanadský svaz se provinil tím, že nedokázal zajistit, aby se členové týmu chovali podle pravidel turnaje. Proti trestu se všichni dotčení mohou odvolat k mezinárodní arbitráži CAS.

Kanaďanky v úvodním duelu Nový Zéland porazily 2:1. Druhý zápas odehrají v neděli proti domácí Francii, jejich posledním soupeřem v jedné ze tří čtyřčlenných skupin je Kolumbie. Pokud chtějí i s bodovým odpočtem postoupit do čtvrtfinále, musí i oba zbývající zápasy vyhrát a doufat, že jim tři body budou stačit.

Osmatřicetiletá Priestmanová kanadský výběr koučuje od podzimu 2020 a dovedla ho k nečekanému zlatu na hrách v Tokiu. Smlouvu má do mistrovství světa 2027.

Denní program a výsledky OH v Paříži