Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Trnava zaspala, Škrtel nechtěl být jen PR figurkou, zní ze Slovenska. Snem je model Rosický

Škrtel se stal sportovním ředitelem Dunajské Stredy.
Škrtel se stal sportovním ředitelem Dunajské Stredy.dac1904.sk / Lelkes Ernő
Slovenským fotbalem hýbe velký přesun, Martin Škrtel (39) se stal novým sportovním ředitelem Dunajské Stredy a jeho srdcová Trnava musela ostrouhat. Jako kdyby přešel třeba Vladimír Šmicer (51) do Plzně. "Trnava si myslela, že ho má jasného. Prostě si byli až moc jistí," říká Peter Žember, novinář slovenské redakce Livesport Zpráv a bývalý tiskový mluvčí Trnavy.

Dlouhé roky hrál v zahraničí a když se vracel na Slovensko, byla jasnou volbou Trnava. "Každý věděl, že jsem fanoušek Trnavy od dětství. Když jsem se vracel na Slovensko, tak přicházela do úvahy jen dvě mužstva – Trenčín a Trnava. Splnil jsem si sen," řekl po návratu v rozhovoru pro iDnes.cz.

Po konci kariéry byl s klubem i nadále spjat, v poslední době tam pracoval jako skaut. Rýsoval se posun na pozici sportovního ředitele, byl by to velký krok pro hráče, klub i fanoušky, kteří ho zbožňovali. Jenže…

"Vrcholní představitelé klubu podlehli trnavským emocím a jakési jistotě, že Martin klubu fandí. Byli si příliš jisti, že se domluví, a dávali mu příliš velkou volnost. Celý proces však trval téměř dva roky," popisuje nedávné události Žember.

Škrtel si mezitím rozšiřoval obzory. "Byl na jednáních v Košicích, i když ne se všemi členy představenstva. Od Trnavy chyběla větší vůle, větší tlak. Zatímco na Martina čekali s úsměvem na tváři a mysleli si, že mu dali dobrou nabídku, on měl čtyři schůzky s Dunajskou Stredou, která ho nenechala vydechnout a přesvědčila ho svou vizí a podmínkami."

Právě podmínky byly velkým tématem, Dunajská Streda někdejšímu hráči Liverpoolu prý nabídla parádní finanční ohodnocení. "Nemyslím si, že by šlo jen o to," kontruje ale Žember.

Škrtelovy ambice jsou totiž někde jinde. "Martin zkrátka nechtěl být jen nějakou PR figurkou ve vedení, která se bude objevovat na schůzkách a tlačit na kontakty. Chce fakt pracovat, podílet se na sportovní stránce klubu, realizovat své představy, a proto mu dává největší smysl dělat to v Dunajské Stredě," vysvětluje.

Neznamená to však, že to takto chápe celé fotbalové Slovensko. Dává to smysl, pro fanoušky to byl skutečně šok, Škrtel byl s Trnavou velmi úzce spjatý a mělo se za hotové, že se ve strukturách klubu bude pohybovat hodně dlouho.

Škrtel zaujal manažerskou pozici poprvé v životě.
Škrtel zaujal manažerskou pozici poprvé v životě.dac1904.sk / Lelkes Ernő

"V Trnavě to nesou hodně těžko," přikyvuje Žember. "Někteří to vnímají jako zradu. Martina je však třeba chápat. Během své kariéry ukázal, že je nezlomný, vítězný typ. Chce dosáhnout těch nejvyšších met. Na slovenské poměry je obrovskou osobností, kterou zatím neumíme ocenit, a právě tato pozice mu k tomu může pomoci. Je ale jasné, že bude pod drobnohledem a velkým tlakem."

A to je další těžký bod, který bude muset dlouholetý slovenský reprezentant zvládnout. Nejen vyrovnat se s tlakem, ale také s očekáváními, která se skrz třaskavý přesun jen znásobila. Fakt, že s pozicí nemá žádnou zkušenost, mu dvakrát nepomáhá. "Jako manažer skutečně žádné zkušenosti nemá. Zato schopnosti ano, kontakty také," podotýká Žember.

Dunajská Streda je velmi ambiciózní klub se silným majitelem a obrovským poutem na Maďarsko. Dlouhodobě by se ráda minimálně vyrovnala bratislavskému Slovanu. Tohle všechno teď před Škrtelem bude stát, neměl by selhat.

Nedávné výsledky Dunajské Stredy.
Nedávné výsledky Dunajské Stredy.Livesport

"Bude se očekávat, že tým bude v první řadě fungovat a vypadat dobře fotbalově, aby na hřišti dominoval. Martin dostane prostor k tomu, aby přednesl své myšlenky. V neposlední řadě se ale bude hodnotit jedna věc, a sice vidina titulu. Navíc v ideálním případě hrát každoročně předkola evropských soutěží," popisuje Žember.

Podstatné dle něj bude to, jak dlouho v případě neúspěchu vydrží čekat nejen fanoušci, ale hlavně vedení. Pro tuto skutečnost Žember nabízí příklad pražské Sparty. Někteří její příznivci jednu dobu posílali Tomáše Rosického ven, on sám dle svých slov nabídl rezignaci, ale u týmu zůstal a výsledkem jsou trofeje i účast v Lize mistrů.

"Vše je o trpělivosti, čase a ve fotbale často o správných lidech. Spartě to trvalo dlouho, Rosický chtěl skončit, majitel ho podpořil a dnes jsou po 19 letech v Lize mistrů. Proč by podobný příběh nemohl zažít Škrtel a DAC, pokud se obklopí chytrými a ambiciózními lidmi?"

Tabulka Niké ligy