Úvodní zápas fotbalového MS 2026 bude hostit Mexiko. Finále se odehraje v New Jersey

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Úvodní zápas fotbalového MS 2026 bude hostit Mexiko. Finále se odehraje v New Jersey

Mistrovství světa ve fotbale v roce 2026 začne na Aztéckém stadionu v Mexico City.
Mistrovství světa ve fotbale v roce 2026 začne na Aztéckém stadionu v Mexico City.Reuters
Fotbalové mistrovství světa v roce 2026, kterého se poprvé zúčastní 48 reprezentací, odstartuje 11. června na Aztéckém stadionu v Mexico City. Finále se uskuteční 19. července na MetLife Stadium v New Jersey. O bronz se bude hrát v Miami. Oznámila to Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA).

Dějiště zápasů už byla zveřejněna před dvěma lety, nyní FIFA upřesnila rozpis celého šampionátu, během nějž se odehraje 104 zápasů. To je o 40 zápasů víc než na posledním mistrovství světa v Kataru.

Turnaj přivítá jedenáct měst ve Spojených státech amerických (Atlanta, Boston, Dallas, Filadelfie, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New Jersey, San Francisco, Seattle), tři v Mexiku (Guadalajara, Mexiko City, Monterrey) a dvě v Kanadě (Toronto a Vancouver).

O zahajovací zápase se postará 11. června Mexiko, které jako první stát přivítá šampionát potřetí. Turnaj hostilo už v letech 1970 a 1986 a v obou případech se finále hrálo na Estadio Azteca. Na něm se mimo jiné Diego Maradona blýsknul slavným sólem proti Anglii i tzv. "Boží rukou".

Ve Spojených státech amerických už se šampionát konal v roce 1994, Kanada hostí turnaj poprvé. Reprezentace USA vstoupí do mistrovství 12. června v Los Angeles, Kanada ve stejný den v Torontu.

Vzhledem ke kapacitám stadionů pořadatelé očekávají překonání diváckého rekordu, který drží právě šampionát v USA z roku 1994. Tehdy se na tribunách prostřídalo 3 568 567 diváků, v průměru na zápas dorazilo 68 626 fanoušků.

Kapacita všech 11 amerických stadionů pro turnaj přesahuje 60 tisíc míst, většina dokonce 70. Nejvíc diváků – 87 523 – pojme Aztécký stadion. Dějiště pro finále MetLife Stadium, kde nastupují celky NFL New York Giants a Jets, pojme 82,5 tisíce diváků.