Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Španělsko představilo stadiony pro MS 2030. Valencia se ohradila kvůli vynechání Nou Mestally

Práce na Nou Mestalla se znovu rozbíhají.
Práce na Nou Mestalla se znovu rozbíhají.Profimedia
Jednotlivé fotbalové federace pořadatelských zemí mistrovství světa 2030 již představily své návrhy na hostitelské stadiony. Jako poslední se seznamem přišla španělská RFEF, což ovšem vyvolalo na určitých místech vášně. Zcela vynechána je totiž Valencia, která obnovuje výstavbu nového stadionu.

Pomineme-li dějiště tří výročních zápasů v Jižní Americe, odehrají se utkání na dvaceti různých stadionech ve Španělsku, Portugalsku a Maroku. Větší ze zemí Pyrenejského poloostrova jich dodá jedenáct, její soused tři a africká země šest včetně plánované arény v Casablance, jež pojme až 115 tisíc diváků.

V pátek zveřejnila svůj seznam připravený k postoupení FIFA také španělská federace. Figuruje na něm dvojice stadionů v Madridu i Barceloně, třetí největší město země Valencia ovšem nemá žádné zastoupení. Zřejmě z toho důvodu, že stavba tamního Nou Mestalla byla na čtrnáct let přerušena a až nyní se znovu rozbíhá.

Valencia prozatím hraje na
Valencia prozatím hraje na Profimedia

Tamní klub v reakci na zveřejnění návrhu vydal nesouhlasné stanovisko. "Valencia CF vzala dnešní prohlášení RFEF na vědomí s politováním. Oznámení je pro nás překvapivé i z toho důvodu, že dne 28. června byly přijaty veškeré náležitosti pro získání stavebního povolení tak, aby vše s přehledem splnilo časové požadavky stanovené FIFA," uvedli Netopýři v tiskové zprávě.

"Doufáme, že dnešní rozhodnutí není definitivní a bude znovu zváženo. Takováto nespravedlnost nesmí být dopuštěna, obzvláště ne ve městě, které vždy bylo spojeno s vrcholovým sportem a je celosvětově uznáváno pro svou skvělou organizaci," doplnil klub.

Seznam navrhovaných stadionů pro MS 2030

Španělsko: Riazor (A Coruňa), Camp Nou (Barcelona), RCDE Stadium (Barcelona), San Mamés (Bilbao), Anoeta (Donostia-San Sebastian), Gran Canaria (Las Palmas), Metropolitano (Madrid), Santiago Bernabéu (Madrid), La Rosaleda (Málaga), La Cartuja (Sevilla), La Romareda (Zaragoza)

Portugalsko: Estádio da Luz (Lisabon), Estádio José Alvalade (Lisabon), Estádio do Dragao (Porto)

Maroko: Adrar Stadium (Agadir), Hassan II Stadium (Casablanca), Fez Stadium (Fez), Stade de Marrakech (Marrákeš), Ibn Batouta Stadium (Tangier), Prince Moulay Abdellah Stadium (Rabat)