Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Našla Anglie zlatého trenéra? Tuchel má rok a půl na to, aby tuhle misi splnil

Aktualizováno
Thomas Tuchel s trofejí pro vítěze Ligy mistrů, k níž v roce 2021 pomohl Chelsea.
Thomas Tuchel s trofejí pro vítěze Ligy mistrů, k níž v roce 2021 pomohl Chelsea.ČTK / AP / Susana Vera
Už téměř 40 let čeká anglická reprezentace na velký úspěch. Za něj v kolébce fotbalu příliš nepovažují stříbrné medaile z minulých dvou evropských šampionátů. Má se za to, že tým plný hvězd v čele s Kanem či Bellinghamem měl na víc, zejména herně. I proto neustále kritizovaný kouč Gareth Southgate (54) po letošním Euru na svůj post sám rezignoval, půl roku před vypršením smlouvy. Od té doby hledala tamní asociace jeho nástupce. Našla jej v Němci Thomasi Tuchelovi (51), jehož dnes oficiálně potvrdila ve funkci.

Pragmatický Němec v čele šiku hrdých bojovníků za Albion? Zástupce největšího rivala, kterého Hurst a spol. ve finále mistrovství světa 1966 slavně přehráli 4:2 a došli si pro dosud jediný významný triumf v historii, na nejvýsostnější trenérské židli v zemi? Klubová scéna ukazuje, že tahle kombinace funguje.

Postaral se o to i sám Tuchel, jenž od ledna 2021 do září 2022 působil v londýnské Chelsea. Vyhrál s ní Ligu mistrů a stvrdil, že němečtí trenéři jsou v kurzu. Od roku 2018 se stalo pouze jednou, aby ve finále nejprestižnější klubové soutěže světa chyběl zástupce této školy. "Je skvělé, že se nám povedlo jednoho z nejlepších trenérů na světě. Proces výběru byl velmi pečlivý," uvedl výkonný ředitel Anglické fotbalové asociace Mark Bullingham.

Tuchel uzavřel kontrakt na rok a půl s platností od 1. ledna příštího roku. Ve zbývajících dvou listopadových zápasech Ligy národů s Řeckem a Irskem ještě povede tým prozatímní lodivod Lee Carsley. Jeho nástupce – po Švédovi Svenu-Göranu Erikssonovi (2001-2006) a Italovi Fabiu Capellovi (2007-2012) třetí zahraniční trenér Anglie – tak má jasný cíl. Mistrovství světa v Severní Americe v létě 2026.

Livesport Daily RE:ACTION >>> Je Thomas Tuchel správnou volbou pro Anglii?
Livesport

Anglická média budou Tuchelovi nepochybně předhazovat fakt, že se mu poslední angažmá téměř vůbec nepovedlo. S Bayernem obsadil v uplynulé sezoně až třetí místo a bavorský velkoklub pustil na německý trůn po 11 titulech v řadě někoho z konkurentů. Kapitán Anglie Harry Kane, jenž s Tuchelem v Bayernu v minulém ročníku pracoval, o něm nicméně prohlásil: "Fantastický trenér, fantastický člověk."

A také (dosud) stoprocentní záruka trofejí. I v Bayernu rok předtím zachránil vcelku nepříznivě se vyvíjející sezonu a dovedl jej k titulu. Pohár zvedl nad hlavu i předtím v Dortmundu, Paris St. Germain, o Chelsea už řeč byla. Povede se mu stejně i v Anglii? "Jsem velmi hrdý na to, že se mi dostalo cti vést její národní tým. Už dlouho cítím osobní propojení k tamnímu fotbalu. Na práci s výjimečnou skupinu hráčů, která v reprezentaci je, se nesmírně těším," uvedl Tuchel.

Smlouvu podepsal už 8. října, vedení asociace oficiální oznámení pozdrželo až po skončení reprezentačního srazu, aby měl tým klid. Jeho asistentem se stal Anthony Barry, s nímž už spolupracoval v Chelsea i Bayernu. Společně se radovali ze zisku čtyř trofejí. Barry předtím působil u reprezentace Belgie (MS 2022) a Portugalska (ME 2024).