Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bolívie chystá pro soupeře peklo. Svaz přesunul národní stadion do výšky 4150 metrů

Stadion El Alto leží ve výšce 4150 metrů nad mořem.
Stadion El Alto leží ve výšce 4150 metrů nad mořem.Photo by AIZAR RALDES / AFP
Fotbalový svaz Bolívie zavdal příčinu k obnovení dávného sporu. Přesunul svůj národní stadion do nadmořské výšky 4150 metrů. Před kvalifikačním zápasem mistrovství světa proti Kolumbii se tak znovu rozhořela stará diskuse. Vzduch na stadionu v El Alto je řídký a pro všechny soupeře představuje velký problém.

Jak poznamenala agentura SID, Bolívie jde výš a výš. Až dosud vždy hrála své soutěžní zápasy v La Pazu, ve výšce 3637 metrů na nejvýše položeném národním stadionu na světě. Už to samo o sobě bylo kontroverzní. V poslední době ale tým míří mnohem výš. Protože nově zrekonstruovaný stadion v El Alto je tak krásný a trávník tak kvalitní, říká reprezentační trenér Oscar Villegas. Protože vám to přináší obrovskou výhodu, tvrdí mnozí odpůrci.

Čtvrteční duel s Kolumbií je kontroverzní. Na trávníku hned vedle hlavní plochy je napsáno velkými písmeny "4150 metrů". U tohoto údaje pak ještě následuje věta vzdorující všem kritikům: "Se juega donde se vive". Volně přeloženo: Hrajeme tam, kde žijeme. Tečka.

Sílu horského vzduchu už pocítila Venezuela. Favorit v září prohrál 0:4, když Bolívie poprvé hrála v El Alto, což doslova znamená Výšiny. Hostům nepomohla dechová cvičení ani příprava v kyslíkových komorách. Nyní to zkouší Kolumbie, včetně několikadenní aklimatizace v Cochabambě ve výšce 2500 metrů. I to je potřeba, doma její fotbalisté hrají na úrovni moře.

Diskuse o domnělé domácí výhodě Bolívie nejsou nové. V roce 2006 FIFA dokonce zakázala zápasy nad hranicí 2500 metrů nad mořem. Pobouření bylo velké, prezident Evo Morales mluvil o diskriminaci a "fotbalovém apartheidu", jeho přítel Diego Maradona přicestoval a ve 47 letech znovu kopal do míče. Vyslal tak jasný vzkaz: Když to dokážu já, zvládnou to i ostatní.

O něco později FIFA zákaz zrušila. Ale kritika zůstala. Hvězdný Brazilec Neymar označil v roce 2007 podmínky v La Pazu za "nehumánní" a zveřejnil fotografii, na které jeho spoluhráči po závěrečném hvizdu dostávali kyslík. Argentinská superstar Lionel Messi prý jednou zvracel v šatně. V roce 2019 rozhodčí zkolaboval a zemřel během ligového zápasu v El Alto. Není jasné, zda to bylo kvůli nadmořské výšce.

Jedna věc je jistá: Bolívie má i jiné možnosti. Santa Cruz de la Sierra, největší město země s téměř dvěma miliony obyvatel, leží na necelých 500 metrech a největší stadion má 38 tisíc míst. Tým tam nehrál kvalifikaci na mistrovství světa téměř 40 let. A výsledek? Zatímco Bolívie byla posledních 30 let bez vítězství v kvalifikaci mimo domov, doma došlo k překvapením jako proti Argentině v letech 2009 (6:1) a 2017 (2:0) nebo třeba 2:1 proti Brazílii v roce 2009.

Kolumbie proto přijala opatření. Trenér Nestor Lorenzo nominoval na nadcházející dva zápasy (v úterý pak bude hostit Chile) široký kádr 29 hráčů, kteří jsou například ve svých klubech v Mexiku zvyklí na zvláštní výšku. Žádný z nich ale nikdy nehrál ve výšce více než 4000 metrů nad mořem.

Bolívie – Kolumbie (čtvrtek, 22:00)