Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

S kým se Lvíčata mohou utkat v baráži? Sejkovi a spol. hrozí Belgie, Norsko či Finsko

Čeští fotbalisté se ve čtvrtek dozví soupeře pro baráž.
Čeští fotbalisté se ve čtvrtek dozví soupeře pro baráž.Profimedia / ČTK / Taneček David
Česká fotbalová reprezentace do 21 let narazí v listopadové baráži o postup na mistrovství Evropy 2025 na Slovensku na jeden tým z pětice Belgie, Chorvatsko, Finsko, Gruzie, Norsko. Losovat se bude ve čtvrtek v poledne, mužstva nebudou v osudí rozdělena na nasazená a nenasazená.

"Lvíčata" zakončila svou kvalifikační skupinu úterní výhrou 3:0 nad Litvou v Hradci Králové, což byl nutný předpoklad k postupu do baráže. 

Šampionát bude v příštím roce hostit Slovensko (11.-28. června). Vedle pořadatelské země mají účast na turnaji jistou také Dánsko (vítěz "české" skupiny), Anglie (obhájce trofeje), Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko a Ukrajina.

Francie, Ukrajina a Polsko postoupily jako tři týmy s nejlepší bilancí z druhých míst kvalifikačních skupin. Poslední tři účastníci turnaje vzejdou z barážových zápasů.

Sejk nestojí o Belgii

"Určitě bych si nepřál Belgii, ale pokud chceme na Euro, tak musíme porazit kohokoliv. Vyzkoušeli jsme si to dva roky zpátky, je to i o štěstí. Pevně doufám, že tým je dostatečně hladový porvat se o šampionát a dostaneme se tam," uvedl po výhře nad Litvou kapitán týmu Václav Sejk.

Je pamětníkem baráže v roce 2022, v níž Češi vyřadili Island po výhře 2:1 venku a remíze 0:0 v domácí odvetě. Na šampionátu v Gruzii o rok později "Lvíčata" skončila již ve skupině s Anglií (0:2), Německem (2:1) a Izraelem (0:1).

Sejk o losu baráže.
Sejk o losu baráže.Livesport / Profimedia

Mladí Belgičané za sebou ve skupině B nechali Skotsko a Maďarsko shodně o tři body. V deseti zápasech šestkrát vyhráli, jednou remizovali a třikrát prohráli. Na vítězné Španělsko ztratili devět bodů. Chorvatsko ve skupině G skončilo druhé se ziskem 22 bodů za Portugalskem, které získalo o pět bodů víc. Chorvaté sedmkrát vyhráli, jednou remizovali a dvakrát prohráli.

Finsko s 20 body skončilo ve skupině E na druhém místě o dva body za Rumunskem. Gruzie ve skupině C obsadila druhou příčku o dva body před Švédskem. Skupinu vyhrálo Nizozemsko s plným ziskem bodů. Mladí Norové získali ve skupině A 19 bodů za šest výher a jednu remízu. Druhé místo si vybojovali na úkor Irska, které skončilo se stejným počtem bodů.