Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Přímý postup na mistrovství Evropy jednadvacítek je pryč, Češi v Dánsku utrpěli debakl 0:5

Aktualizováno
Čeští mladíci v Dánsku vůbec nestíhali.
Čeští mladíci v Dánsku vůbec nestíhali.ČTK / Luboš Pavlíček
Český fotbal se během pár dní sbírá z dalšího debaklu. Reprezentace do 21 let vůbec nezvládla důležitý kvalifikační zápas o postup na mistrovství Evropy v příštím roce na Slovensku. Ve Vejle prohrála na hřišti vedoucího týmu skupiny I Dánska vysoko 0:5 a připsala si tak vůbec nejvyšší porážku v samostatné historii. Vedle toho, že ještě zhoršila náladu fanoušků po sobotním zmaru Součka a spol. v Lize národů v Gruzii (1:4), především přišla o naději na přímý postup na závěrečný turnaj.

Svěřenci trenéra Jana Suchopárka načali v pátek po téměř půlroce druhou polovinu kvalifikačních bojů. Na půdě beznadějně poslední Litvy prohrávali, po obratu ve druhém poločase však zvítězili 2:1. V kvalifikaci bodovali počtvrté za sebou, jenže vyhráli teprve ve druhém z pěti duelů. A to je ještě musel spasit kapitán Václav Sejk gólem v 87. minutě.

Dnes měli k podobnému zvratu čeští mladíci daleko. Domácí si šli od začátku za svým. Böving se po půl hodině hry dostal těsně za šestnáctkou k odraženému centru a trefil se po zemi k pravé tyči. Kinský nestihl včas zareagovat a míč se po hustým deštěm zkrápěném trávníku sklouzl k tyči. Za chvíli mohli být ještě hůř, hosty však po přímém kopu z úhlu zachránila spojnice břevna a tyče.

To je ponouklo k větší aktivitě a mohlo být vyrovnáno. Sejk uháněl po průnikové přihrávce sám na branku, jenže Jörgensen zachoval mezi tyčemi chladnou hlavu, nepadl na zem a střelu zastavil ramenem. To byl jediný moment, kdy se domácí museli trochu bát o výsledek.

Na začátku druhé půle totiž svého soupeře smetli třemi góly. Nejdřív se prosadil kanonýr rakouského Sturmu Biereth, jehož střela se odrazila nečekaným směrem od bránícího hráče do sítě. Chvíli nato Kinský podrazil v šestnáctce soupeře a nabídnutou penaltou Dánové nepohrdli. Černou čtvrthodinu uzavřela další tečovaná střela, jež zastihla českou obranu rozhozenou a osamocený Kristensen z malého vápna měl hodně snadnou práci.

Pohromu výběru kouče Jana Suchopárka uzavřeli domácí na pětibrankový účet chvíli před koncem. Kinský podtrhl svůj špatný výkon, když neudržel slabou střelu, míč skončil u nehlídaného Kvistgaardena, a ten jej z pár centimetrů ťukl do opuštěné branky. "Byl to výkon hodný mladších žáků, pro mě naprosto nepochopitelné. Zbytečně jsme to otevřeli, nebylo to hodné toho, za jaký dres hrajeme," soptil po zápase kapitán Sejk.

"Po třetím gólu jsem klukům říkal, že hrajeme primitivně a naivně, to mě nejvíc štvalo. Udělali jsme strašně hloupé chyby, Dánsko je nebezpečné do brejků a dneska to ukázalo," dodal. K tomu, aby se Češi dostali alespoň do baráže o ME, musejí nyní vyhrát oba zbývající zápasy skupiny (ve Walesu a doma s Litvou) a zároveň doufat, že aktuálně třetí Island nezíská šest bodů. Seveřané hrají nejdřív s poslední Litvou, pak jedou do Dánska.

Dánsko "21" – Česko "21" 5:0