Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení na úvod Eura U21. Domácí Gruzie si vyšlápla na Portugalsko, vyhrála 2:0

Aktualizováno
Portugalec Afonso Sousa se pokouší zastavit Sabu Khvadagianiho z Gruzie v zápase Eura U21.
Portugalec Afonso Sousa se pokouší zastavit Sabu Khvadagianiho z Gruzie v zápase Eura U21. Profimedia
Euro U21 začalo překvapením, ne-li šokem. Fotbalisté spolupořádající Gruzie porazili matné Portugalsko 2:0, oba góly dali v rozmezí devíti minut v závěru prvního poločasu. Ani v zápase Ukrajiny s Chorvatskem neuspěl favorit, žluto-modří zvítězili rovněž 2:0. Belgie se s Nizozemskem rozešla smírně 0:0. Další domácí celek Rumunsko nestačilo na Španěly 0:3. Český tým vstoupí do akce ve čtvrtek zápasem s Anglií.

Skupina A 

Belgie –⁠ Nizozemsko 0:0

V úvodní půli dominovali Oranjes, své šance však v branku neproměnili. Ve druhém dějství byli naopak nebezpečnější Rudí ďáblové, ani ti ale své útočné výpady nedotáhli do úspěšného konce.

Velkou zásluhu na tom měl díky dvěma výborným zákrokům Bart Verbruggen, paradoxně brankář belgického Anderlechtu, který s největší pravděpodobností v létě zamíří do Brightonu.

Gruzie –⁠ Portugalsko 2:0

Celek z Pyrenejského poloostrova dominoval statistice držení míče, góly však stříleli pouze domácí. Nejprve se po chytré přihrávce Georgiye Tsitaishviliho prosadil Giorgi Gagua.

První jmenovaný pak těsně před přestávkou posadil míč na hlavu Saby Sazonova, jenž navýšil nečekané vedení. Favorit se na odpověď nezmohl i kvůli tomu, že závěr utkání dohrával v početní nevýhodě.

Euro U21, tabulka skupiny A
Euro U21, tabulka skupiny ALivesport

Skupina B

Ukrajina –⁠ Chorvatsko 2:0

Ukrajincům náramně vyšly úvody obou poločasů, ve kterých měli nad soupeřem jasně navrch. Již v 19. minutě vstřelil rozhodující branku Oleksij Kaščuk, jenž si po změně stran připsal i asistenci.

Výrazný podíl na ukrajinském úspěchu měl také stoper Maksym Talovjerov, jenž v únoru odešel z pražské Slavie na hostování do rakouského Lince a dříve oblékal mimo jiné dres Českých Budějovic.

Rumunsko –⁠ Španělsko 0:3

Favorité podle očekávání takřka nepouštěli soupeře k míči, sami se však v ofenzivě dlouho trápili. Jejich zmar demonstroval na konci úvodní půle Abel Ruiz, jenž pár metrů od prázdné brány neposlal balon do sítě.

Až v 55. minutě ukázal Álex Baena svému kapitánovi, jak prakticky totožnou akci zakončit, čímž odemkl obranu Rumunů, kteří pak inkasovali ještě dvakrát.

Euro U21, tabulka skupiny B
Euro U21, tabulka skupiny BLivesport

Program Eura do 21 let: Kdy, kde a s kým hrají Češi?

Výsledky Eura U21