Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lvíčata zlomila Litvu a zahrají si o Euro, do baráže je poslaly góly po přestávce

Aktualizováno
Kryštof Daněk Litvě jeden gól dal a na další přihrál Matěji Juráskovi.
Kryštof Daněk Litvě jeden gól dal a na další přihrál Matěji Juráskovi.ČTK / Taneček David
Reprezentace do 21 let si zahraje baráž o Euro, jistotu jí dalo vítězství nad Litvou 3:0 v posledním zápase kvalifikační skupiny I. V prvním poločase měla Lvíčata v Hradci Králové víc ze hry, ale jejich převaha byla platonická a výrazně nezahrozili. Po přestávce odvrátily hrozící blamáž slepené góly Kryštofa Daňka a Matěje Juráska, konečnou podobu dal výsledku kapitán Václav Sejk. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka se tak mohou těšit na čtvrteční los baráže, která je čeká 11. a 19. listopadu.

Česko U21 – Litva U21 3:0

Těsná páteční výhra ve Walesu (2:1) dostala Lvíčata do výhodné pozice. K tomu, aby si zajistila účast v baráži, jim totiž stačil libovolný domácí triumf nad nejslabším týmem skupiny Litvou. Navzdory několika nečekaným ztrátám na vlastním trávníku či pětigólovému výprasku v Dánsku tak mělo Česko cestu na turnaj konaný na Slovensku reálně otevřenou.

Přes územní převahu hráčů v červených dresech ovšem jako první zahrozili hosté. Esmilis Kausinis vtrhl z levé strany do vápna a střelou na bližší tyč pořádně vylekal Lukáše Horníčka. Zhruba po 20 minutách začali domácí stupňovat svůj tlak. Nejprve Adam Karabec efektně uvolnil ve vápně Daňka, ten tvrdou ránou z velkého úhlu prověřil pozornost Rimvydase Kiriejevase.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

 Jen o pár desítek sekund později přiletěl přesný centr z pravé strany na hlavu Václava Sejka, jehož pokus ovšem skončil těsně vedle tyče. Krátce po půlhodině hry měl další možnost otevřít skóre Štěpán Chaloupek, i ten ale po centru Juráska mířil hlavou mimo.

Po neúspěšném ekvilibristickém pokusu útočníků na obou stranách si připravil další slibnou příležitost Sejk, tentokrát jej však vychytal pozorný Kiriejevas. Krátce po změně stran už ale domácí střelecká nemohoucnost skončila.

Sejk na pravé straně výborně udržel balon proti několika protihráčům a přesně odcentroval na Daňka, jenž hlavou překonal nepřesvědčivě zasahujícího Kiriejevase. Jen o několik chvil později právě Daněk rozjel akci středem hřiště, posunul míč na Juráska, který si jej potáhl na levačku a zakončením na vzdálenější tyč vnesl ještě větší klid do ochozů Malšovické arény.

Úchvatnou pasáž Čechů mohl korunovat Sejk, jenž z první přesně uklidil balon pod břevno, pomezní rozhodčí nicméně odhalil jeho jasné postavení mimo hru. Na prahu závěrečné dvacetiminutovky ale útočník polského Lubinu přece jen potvrdil pověst nejlepšího střelce české jednadvacítky v tomto kvalifikačním cyklu.

V 72. minutě si našel přízemní centr Jaroslava Harušťáka, připravil si míč na střelu a přízemní ranou k tyči dal razítko na jasnou dominanci domácích. Lvíčata tak po změně stran naplnila předzápasová očekávání, díky čemuž si zajistila účast v baráži. Třetí Wales měl sice stejně bodů, doplatil ovšem na horší vzájemnou bilanci právě s Českem.

Konečná tabulka skupiny I