Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lvíčata vybojovala v Litvě naději. Obrat proti nejhoršímu týmu skupiny dokonal Sejk

Václav Sejk rozhodl o vítězství českého týmu.
Václav Sejk rozhodl o vítězství českého týmu.ČTK / Paprskář Pavel
Česká reprezentace do 21 let porazila v rámci kvalifikace na Euro mladíky z Litvy 2:1. Utkání hrané v Jonavě bylo od úvodního hvizdu pod nadvládou Lvíčat, ta ale kvůli chybě v rozehrávce inkasovala první. Po výměně stran zavelel k obratu dorážející Denis Alijagič (21), na kterého navázal v 87. minutě Václav Sejk (22). Češi tak ztrácí na druhý Wales tři body a mají zápas k dobru.

Litva U21 – Česko U21 1:2

Kvalifikační skupina I byla sice povětšinou složena z papírově slabších soupeřů, ani tak ovšem Češi nezvládli její start. Pod Lvíčaty se nacházela jen Litva, která prohrála všechna utkání. Forma mladíků z Česka však mohla dodávat fanouškům naději. Čtyři výhry v řadě včetně nejčerstvějšího triumfu 4:1 nad Islandem byly důkazem, že postup do hlavní fáze turnaje byl stále dosažitelný.

Svěřenci Jana Suchopárka od samého začátku potvrzovali předzápasová očekávání. Dominanci mohl střelou zpoza vápna stvrdit v šesté minutě Patrik Vydra, míč ale těsně prosvištěl kolem pravé tyče. Následně gólman Julius Virvilas zasáhl při výběhu místo balonu Sejka, jasný viník kolize ale nebyl rozhodčím potrestán a penalta se nekonala.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Vzápětí na druhé straně chyboval v rozehrávce Vydra, což potrestal dorážkou po pohotové akci Romualdas Jansonas. Zpoza rohu vápna poté zkusil točeným pokusem zaskočit Virvilase Kryštof Daněk, brankář Litvy se však stihl do vzdálenější šibenice natáhnout.

Krátce po výměně stran bravurně napřáhl k vyrovnávací trefě Marek Icha, razantní obstřel ale stihl z horního rohu brány vyškrábnout Virvilas. Litevský gólman již byl v 58. minutě krátký na dorážku Alijagiče, jenž reagoval nejlépe na vyražený pokus Vydry. Nadvláda hostů se poté odrážela spíše v procentu držení míče, nakonec se však promítla i do skóre.

Naději na postup na závěrečný turnaj vykřesal v 87. minutě Sejk, jenž jako správný kapitán rozhodl o vítězství Lvíčat nad outsiderem. Další kvalifikační zápas čeká Lvíčata 10. září na hřišti Dánska, které je na průběžném prvním místě skupiny. První vzájemné střetnutí se Seveřany poskvrnilo vyloučení Matěje Juráska ve 38. minutě, i tak ale Češi získali bod za remízu 0:0.

Tabulky kvalifikačních skupin Eura 2025