Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Srpnové statistické kuriozity: Alba v Messiho roli, japonská exploze i horor beka Kilmarnocku

Jordi Alba (uprostřed) v zápase s Torontem.
Jordi Alba (uprostřed) v zápase s Torontem.ČTK / AP / Michael Laughlin
Fotbal nabízí spoustu bizarních situací. Můžete soupeři za celý zápas prakticky nepůjčit míč, snažit se k zbláznění, ovšem jeho branku budete neustále míjet jako čísla ve Sportce. A nakonec nejenže nedáte gól, ale ještě třeba odejdete poraženi. Datoví specialisté v Livesportu sledují v této sezoně zhruba 1800 fotbalových soutěží po celém světě a podobné číselné kuriozity mají denně na monitoru. Jaké byly v srpnu ty nejzajímavější?

Na Faerských ostrovech si užívají krátké léto a tamní ligový zápas mezi Klaksvíkem a Fuglafjördurem naznačil, že i do téhle vzdálené destinace se občas vyplatí zaletět i na fotbal. Domácí, kteří se v minulé sezoně stali v Konferenční lize historicky prvním klubem ze země v hlavní fázi evropských pohárů, přestříleli svého soupeře nevídaným poměrem 44:4! Příliš přesnou mušku však neměli a celkem 28 střel mířilo mimo tři tyče.

Zajímavé je, že hosté, poslední celek tamní Premier League, po prvním poločase vedli a úvodní dějství bylo jakž takž vyrovnané. Vše změnilo až vyloučení na jejich straně, po němž se duel změnil ve zcela jednostrannou záležitost a favorit skóre otočil. Potřeboval na to 29 střeleckých pokusů (12 přesných, 17 šlo mimo) a nakonec vydřel těsnou výhru 2:1.

Ještě zábavnější byl souboj druhé norské ligy mezi Levangerem a vedoucí Valerengou Oslo. Pětinásobný mistr země (naposledy 2005) potvrdil výhrou 4:1, že míří zpět mezi elitu, ovšem neměl to tak jednoduché, jak naznačuje výsledek. Diváci viděli 40 (!) ran mezi tyče, z toho 26 na straně vítězů. Druhá půle byla s poměrem 11:12 přesných ran (a 5:5 na pokusy vedle) doslova přestřelkou.

Naopak Rio Ave se nezmohlo na stadionu FC Porto vůbec na nic. Favorizovaní domácí měli utkání jasně pod kontrolou, prosadili se už po 18 vteřinách a svému soupeři za celou dobu nedovolili jedinou střelou na branku, vedle ní ani zblokovanou. Hosté se pouze 17x dostali s míčem na kopačkách za půlící čáru. A Porto precizně odbránilo i všechny tři rohy soupeře, jimž čelilo.

To, že brzké vedení nemusí znamenat automaticky úspěch, ukázal jiný duel v Portugalsku, kde v tamní druhé nejvyšší soutěži vedl celek Oliveirense po devíti minutách v Peňafielu už 3:0. Jenže náskoku si vůbec neuměl vážit, za dalších devět minut to bylo z jeho pohledu jen 3:2. Domácí pokračovali ve své snaze dál a v 71. minutě se radovali z gólu na konečných 4:3.

Kanonádu měsíce předvedli hráči mongolského týmu Khaan Khuns-Erchim. Historicky nejúspěšnějšího klubu země, který ovládl 10x tamní nejvyšší soutěž, jež se hraje teprve od roku 1996. V minulé sezoně však skončil až na sedmém místě 10členné tabulky a v úvodním kole nového ročníku naznačil, že se chce vrátit na vrchol. Hostující Tuv Azarganuud deklasoval 14:0, přičemž Kou Gotou, jeden z japonských legionářů na soupisce, nasázel sedm gólů.

Větší střelecká exploze se žádnému hráči v nejvyšších soutěžích v srpnu nepovedla. Mimořádný obdiv však zaslouží i výkon Jordiho Alby v zápase Inter Miami s Torontem. Někdejší opora Barcelony nahrála při výhře 4:3 na všechny branky a dokonale tak zastoupila zraněného spoluhráče Lionela Messiho. Směrem dozadu to však od Alby perfektní nebylo, a tak zůstal ve známkování Livesportu hodně vzdálen nejlepší desítce.

Tu si v srpnu vysloužila necelá jedenáctka fotbalistů včetně nigerijského útočníka Petera Olayinky v barvách Crvene zvezdy Bělehrad. Na hřišti Čukarički (4:1) se prosadil dvakrát během úvodního poločasu, o pauze se jej trenér rozhodl šetřit. Naopak nejhorší hodnocení ze všech si odnesl obránce skotského Kilmarnocku Joe Wright (2,2). V souboji se St. Johnstone dostal ve druhé minutě žlutou kartu, ve třetí přes něj šel první gól, po čtvrthodině dostal za surový faul druhé napomenutí a tím jeho představení skončilo. Kilmarnock pak prohrál 0:3…

Svým herním stylem by možná zapadl do sestavy Slasku Wroclaw. Ten v odvetě předposledního předkola o Konferenční ligu nasadil všechny možné zbraně, aby proti St. Gallenu uspěl. V prvním klání prohrál ve Švýcarsku 0:2 a ztrácel i podruhé. Pak však během šesti minut závěru první půle skóre třemi trefami otočil (jediné tři přesné střely týmu za zápas) a byl na nejlepší cestě vynutit si alespoň prodloužení. O něj se však připravil vlastní nedisciplinovaností.

Nejenže nasbíral devět žlutých karet, k tomu přidal tři červené a ve 12. minutě nastavení Španěl Matias Nahuel ještě vyrobil penaltu. Po dlouhých průtazích z ní hosté skórovali a bylo po naději. Český záložník Petr Schwarz, jenž se na výhře Slasku podílel gólem a asistencí a karetní spršce se vyhnul, mohl být na spoluhráče právem naštvaný…