Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejlepší střelec roku 2024. Viktor Gyökeres s nasazenou maskou dobývá fotbalový svět

Gyökeres sází jeden gól za druhým.
Gyökeres sází jeden gól za druhým.CP Sporting
Podmaňuje si Ligu Portugal, po operaci kolena se vrátil lepší než kdy předtím. Celkem 40 gólů ve 40 zápasech dělá z Viktora Gyökerese (26) nejlepšího střelce kalendářního roku 2024, předčil i Erlinga Haalanda (24). Přestože se švédský útočník nedokázal prosadit v Brightonu ani v St. Pauli, portugalská liga mu svědčí. Za Sporting v úvodních sedmi soutěžních zápasech aktuální sezony skóroval jedenáctkrát a další tři trefy přidal v dresu národního týmu.

To, že Gyökeres střílí góly, není žádné překvapení. Kdo v minulé sezoně alespoň trochu sledoval portugalskou ligu, tomu Švéd, který přišel loni v létě z Coventry City, patrně utkvěl v paměti. V 50 zápasech totiž nastřílel 43 gólů a na 14 přihrál, čímž zásadně pomohl Sportingu k mistrovskému titulu.

Bilance je to skvělá a málokoho by napadlo, že by ji rodák ze Stockholmu mohl ještě vylepšit. Tím spíš, že v létě musel podstoupit operaci levého kolene. jenže Muž v masce, což je přezdívka, kterou získal díky typické oslavě, a která se již stala celosvětovým fenoménem, se vrátil ještě hladovější a lepší.

V 10 zápasech aktuální sezony nastřílel 14 gólů, 11 za Sporting a tři za národní tým, k tomu přidal pět asistencí. Pokud se podíváme výhradně na portugalskou ligu, má na kontě 10 gólů v šesti zápasech. Jinými slovy, z 18 týmů v soutěži vstřelily více branek než švédský útočník pouze samotný Sporting (22), FC Porto a Benfica (12).

Jedná se o nejlepší start útočníka úřadujícího portugalského mistra do nejvyšší soutěže v 21. století a je to už 35 let, co nějaký hráč vstřelil tolik gólů v prvních šesti zápasech Ligy Portugal. Tehdy Mats Magnusson, hráč Benfiky a rovněž Švéd, nasázel v ročníku 1989/90 ve svých prvních šesti zápasech ještě o gól víc. 

Vždy se ale najde skeptik, který má tendenci poukazovat na to, že Gyökeres nedosahuje svého potenciálu. Koneckonců mluvíme o hráči, který se po odchodu z Brommapojkarny neprosadil v Brightonu, Swansea ani St Pauli. Jenže podíváme-li se na letošní kalendářní rok, nikdo nedal víc branek. 

Gyökeres má na kontě 40 gólů ve 40 zápasech. Až za ním jsou Erling Haaland (36 ve 34 zápasech), Harry Kane (35/40), Kylian Mbappé (31/45), Robert Lewandowski (25/43) nebo Cristiano Ronaldo (29/35).

Existuje jen málo hráčů s charakteristickými oslavami, které mají děti tendenci napodobovat na hřišti. Typické "siuuuu" Ronalda, krčení ramen Colea Palmera nebo přemety Naniho... Do této hvězdné kategorie se dostal i Gyökeres. Propletenýma rukama si zakrývá obličej a nechává viditelné pouze oči. Rok nechával fanoušky lámat si hlavy, co to vlastně znamená. Souviselo to se slavnou maskou Hannibala Lectera? Otázky následovaly pokaždé, kdy se dostal před novináře.

Děti z Aspudden-Tellus napodobují Gyökeresovu oslavu.
Děti z Aspudden-Tellus napodobují Gyökeresovu oslavu.Bruno Henriques/Flashscore

Má to být pocta Baneovi, padouchovi z DC Comics, který byl stvořen, aby trápil Batmana. S využitím své síly dokázal jako jediný slavného superhrdinu porazit, stejně jako Gyökeres využívá svou sílu a rychlost k trápení obran v Portugalsku i mimo něj.

"Dokud jsem si nenasadil masku, nikdo se o mě nezajímal," říká v komiksu Bane. A od té doby, co si Gyökeres nasadil masku, nespustil svět oči z něj. Jeho sláva roste a oslava cestuje z Lisabonu do celého světa.

Estoril – Sporting (21:15)