Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vítězové a poražení: Tradiční norská kocovina, nejlepší Rakousko historie i mrzutý Van Dijk

Elring Haaland zažil s Norskem další zklamání.
Elring Haaland zažil s Norskem další zklamání.Bildbyran / ddp USA / Profimedia
Ligové soutěže o uplynulém víkendu ustoupily mezistátním zápasům, konkrétně druhé "várce" čtvrtého ročníku Ligy národů. A právě z nich přinášejí Livesport Zprávy tradiční pondělní přehled fotbalových vítězů a poražených. Kdo se jimi stal tentokrát?

Vítěz: Řecko

Mistři Evropy z roku 2004 zažili nadmíru vydařený sraz. Díky gólu Vangelise Pavlidise v nastaveném čase dosáhl tým trenéra Ivana Jovanoviče historicky prvního vítězství nad Anglií (2:1), navíc v jejím svatostánku ve Wembley.

Řečtí fanoušci, kteří v posledních týdnech zažívají po letech zmaru konečně i dávky radosti, se triumfu nad velkým týmem dočkali poprvé od roku 2016, kdy si v přípravném utkání poradili s Nizozemskem (3:1).

V neděli Řecko uspělo i doma proti Irsku (2:0), s plným počtem 12 bodů vévodí tabulce skupiny B2 a míří za postupem do elitní kategorie A. Teoreticky mu může stačit i remíza v dalším klání s Anglií před domácím publikem. Proti Anglii i Irsku nastoupila v závěrech zápasů opora pražské Slavie Christos Zafeiris.

Poražený: Erling Haaland

Ve čtvrtek dal Haaland dvě branky Slovinsku při pohodové domácí výhře 3:0, gólový účet v norském národním týmu si vylepšil na 35 a překonal do té doby rekordního střelce Jörgena Juveho v historickém pořadí kanonýrů.

Jenže v neděli musel s reprezentací strávit debakl 1:5 v Rakousku a optimismus nabytý dvěma triumfy v řadě vystřídala kocovina, která je v posledních letech pro norský tým snad až příznačná. Výběr kouče Stäleho Solbakkena se po čtyřech utkáních srovnal v tabulce skupiny B3 s oběma posledními soupeři na sedmi bodech.

Program Norska ve zbytku Ligy národů.
Program Norska ve zbytku Ligy národů.Livesport

Dva zápasy před koncem letošní LN tak mají Norové stejně daleko k postupu jako k sestupu. Kanonýr Manchesteru City byl v utkání v Linci jen stínem sebe sama, důkazem čehož je i známka Livesportu 6,2. A Norsku, které se na poslední vrcholné akci představilo na ME v roce 2000, se rýsuje další zklamání.

Vítěz: Marko Arnautovič

V ostrém kontrastu se zmarem družiny kolem Haalanda je aktuální rozpoložení jejího nedělního soupeře. Rakousko nejdřív smetlo Kazachstán 4:0, aby pak nasázelo "bůra" Norsku a sraz zakončilo ziskem šesti bodů a s působivým skóre 9:1.

Výrazný podíl na tom má útočník Interu Milán Arnautovič, jenž ve čtvrtek zapsal z pozice náhradníka asistenci a o tři dny později se už coby člen základní sestavy kouče Ralfa Rangnicka blýskl dvěma góly.

V blízké budoucnosti by se někdejší kanonýr Brém, West Hamu nebo Boloni mohl stát historicky nejlepším střelcem národního týmu, k překonání Toniho Polstera, jenž v reprezentačním dresu nasázel 44 gólů, mu schází pět zásahů. "Tohle je nejlepší národní tým, jaký kdy Rakousko mělo," liboval si Arnautovič po demolici Norska.

Poražený: Virgil van Dijk

Obránce Liverpoolu by měl na páteční zápas v Maďarsku (1:1) co nejrychleji zapomenout a zase přepnout na klubový fotbal. Za stavu 1:0 pro domácí totiž dostal žlutou kartu za protesty a o pouhé dvě minuty později vyfasoval za faul druhou a musel pod sprchy.

Nizozemský kapitán neskrýval po prvním vyloučení v národním týmu rozmrzelost. "Říká se, že s rozhodčím smí mluvit jen kapitán. Možná k nim přistují příliš rychle, ale vždy s nimi hovořím slušně a s respektem. Pokud ani kapitán nemůže nic říct, je to těžké," sypal ze sebe Van Dijk, jenž bude Oranjes scházet v pondělním důležitém klání v Německu

Vítěz: Cristiano Ronaldo

Po nevýrazném představení Portugalska na letošním Euru posílala řada fanoušků i odborníků Ronalda do fotbalové penze, legendární CR7 jim však opakovaně dokazuje, že minimálně na Ligu národů ještě bohatě stačí.

Vždyť v posledních třech zápasech této evropské soutěže nastřílel forvard, jenž za čtyři měsíce oslaví čtyřicetiny, tři góly. Na kontě jich má v reprezentaci už 133 a další může přidat v pondělí večer ve Skotsku.

Poražený: Švýcarsko

Na letním evropském šampionátu je mnozí odborníci označovali za možná nejpříjemnější překvapení turnaje – Švýcaři v Německu předváděli efektivní a takticky vyspělý fotbal a vypadli až ve čtvrtfinále v penaltovém rozstřelu s Anglií.

Jenže Liga národů je pro reprezentaci helvétského kříže úplně jiná písnička. Tři zápasy v nejprestižnější kategorii A = tři porážky se strašidelným skóre 1:8. Naposledy padl tým trenéra Murata Yakina v Srbsku (0:2) a nutně potřebuje zabrat už v úterý doma s Dánskem.

Tabulka skupiny A4.
Tabulka skupiny A4.Livesport

Pokud by totiž Švýcaři znovu selhali a Srbsko by v souběžně hraném utkání překvapivě zvítězilo ve Španělsku, měli by již po čyřech utkáních jistý sestup do ligy B.