Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V klubech mají důležité role, v národním týmu paběrkují. Jak vytěžit Krále a spol.?

V Espaňolu se Alexi Královi daří, v reprezentaci to taková sláva není.
V Espaňolu se Alexi Královi daří, v reprezentaci to taková sláva není.pressinphoto / ddp USA / Profimedia
V zahraničních klubech začali pravidelně hrát, sbírají minutáž a čísla některým naskakují i v tabulce produktivity. Ovšem místo v současné reprezentaci jim to zdaleka nemusí zaručit. Paběrkují v ní, mají velkou konkurenci nebo jim zkrátka nesedí herní systém. Proč to mají Alex Král (26) či Adam Hložek (22) složité a jak je správě využít?

Alex Král

26 let, záložník, Espaňol

Konkurenti v reprezentaci: Tomáš Souček, Lukáš Červ, Lukáš Kalvach

Po minulém srazu si na něj spousta fanoušků udělal svůj názor. Při průšvihu v Gruzii odehrál jen první poločas, poté střídal. Nutno říct, že ještě za stavu 0:1. Tudíž se nepodepsal pod příděl ve druhé polovině utkání. Trenéři mu však svěřili roli, která ne úplně sedí jeho typologii. Ve formaci 3-4-3 měl uprostřed pole tvořit hru s kapitánem Součkem.

Do druhého utkání s Ukrajinou zasáhl až v 89. minutě. Přitom v Espaňolu využívají zcela jiných jeho vlastností. 

"Španělská liga mi sedí v tom smyslu, že dokážu přinést větší intenzitu, která v našem týmu trochu chybí, co se týče náběhů, protože španělský fotbal obecně je hodně o krátkých přihrávkách. V dnešní době je třeba najít mix mezi běháním, náběhy a fotbalem. I díky tomu, že intenzitu můžu donést, tak mi to v Espaňolu sedí,” popsal Král před pár dny svou úlohu v týmu.

Očividně ji plní znamenitě, jelikož posledních osm zápasů odehrál v základní sestavě a ani jednou nebyl předčasně stažený ze hry. Není to k zamyšlení?

Královy statistiky z posledního utkání proti Mallorce.
Královy statistiky z posledního utkání proti Mallorce.Opta by Stats Perform

Adam Hložek

22 let, útočník, Hoffenheim

Konkurenti v reprezentaci: Pavel Šulc, Ondřej Lingr + útočníci

Na sraz přijíždí ve formě. Je při chuti. Na konci září se poprvé prosadil v Bundeslize, když pohotové pálil proti Brémám. V Evropské lize následně dvěma góly vyřídil Dynamo Kyjev a o víkendu strávil hodinu na hřišti, když Hoffenheim vedl nad Stuttgartem 1:0.

Za normálních okolností bychom se bavili o tom, že je adeptem na základní sestavu výběru trenéra Ivana Haškova, ale v ní pro něj není místo. Na minulém srazu odehrál 23 a 26 minut. Přednost má rozjetý Šulc, který se prosadil dvakrát proti Ukrajině a pojí ho dobrá chemie s Tomášem Chorým ještě z angažmá v Plzni.

Hložkovi by citelně pomohla změna formace na dva útočníky, což mu sedí v Hoffenheimu či pokles Šulcovy formy. S největší pravděpodobností tak do zápasů půjde jako žolík.

Hložkovy statistiky z posledního utkání proti Stuttgartu.
Hložkovy statistiky z posledního utkání proti Stuttgartu.Opta by Stats Perform

Václav Černý

26 let, křídlo, Rangers

Konkurenti v reprezentaci: Lukáš Provod, Vasil Kušej, Ondřej Lingr

Asi jediný z uvedených hráčů, kteří mají velkou šanci hrát proti Albánii v základní sestavě. Proč je tedy v našem výběru hráčů? V posledních pěti soutěžních zápasech národního týmu odehrál 121 minut ze 450 možných, což je 26 procent.

To není zrovna hodně, co myslíte? Černému však nahrává, že Češi přešli v posledním zápase s Ukrajinou na formaci 4-2-3-1, kde je místo pro klasické křídlo a zároveň je při bránění jištěný posíleným středem. Proti Ukrajině bylo znát, že je ve svém živlu. Prsty měl v obou úvodních gólech českého týmu.

Navíc si ze Skotska veze formu – v posledním ligovém utkání Rangers proti St. Johnstone (2:0) se dvakrát zapsal mezi střelce.

Výběr mimo nominaci:

Antonín Barák

29 let, záložník, Kasimpasa

Konkurenti v reprezentaci: Pavel Šulc, Lukáš Kalvach, Alex Král

Zvyká si na novou destinaci. V Itálii strávil dlouhých sedm let, pomalu se už ale probíjí do základní sestavy Kasimpasy. V posledních dvou zápasech odehrál 74 a 90 minut.

Na zářijový sraz nedostal pozvánku jednak kvůli nevytížení v klubu a zároveň i jako pokárání za hloupé vyloučení v posledním utkání na Euro v Německu.

Na druhou stranu – nedávná nezávislá analýza evropského turnaje sdělila českému týmu zprávu, že mu chybí kreativní hráči. Pokud někdo spadá do této kategorie, je to rozhodně ofenzivní záložník s výbornou kopací technikou, kterou prokázal například při Haškově premiéře v Norsku, kde z přímého kopu rozhodl o výhře.

Ač má u české veřejnosti škraloup, stále má co nabídnout.

Dominik Janošek

26 let, záložník, Breda

Konkurenti v reprezentaci: Pavel Šulc, Lukáš Kalvach, Alex Král

Jestliže Barák je na indexu, nabízí se ukázat na podobný profil z Nizozemska. Dominik Janošek sbírá čísla v zemi tulipánů i po postupu o patro výš. V osmi zápasech Eredivisie odehrál 481 minut a podílel se na čtyřech brankách (2+2).

Zdobí ho především kopací technika, zakončení a kreativní myšlení. Minimálně za zkoušku by však stál. Ať už jen z důvodu, aby si trenéři ověřili, zda má pro český fotbal potenciál.

"Shodli jsme se, že nominovaná záloha je zkrátka ještě o chlup lepší," reagoval trenér Hašek na dotaz, proč mají Janošek či liberecký Michal Hlavatý stále daleko k nominaci.

Tomáš Kalas

31 let, obránce, Schalke

Konkurenti v reprezentaci: Jan Bořil, Robin Hranáč 

Národní tým velmi dobře zná. Dostal se s ním na předposlední Euro a došel s týmem až do čtvrtfinále. Tehdy tvořil pár ve stoperské dvojici s Ondřejem Čelůstkou.

Po turnaji zasáhl ještě do tří bitev o světový šampionát v Kataru, ale poté už byl upozaděn na lavičku náhradníků, až postupně z kádru vypadl.

Jenže v Schalke je platným členem základní sestavy. Pravidelně hraje, což se o povolaném Hranáčovi momentálně říct nedá. Někdejší stoper Pzně sleduje zápasy z tribuny a poslední ostrý duel odehrál 21. září proti Unionu Berlín, kdy ho trenér stáhl v poločase a následně jej podrobil přísné kritice.

Česko – Albánie (pátek 20:45)