Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Španělé si v Lize národů smlsli na Srbsku, Krasniqi dalším gólem pomohl k triumfu Kosova

Aymeric Laporte dal první gól Španělska při výhře 3:0 nad Srbskem.
Aymeric Laporte dal první gól Španělska při výhře 3:0 nad Srbskem.CRISTINA QUICLER / AFP
Úřadující mistři Evropy Španělé si ve skupině A4 Ligy národů poradili doma se Srbskem 3:0 a zajistili si účast v jarním play off. Přestřelka mezi Polskem a Chorvatskem skončila 3:3, o dva góly méně bylo k vidění při remíze Švýcarska s Dánskem a v souboji Skotska s Portugalskem branka nepadla. Sparťanský křídelník Ermal Krasniqi se za Kosovo prosadil podruhé ve čtyřech dnech a přispěl k výhře 3:0 nad Kyprem.

Španělsko – Srbsko 3:0

Španělsko v předchozích 24 zápasech pouze dvakrát prohrálo a na zlomení nerozhodného stavu potřebovalo v upršené Córdobě pouhých pět minut. Nádherný centr Pedra Porra na zadní tyč zkušeně usměrnil do vzdálenějšího rohu branky jeho kolega z obrany Aymeric Laporte.

Dominance týmu Luise de la Fuenteho pokračovala. Sólový pokus Mikela Oyarzabala zblokoval Predrag Rajkovič a po následném rohu hlavičkoval Mikel Merino do tyče. Krátce po půlhodině hry byl srbský gólman znovu povolán do akce, když střelec vítězného španělského gólu ve finále Eura proti Anglii Oyarzabal zamířil přesně, Rajkovič jeho pokus ale zneškodnil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Trenér Srbska Dragan Stojkovič, na kterého v prvním poločase zjevně neudělala dojem jediná střela jeho týmu mezi tři tyče, v poločase povolal do služby náhradníky Marka Grujiče a Luku Joviče. Byl to však kapitán Španělska Álvaro Morata, kdo v 54. minutě promarnil šanci zdvojnásobit náskok. Po ruce sparťana Veljka Birmančeviče, jenž se snažil ve skluzu uvnitř vápna zblokovat míč, vypálil z penaltového puntíku vysoko nad.

Hosté mohli brzy poté vyrovnat, Aleksandar Mitrovič však v zakončení selhal. O několik minut později Španělsko nemilosrdně donutilo Srbsko za tuto chybu zaplatit, když Morata odčinil svou promarněnou penaltu tím, že po úchvatném souboji s Fabiánem Ruizem skvěle umístil míč do sítě.

Známkování hráčů.
Známkování hráčů.Livesport

Během demoralizujících 60 sekund se situace pro Srbsko ještě zhoršila. Nejprve Strahinja Pavlovič v 76. minutě dostal žlutou kartu a poté, co VAR a monitor na hřišti přesvědčili rozhodčího Daniela Stefaňského, že obránce zabránil jasné gólové příležitosti, i červenou. Álex Baena navíc z následného přímého kopu skvěle překonal Rajkoviče.

Břevno nedlouho poté zabránilo střídajícímu Pedrimu, aby se zapsal na střeleckou listinu. Srbsko nyní bude chtít v ideálním případě vyhrát oba zbývající zápasy se Švýcarskem a Dánskem, aby se pro další fázi soutěže v ročníku 2024/25 vyhnulo sestupu.

Švýcarsko – Dánsko 2:2

Ve 26. minutě dostal domácí záložník Remo Freuler přihrávku od Edimilsona Fernandese a střelou k tyči překonal Kaspera Schmeichela. Radost Švýcarů však trvala pouhých 85 vteřin. Christian Eriksen poslal do šance Gustava Isaksena, útočník Lazia Řím poslal míč za Gregora Kobela a vstřelil svůj první mezinárodní gól.

Brankář Borussie Dortmund se záhy zaskvěl skvělým zákrokem proti střele Rasmuse Höjlunda. V závěru první půle však byl ve vápně sražen Breel Embolo a Zeki Amdouni prudkou střelou překonal gólmana Celtiku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Svěřenci Murata Yakina chtěli po půli navázat na svou převahu a po Fernandesově centru jen těsně minul bránu Fabian Rieder. Vzápětí však Pierre-Emile Höjbjerg poslal míč na Eriksena, který přesnou střelou srovnal skóre.

Překlopit vedení na stranu Švýcarů mohl Amdouni, po rohovém kopu Filipa Ugriniče se trefil přesně k tyči, jeho gól však nebyl uznán kvůli předchozímu faulu. Kapitán Švýcarů Granit Xhaka chtěl v závěru vzít situaci do vlastních rukou, dalekonosným pokusem levačkou však zamířil nad břevno.

Známkování hráčů.
Známkování hráčů.Livesport

Nakonec se v mlhavé podzimní noci v St. Gallenu body dělily, což Jakinovým svěřencům umožnilo udržet se ve skupině A4 a zachovat si naději na záchranu v lize A. Dánové díky remíze zůstávají druzí a čtvrtfinále Ligy národů mají na dosah.

Polsko – Chorvatsko 3:3

Přestože kanonýr Robert Lewandowski začal pouze na lavičce, Poláci udeřili bleskově, když je Piotr Zielinski poslal do vedení už ve čtvrté minutě. Míč mu prostrčil Kacper Urbanski a záložník Interu Milán a ho z 12 metrů napálil do dolního rohu.

To byl ovšem pouze začátek mimořádné pětačtyřicetiminutovky, kdy se Chorvatsko vzpamatovalo z pomalého rozjezdu díky neuvěřitelnému gólu Borny Sosy. Obránce Turína se zmocnil balonu, postupoval vpřed a nechytatelným pokusem překonal bezmocného Marcina Bulku v polské brance.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ani ne 10 minut po vyrovnání hosté vedli o dvě branky, když se nejprve prosadil Petar Sučič po kombinaci s Martinem Baturinou, který poté sám využil chyby bránícího Pawła Dawidowicze. Zdálo se, že Chorvatsko má zápas pod kontrolou, Nicola Zalewski však v závěru poločasu snížil.

Jestliže první poločas patřil střelcům branek, druhý byl záležitostí brankářů, zejména Bulky. Gólman Nice zneškodnil pokusy Luky Modriče i Igora Matanoviče z dálky a poté předvedl neuvěřitelný zákrok po hlavičce Anteho Budimira z bezprostřední blízkosti.

Známkování hráčů.
Známkování hráčů.Livesport

To se ukázalo jako klíčové, protože o několik minut později Sebastian Szymanski z hranice šestnáctky po přihrávce střídajícího Lewandowského vyrovnal. Protěješk Bulky v chorvatské brance Dominik Livakovič měl o poznání horší večer, když v závěru vyběhl proti kanonýrovi Barcelony, zasáhl jej kolenem a byl po zásluze vyloučen.

Svěřenci Michala Probierza měli v závěrečných minutách více ze hry, ale nakonec se jim nepodařilo vstřelit kýženou vítěznou branku, která by je bodově srovnala s jejich soupeřem ve skupině A1.

Skotsko – Portugalsko 0:0

Hosté chtěli v Hampden Parku zpečetit postup do čtvrtfinále a dosáhnout vůbec prvního vítězství ve Skotsku, ale předvedená hra měla k úrovni přechozího zápasu v Polsku (3:1) daleko.

První nebezpečnou akci si připsali domácí, když Scott McTominay minul branku po dobré přihrávce Andrewa Robertsona. Pak už převzali taktovku Portugalci, veterán mezi třemi tyčemi Craig Gordon ale vychytal Cristiana Ronalda.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Druhý poločas začal šancemi Ronalda a Francisca Conceicaa, oba však přestřelili bránu. Gordon pak v závěru zápasu vychytal i šance Bruna Fernandese.

Portugalci berou jen bod, zajistit si definitivně postup do čtvrtfinále Ligy národů budou moci v příštím zápase doma s Polskem, Skotové přivítají doma Chorvaty.

Kosovo – Kypr 3:0

V sestavě Kosova nastoupil vedle Krasniqiho i další sparťan Albion Rrahmani. Skóre otevřel jeho jmenovec Amir. Krasniqi v 52. minutě střelou z voleje k tyči zvýšil na 2:0 a konečný výsledek stanovil tři minuty po příchodu na hřiště Emir Sahiti.

Kosovo vyhrálo ve skupině C2 potřetí za sebou a ztrácí tři body na vedoucí Rumunsko. Účastník letního mistrovství Evropy zvítězil v Litvě 2:1 a vyhrál i čtvrté utkání v soutěži.

Tabulky Ligy národů