Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Poslední tři soutěžní bitvy s Ukrajinou: Sešívaná záloha, rarita bez Součka a žlutomodrý Eden

Hrdina minulého vzájemného duelu Pavel Šulc.
Hrdina minulého vzájemného duelu Pavel Šulc.ČTK / AP / Petr David Josek
Ukrajinští fotbalisté jsou od vzniku Ligy národů v roce 2018 nejčastějším soupeřem národního týmu (pondělní zápas bude od té doby už pátý) – a také nejméně oblíbeným. Češi se s nimi radovali z výhry jen díky měsíc starému vydřenému úspěchu 3:2, jinak zbylé soutěžní zápasy nezvládli. Jaké byly?

6. září 2018, Česko – Ukrajina 1:2

Úspěšné přihrávky: 233:541

Historicky první zápas reprezentace v tehdy nově vzniklé Lize národů dopadl neslavně. V Uherském Hradišti byl soupeř lepší a po rychlé Schickově trefě ve čtvrté minutě ovládl zbytek zápasu. Kouč Karel Jarolím nasadil pětičlennou obranu, do zálohy trio slávistů (Hušbauer, Souček, Sýkora) a nechal tak soupeři dost prostoru k útočení. Vděčný byl za to především prošedivělý naturalizovaný Brazilec Marlos, jenž dělal české obraně hodně problémů.

V nastavení první půle našel parádní přihrávkou v šestnáctce Konopljanku, který z první vyrovnal. Hosté měli v utkání víc než dvojnásobek přesných pasů a vytvořili si řadu dalších šancí, Vaclík však skvělými zákroky držel týmu naději na úspěch. Ten mohl minutu před koncem vystřelit střídající Tecl, jenže z malého vápna netrefil branku. A tak se nakonec díky Zinčenkově dorážce do prázdné branky ve třetí minutě nastavení radovali Ukrajinci.

16. října 2018, Ukrajina – Česko 1:0

Střely na branku: 3:6.

O měsíc později se hrál mnohem vyrovnanější zápas. Hosté v Charkově dokonce vyslali mezi tyče jednou tolik střel co soupeř, v síti však skončila jen Malinovského rána ze 43. minuty. Pavlenka, jenž překvapivě nahradil v brance Vaclíka, na ni neměl šanci dosáhnout. Ta největší změna? Na lavičce národního týmu už byl nový trenér Jaroslav Šilhavý. Tým byl najednou organizovanější, soudržnější.

Základní sestavy zápasu.
Základní sestavy zápasu.Livesport

Dvakrát jej mohl rozjásat Pavelka, jenže pokaždé proti jeho umístěné bombě vytáhl famózní zákrok veterán Pjatov. Týmu chyběl kvůli žlutým kartám Souček, což je rarita. V následujících šesti letech totiž nenastoupil pouze ve dvou ze 49 soutěžních utkání (obě se hrála v září 2020, kdy byl v karanténě kvůli kontaktu s osobou nakaženou covidem). Porážka znamenala konec nadějí na první místo ve skupině a tím i postup do elitního patra soutěže.

10. září 2024, Česko – Ukrajina 3:2

Rohy: 0:8

Tenhle zápas je ještě v čerstvé paměti. Bylo pár dní po ostudném debaklu 1:4 v Gruzii a Ivan Hašek před utkáním v Edenu prohlásil, že tým musí začít vyhrávat, jinak opustí post reprezentačního trenéra. Povedlo se. Češi přetlačili soupeře 3:2, i když v závěru se o výhru hodně báli. Dostatečný náskok jim předtím získal plzeňský kanonýr Šulc, jenž nejdřív svou první reprezentační brankou otevřel skóre a na konci první půle vrátil týmu vedení.

To pečetil v závěru Souček z penalty, soupeř z mnoha šancí jen snížil. Hašek se tak po osmi zápasech a devíti měsících ve funkci dočkal prvního vítězství v soutěžním utkání. Zajímavé je, že v zápase neměl jeho výběr ani jeden roh (a v sedmi předešlých vystoupeních zahrával jen jednou víc než čtyři). Po utkání se hodně řešil fakt, že většinu míst pražského stadionu obsadili ukrajinští fanoušci, hráči se podle svých slov cítili jako na hřišti protivníka.

Preview zápasu Ukrajina – Česko.
Livesport

Ukrajina – Česko (20:45+audiokomentář)