Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Poslední tři bitvy s Albánií: Trenér v roušce, kritizované střídání i Chytilova temná chvíle

Mojmír Chytil (v bílém) v dosud posledním utkání Česka proti Albánii.
Mojmír Chytil (v bílém) v dosud posledním utkání Česka proti Albánii. ČTK / AP / Franc Zhurda
Fotbalová reprezentace Albánie možná nemá v Česku takový zvuk, pravdou však je, že se národnímu týmu proti ní historicky nedaří. Z osmi vzájemných duelů ji porazil jen v polovině utkání, v Tiraně ze čtyř pokusů uspěl jedinkrát (v roce 1991 u toho byl jako hráč i současný kouč Ivan Hašek). Co přinesly poslední tři duely s tímto balkánským soupeřem?

8. června 2021, Česko – Albánie 3:1

Držení míče: 50 % – 50 %.

Reprezentace se chystala na odložený evropský šampionát a ještě se sbírala ze čtyři dny starého výplachu 0:4 v Itálii. Tohle byla poslední generálka a kouč Jaroslav Šilhavý, jenž přišel po utkání na tiskovovou konferenci v tehdy ještě povinné roušce, si musel oddechnout, že tým odletí do Glasgow alespoň vítězně naladěn. Soupeř vyběhl bez svých největších hvězd Elsedia Hysaje či Erita Berishy, přesto hlavně svou rychlostí působil domácím trable.

Ti naopak nastoupili s jedenáctkou, s níž pak dokráčeli mezi nejlepších osm týmů kontinentu. Soupeř neodpadl ani poté, co Česko poslal v 68. minutě do vedení 2:1 Lukáš Masopust, měl dvě šance na vyrovnání. Definitivně rozhodl minutu před koncem přesnou hlavičkou Ondřej Čelůstka. Na Letné se tenkrát odehrála i utajená premiéra – na závěr tam totiž vyběhl současný záložník Sparty Qazim Laci, v té době hráč francouzského Ajaccia.

7. září 2023, Česko – Albánie 1:1

Střely celkem: 12:1.

O dva roky později se už na témže stadionu národní tým selhání s Albánií nevyhnul. V kvalifikaci na další mistrovství Evropy měl tým jasnou střeleckou převahu, jenže soupeři stačila jediná povedená akce (jiné zakončení za celý zápas neměl, a to ani mimo, ani zblokované). Parádní rána Nedima Bajramiho z italského Sassuola vyrovnala gólovou střelu Václava Černého krátce po přestávce.

Tehdejší křídelník Wolfsburgu patřil k nejaktivnějším článkům české sestavy, přesto jej Šilhavý střídal jako prvního, za což poté sklidil kritiku expertů. Doma poprvé od svého nástupu do funkce v roce 2018 nevyhrál duel kvalifikace o evropský šampionát (na šestý pokus). I tak se jeho svěřenci udrželi na prvním místě tabulky právě před Albánií. Přesto předseda svazu Petr Fousek tehdy poprvé naznačil, že pozice kouče není nejpevnější.

12. října 2023, Albánie – Česko 3:0

Střely na branku: 4:7.

Možná nejpotupnější porážka od blamáže 1:5 v ruském Rostovu v září 2018. Od ještě horšího výsledku zachránil hosty VAR, který v závěru kvůli ofsajdu zrušil Albáncům čtvrtý gól. Už tak toho bylo dost. Domácí šli po pár minutách do vedení, což podpořilo jejich zápasový plán. Trpělivě vyčkávali v obranném postavení a vyráželi do smrtících kontrů. Zápas zlomila situace na konci poločasu, kdy se Češi radovali z vyrovnání.

Albánie před rokem přejela Česko 3:0.
Albánie před rokem přejela Česko 3:0.AFP

Ne na dlouho. Nizozemský rozhodčí Makkelie totiž nepřehlédl, že autor gólu Mojmír Chytil si pomohl aktivním pohybem ruky a místo české trefy si do notýsku zapsal červenou kartu pro slávistického útočníka. Ten své nešikovné počínání označil pár měsíců nato za nejnepříjemnější moment kariéry. Národní tým uvrhl debakl do nejistoty, vypadl po něm totiž mimo postupové příčky. Nakonec se však na závěrečný turnaj spolu s Albánií dostal.

Česko – Albánie (pátek 20:45 + audiokomentář)