Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi vedou skupinu, remízu s Ukrajinou zařídil první reprezentační trefou Červ

Aktualizováno
Lukáš Červ uniká Oleksandru Svatokovi.
Lukáš Červ uniká Oleksandru Svatokovi.ČTK / Taneček David
Česká reprezentace remizovala ve čtvrtém kole Ligy národů ve venkovním zápase s Ukrajinou 1:1. Na stadionu v polské Vratislavi jako první udeřili hosté, když svou premiérovou trefu v národním týmu náležitě oslavil plzeňský záložník Lukáš Červ. Po změně stran pak sice z pokutového kopu srovnal Artem Dovbyk, hráči v červených dresech se však i přes výslednou dělbu bodů osamostatnili na prvním místě skupiny.

Ukrajina – Česko 1:1

Český národní tým předvedl v utkání s Albánií nejlepší výkon pod Ivanem Haškem, po zasloužené výhře 2:0 se posunul na dělené první místo za Gruzii a napravil úvodní výprask 1:4 z Tbilisi. Na páteční výkon chtěli hosté navázat také ve Vratislavi, na kterou měli Češi příjemné vzpomínky z mistrovství Evropy 2012. Na tomtéž stadionu tehdy ovládli dva ze tří skupinových duelů a postoupili do čtvrtfinále.

Jako první nicméně zahrozili hráči ve žlutých dresech. Mychajlo Mudryk už v páté minutě na levém křídle předstihl Vladimíra Coufala a zpětnou přihrávkou na úroveň penalty našel nabíhajícího Mykolu Šaparenka. Ten ale míč netrefil ideálně a vysoko přestřelil. U zrodu první české šance stál Coufal, jenž dlouhý centr vrátil na Pavla Šulce a ve formě hrající záložník tvrdou ránou prověřil Anatolije Trubina.

O chvíli později už se však hráči v červeném dočkali. Balon se po rohovém kopu odrazil za vápno k Červovi, a ten jej z voleje nekompromisně poslal k bližší tyči. Středopolař plzeňské Viktorie svůj premiérový reprezentační gól bujaře oslavil. Po půlhodině hry se v další příležitosti národního týmu objevil Václav Černý, který si navedl na hranici šestnáctky míč na levačku a vypálil k bližší tyči, branku Trubina ale těsně minul.

Krátce před odchodem do šaten mohl po odstavení Tomáše Součka vyrovnat Mudryk, Matěje Kováře však nepřekonal. V samém závěru první půle dopravili hosté míč do sítě podruhé, přesná dorážka Martina Vitíka po zakončení Tomáše Chorého nicméně přišla z ofsajdového postavení, a trefa tak neplatila.Dobrý český dojem z první půle zkazil úvod druhého dějství, kdy Ladislav Krejčí podle rozhodčího zahrál ve vápně rukou a Ukrajinci kopali penaltu.

Té se ujal Dovbyk a zakončením do protipohybu Kováře srovnal. Pak přišla poměrně hluchá pasáž, kterou přerušil až na prahu závěrečné desetiminutovky Coufal. Bek West Hamu výborným přízemním centrem našel střídajícího Jana Klimenta, jenž ovšem z první nedokázal zasunout míč za Trubina. Posléze pak Oleksandr Zubkov z přímého kopu pořádně prověřil Kováře, ten ale dokázal nepříjemně letící pokus vytěsnit.

Z neutrální polské půdy si tak nakonec Haškovi svěřenci odvezli remízu. Češi budou získané první místo ve skupině hájit 16. listopadu na hřišti Albánie, zatímco Ukrajina v tentýž den zavítá do Gruzie.

Tabulky Ligy národů