Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jsme oběti, ne viníci. De la Fuente nehodlá šetřit reprezentanty ve prospěch klubů

Luis de la Fuente se vyjádřil k ožehavému tématu.
Luis de la Fuente se vyjádřil k ožehavému tématu.Reuters / Zorana Jevtic
Hlavní trenér Španělska Luis de la Fuente (63) před nedělním zápasem Ligy národů proti Švýcarsku prohlásil, že hráči musí plnit své reprezentační povinnosti i přes nabitý kalendář. Právě nemilosrdný program vyvolává mezi širokou veřejností obavy o zdraví fotbalistů.

Úřadující mistři Evropy se v Ženevě utkají se Švýcarskem. Oba týmy v úvodních zápasech soutěže ztratily body. Španělsko uhrálo se Srbskem bezbrankovou remízu, zatímco svěřenci trenéra Murata Yakina odcestovali z Dánska se dvěma červenými kartami a porážkou 0:2.

"Čeká nás velmi těžký soupeř. Patřili jsme k týmům, které na mistrovství Evropy hrály nejlépe," řekl de la Fuente na sobotní tiskové konferenci. "Uvidíme dva týmy na velmi vysoké úrovni, možná v jednom z nejdůležitějších zápasů, které se v Evropě v současné době mohou hrát. Máme v plánu zlepšit naše silné stránky a minimalizovat ty soupeřovy," dodal.

Hvězdy si stěžují na kalendář

Přítomní novináři se neváhali španělského trenéra zeptat, co říká na zvýšené vytížení fotbalistů a jeho dopady na národní tým. "Na hráče myslíme prioritně. Ale i oni musí reprezentovat. Kalendář byl schválen, řídíme se jím. Hrajeme za naši zemi, za národní tým, měli bychom tomu přikládat důležitost, kterou to má. Každý chce reprezentovat a je to i v zájmu klubů. My jsme oběti tohoto programu, ne viníci," řekl ke stále více rezonujícímu tématu.

De la Fuente také dodal, že by nesouhlasil s omezením reprezentačních povinností, aby ochránil výkonnost hráčů na klubové úrovni. "Naší povinností je reprezentovat zemi, nasazovat nejlepší hráče a usilovat o vítězství. Máme obrovskou odpovědnost, velkou prestiž, kterou musíme hájit," řekl lodivod evropských šampionů a vzápetí dodal: "Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je využít ty nejlepší. Kromě toho musíme být spravedliví a nebyl bych, kdybych některé chránil více než jiné jen kvůli jejich klubu."

V nedělním utkání by se do sestavy Španělska mohl vrátit záložník Rodri, který je od finále Eura 2024 proti Anglii mimo hru kvůli zranění. Ani Manchester City s ním zatím nemohl počítat.

"Zdraví je pro nás vždy prioritou. Trénuje a dříve nebo později bude muset začít hrát. Pokud uznáme za vhodné, že musí nastoupit, bude to bez jakéhokoli rizika. Ale fotbal je takový, v zápase se může stát cokoliv," uzavřel hlavní trenér výběru země z Pyrenejského poloostrova.

Švýcarsko – Španělsko ( 20:45)