Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Itálie v Lize národů proti Belgii poprvé zakopla. Řecko vyloupilo Wembley, Haaland má rekord

Souboj Davide Frattesiho a Maxims De Cuypera v zápase Itálie s Belgií, který skončil 2:2.
Souboj Davide Frattesiho a Maxims De Cuypera v zápase Itálie s Belgií, který skončil 2:2.ALBERTO PIZZOLI / AFP
Itálie ztratila výborně rozjetý duel Ligy národů proti Belgii, když jen remizovala 2:2. Po minutě se prosadil Andrea Cambiaso, jenž se podílel i na druhé domácí brance. Ještě do přestávky se však nechal vyloučit Lorenzo Pellegrini a položil základy comebacku hostů. O první ztrátě Italů v tomto ročníku soutěže rozhodl gólem a asistencí Leandro Trossard. Anglie ve Wembley díky Judeovi Bellinghamovi vyrovnala v 87. minutě utkání s Řeckem na 1:1, v nastavení však rozhodl o nečekané výhře hostů svou druhou trefou Vangelis Pavlidis. Francie porazila Izrael 4:1 a Erling Haaland se stal při vítězství 3:0 nad Slovinskem historicky nejlepším střelcem norské reprezentace.

Itálie – Belgie 2:2

Domácí tým zatím skupinou procházel bez ztráty kytičky, když v zářijovém termínu ovládl oba venkovní zápasy, přičemž především výhra na hřišti úřadujících vicemistrů světa dodala svěřencům Luciana Spalettiho velké sebevědomí také do prvního duelu před vlastními fanoušky. V Římě přivítali v nepříliš dobré formě hrající Belgičany, kterým navíc scházela největší opora a kapitán Kevin De Bruyne.

I díky jeho absenci na hřišti od samého úvodu vládli Italové, kteří se už v první minutě vydali do protiútoku. Ten Federico Dimarco vyšperkoval skvělým pasem na zadní tyč, kde nejprve míč do vlastního gólmana poslal Maxim De Cuyper a ačkoliv jej Koen Casteels udržel před čárou, dobíhající Cambiaso byl ve správný čas na správném místě a bez problému dorazil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Zhruba v polovině úvodního dějství začala další akce aktivních domácích vynikajícím pasem Dimarca ke Cambiasovi, jenž s balonem vběhl až do šestnáctky a pohotovou ranou na zadní tyč donutil Casteelse k dobrému zákroku. Brankář hostů ovšem vyrazil míč pouze k dobře postavanému Mateovi Reteguimu, jenž s velkou lehkostí vstřelil druhý gól Gli Azzurri.

Dosud pohodový italský večer ale začal krátce před odchodem do šaten nabírat první trhliny. Nejprve Pellegrini při snaze zamezit ztrátě plynoucí z chybné rozehrávky fauloval Arthura Theata a hlavní rozhodčí mu po přezkumu u videa ukázal za zákrok na Belgičanovu achilovku červenou kartu. Hosté navíc ze vzniklého přímého kopu zahráli efektivní signál, který vyústil v chirurgicky přesnou pumelici De Cuypera zpoza vápna k tyči.

Známkování hráčů.
Známkování hráčů.Livesport

Rudí ďáblové podle očekávání na svého soupeře po změně stran nalezli a začali ho jasně přehrávat. Výraznější příležitost sice přišla až po hodině hry, zato však byla rovnou gólová. Přetažený centr z rohového kopu doplachtil k Woutu Faesovi, jenž hlavou vracel před bránu, kde míč pohotovou tečí dopravil do sítě Trossard. Belgičané se ještě marně dožadovali penalty, žádnou šanci si už ovšem nevypracovali a museli se spokojit s bodem.

Anglie – Řecko 1:2

Trenér Lee Carsley na zápas s Řeckem útok bez kladických forvardů. Ofenzivně ladění hráči Albionu se na začátku utkání snažili působit v řecké obraně spoušť. Pokus Judea Bellinghama po třech minutách varoval Odyssease Vlachodimose a Cole Palmer, který poprvé nastoupil v soutěžním utkání v základu Anglie, poslal přímý kop těsně nad břevno. Do velké šance se však po domácí chybě dostali i Řekové. 

Jordan Pickford se při rozehrávce vydal daleko za hranici svého území a podivně přihrál přímo Anastasiosu Bakasetasovi, jehož pokus skvěle až na brankové čáře odkopl obránce Chelsea Levi Colwill. Albion ještě před přestávkou zahodil dvě jasné šance včetně Palmerovy tečované střely a hlavičky Anthonyho Gordona, která nedosáhla kvalit centru přihrávajícího Trenta Alexandera-Arnolda.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Domácí pykali po výměně stran, když Dinos Koulierakis vybídl Pavlidise, který se propracoval přes několik obránců k úspěšné střele za záda Pickforda. Oslavy historicky prvního gólu Řecka ve Wembley byly plné emocí a hosté pokračovali ve stejném duchu, když Pavlidis znovu skóroval, ale kvůli ofsajdu VAR gól odvolal. Po nástupu Ollieho Watkinse se Anglie vrátila ke známějšímu rozestavení a málem se dočkala vyrovnání, když útočník Aston Villy o pár chvil později přestřelil.

Vzhledem k tomu, že do Ligy A automaticky postoupí pouze tým, který se umístí na prvním místě ve skupině, Anglie věděla, že si nemůže dovolit prohrát s vedoucím celkem. Známý hrdina Albionu se tedy postaral o vyrovnání. Dominic Solanke zpětnou přihrávkou připravil míč až za hranici pokutového území, kam si naběhl Bellingham a prudkou střelou překonal Vlachodimose.

Známkování hráčů.
Známkování hráčů.Livesport

V nastaveném čase však došlo k dalšímu zvratu, když pasivní defenzivu Anglie přemohli řečtí útočníci ve vápně a Pavlidis díky další úspěšné střele završil nezapomenutelný večer v anglickém hlavním městě, během nějž se uctívala památka nedávno zesnulého George Baldocka, jenž měl občanství obou aktérů utkání ve Wembley.

Izrael – Francie 1:4

Francie se zaslouženě ujala vedení už v sedmé minutě, i když v tom byl i kousek štěstí. Rána Eduarda Camavingy z hranice pokutového území totiž vypadala pro Omriho Glazera jako rutinní záležitost. Brankář bělehradského CZ ale skákající míč zkrotit nedokázal, a ten tak ke značnému údivu samotného Camavingy skončil i za přispění tyče v síti.

Mnozí by v tu chvíli Izrael odepsali, ale na neutrálním území Maďarska dokázali fotbalisté z Blízkého východu najít na úvodní trefu záložníka Realu Madrid odpověď, když se po přihrávce Oscara Gloukha prosadil hlavou Omri Gandelman. Ten tak mohl oslavit svůj vůbec první reprezentační gól. Izrael si v tu chvíli možná začal až příliš věřit, což se negativně projevilo okénky v jeho obranných řadách.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ve formě hrající Christopher Nkunku obdržel míč od Camavingy, následně se prosmýkl izraelské defenzivě a poté překonal Glazera. Trenér Izraele Ran Ben Šimon toho měl po hodině hry dost, a proto se obrátil na svou lavičku. Po provedení několika změn přišel moment, na který stát z Blízkého východu čekal. Slibná rána na branku z 80. minuty však vytoužené vyrovnání nepřinesla.

Naopak to byli Les Bleus, kdo přidal další dva přesné zásahy. Nejprve Theo Hernández na hranici pokutového území vybídl ke skórování Mattéa Guendouziho. V 89. minutě pak dovršil gólový zápis duelu parádní ranou do horního rohu Bradley Barcola. Izrael tak utrpěl třetí porážku v Lize A po sobě, naopak Francie po úvodním domácím krachu s Itálií přidala druhou výhru.

Norsko – Slovinsko 3:0

Haaland se na výhře 3:0 podílel dvěma góly a se 34 brankami už je nejlepším střelcem v historii norské reprezentace. Překonal dosavadního norského rekordmana Jörgena Juveho, jenž byl s 33 zásahy v čele národních historických tabulek od roku 1937.

Útočník Manchesteru City to dokázal už v 36. zápasech, Juve odehrál 45 utkání. Gól dal i útočník Atlética Madrid Alexander Sörloth a neporažení Norové vedou tabulku o tři body před svým soupeřem a Rakouskem, které v soutěži ukončilo čekání na výhru a porazilo Kazachstán 4:0.

Další zápasy Ligy národů