Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gruzie v Lize národů padla doma s Albánií. O vítězství Slovenska rozhodl Haraslín

Aktualizováno
Lukáš Haraslín slaví gól do sítě Ázerbájdžánu.
Lukáš Haraslín slaví gól do sítě Ázerbájdžánu.ČTK / AP
Albánie zvítězila v Lize národů v Gruzii 1:0, asistenci na gól si připsal forvard Sparty Indrit Tuci. Pro český národní tým to znamená, že bude-li bodovat proti Ukrajině, posune se do čela skupiny B1. V lize C se další sparťan Lukáš Haraslín podílel vítězným gólem na triumfu Slovenska 3:1 v Ázerbájdžánu. V duelech zvučných týmů elitní ligy A padla Belgie doma s Francií 1:2, Německo přetlačilo Nizozemsko 1:0 a Itálie sfoukla Izrael 4:1.

Gruzie – Albánie 0:1

V základní sestavě Albánie nastoupili spoluhráči ze Sparty Tuci a Qazim Laci. Vítězná akce se zrodila v 48. minutě. Tuci, jenž si v pátek proti Česku odbyl reprezentační debut, připravil střeleckou pozici Kristjanu Asllanimu a ten se ranou k tyči nemýlil.

Výběr brazilského trenéra Sylvinha zvítězil v Lize národů podruhé. Gruzínci po úvodních dvou výhrách včetně té zahajovací 4:1 nad českou reprezentací podruhé za sebou prohráli, v pátek podlehli stejným poměrem Ukrajině.

Ázerbájdžán – Slovensko 1:3

Slováky poslal v Baku do vedení vlastním gólem Rahil Mammadov, ještě v první půli srovnal Toral Bajramov. V 70. minutě oslabil domácí vyloučený Mahir Emreli a Haraslín pět minut nato povedenou ranou zpoza šestnáctky k tyči vystřelil svému týmu výhru.

Pojistku přidal střídající Dávid Ďuriš tři minuty po příchodu na trávník. Svěřenci italského kouče Franceska Calzony v tomto ročníku soutěže neprohráli ani čtvrté utkání a jsou v čele tabulky skupiny C1 o tři body před Švédy, kteří večer hrají v Estonsku.

Belgie – Francie 1:2

Francouzi byli před duelem ve skupině o dva body před Belgií, a tak se čekal tuhý boj o to, kdo si vylepší pozici v boji o postup do čtvrtfinále. Domácí od začátku na nic nečekali a hned v první minutě střílel z hranice vápna Tielemans, ten ale slabou ranou jen rozehřál gólmana Mikea Maignana.

Tato situace ale naznačila, že první poločas bude plný šancí. Nadějné příležitosti pálili zejména domácí. Po centru ze strany nemířil přesně Loïs Openda, nájezd Leandra Trossarda ze strany poté zpacifikoval Maignan. Nadvláda Belgie se mohla zhmotnit v gól ve 23. minutě, Tielemans však při penaltě přestřelil bránu.

To jako by nalilo život do žil Francouzům, kteří se zanedlouho dočkali prvních šancí a také svého pokutového kopu. Ten ve 35. minutě s přehledem proměnil Kolo Muani. Když už se zdálo, že svému týmu zařídil poločasové vedení, rozjásal tribuny v nastaveném čase Openda. Ten dokonale načasoval náběh na centr a hlavičkou uklidil míč do sítě.

Inkasovaný gól s Francií nezamával, naopak. Krátce po změně stran sice pálil po brejku těsně mimo Ousmane Dembélé, nicméně po hodině hry se Belgičané nestačili ohánět. Zatímco v 58. minutě je ještě od inkasované branky zachránil zásah videorozhodčího poté, co Kolo Muani zahrál rukou, o čtyři minuty později už se Les Bleus radovali.

Na centr Lucase Digneho si naskočil aktivní Kolo Muani a hlavičkou překonal Koena Casteelse. Zajímavé dění na trávníku pokračovalo, útoky Belgie ale zastavovaly nepřesnosti nebo gólman Maignan, jenž například v 76. minutě zneškodnil slibně kopnutý přímý volný kop Trossarda.

Ještě předtím byl vyloučen Aurélien Tchouaméni, který viděl druhou žlutou kartu. Navzdory početní nevýhodě si Francouzi cennou výhru pohlídali.

Německo – Nizozemsko 1:0

Němci vlétli do utkání hladoví po brzké brance, ovšem gól Jamieho Lewelinga z druhé minuty nemohl platit kvůli ofsajdovému postavení. Domácí nadále pokračovali v aktivní hře a v 11. minutě se po přenesení hry dostal míč k Maxmilianovi Mittelstädtovi, s jehož pokusem si bez větších problémů poradil Bart Verbruggen.

Svěřenci kouče Nagelsmanna se přes velkou převahu v úvodním poločase dočkali branky až v 64. minutě. Domácí výběr zahrával rohový kop, který na přední tyči nepřesně zakončil Tim Kleindienst, jenže míč se vykulil před Lewelinga, jenž se do něj opřel a propálil vše, co mu stálo v cestě.

Nizozemci se o odpověď mohli postarat v 77. minutě, kdy Xavi Simons vyslal skrytou ránu, která již překonala Baumanna, jenže vyrovnání stavu zmařilo břevno. Německo tříbodovým triumfem přepsalo historii, nikdy předtím totiž neporazilo Oranjes na domácí půdě v rámci soutěžního střetnutí.

Itálie – Izrael 4:1

Jako první zahrozili hosté. Nicolu Fagioliho obral ve středu hřiště o balon Gavriel Kanichowski, Oscar Gloukh se následně chopil míče, vyrazil dopředu a vyslal nebezpečný pokus, jenž prosvištěl jen o centimetry vedle. Od té chvíle to byl ale zápas na jednu bránu. Například Retegui hned dvakrát donutil Omriho Glazera k úžasným zákrokům z bezprostřední blízkosti.

Před přestávkou byl ve vápně faulován Sandro Tonali a Italové kopali penaltu. Retegui vzal zodpovědnost na sebe a sebejistě poslal míč do horního rohu za nešťastného Glazera. Ani ne 10 minut po výkopu druhé půle Italové zdvojnásobili svůj náskok, když kapitán Di Lorenzo poslal hlavou do branky míč od neapolského spoluhráče Giacoma Raspadoriho.

Izrael toho po celou dobu z hlediska ofenzivy nenabídl mnoho, přesto se po úspěšné hlavičce z rohového kopu v podání Mohammada Abu Faniho dočkal kontaktní branky. Italové, poněkud zaskočeni inkasovaným gólem, ožili a během několika minut obnovili své dvougólové vedení, o což se zasloužil Davide Frattesi.

Naděje hostů pohasly v 79. minutě, když zakončující Di Lornezo udeřil po přímém kopu Destinyho Udogieho a prakticky ukončil zápas. Pro Izrael to znamenalo čtvrtou porážku v řadě v letošní Lize národů. Italové se naopak i nadále vyhřívají na prvním místě tabulky, kde mají jednobodový náskok na Francii.

Další zápasy Ligy národů