Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chceme nabídnutou šanci využít, shodují se nováčci v reprezentační brance Zadražil a Markovič

Adam Zadražil odpovídal na dotazy novinářů na tiskové konferenci české reprezentace.
Adam Zadražil odpovídal na dotazy novinářů na tiskové konferenci české reprezentace.Profimedia
Tomu se říká být ve správný čas na správném místě. Gólmanská jednička reprezentace Jindřich Staněk se zranila na Euru během zápasu s Tureckem, další možní kandidáti Vítězslav Jaroš a Jiří Letáček momentálně ve svých klubech nehrají, takže trenér národního týmu Ivan Hašek ukázal pro zápasy Ligy národů v Gruzii a s Ukrajinou vedle Matěje Kováře na dvojici nováčků Jakub Markovič – Adam Zadražil.

"Ano, oba dva si uvědomujeme, že naše nominace byla velkou souhrou okolností, ale jsem rád, že tu jsme a že máme možnost se tu ukázat,“ přiznal čtyřiadvacetiletý gólman Hradce Králové Zadražil na úterní tiskové konferenci reprezentace. "Vstup do sezony se nám oběma povedl, proto jsem i já rád, že pozvánka přišla,“ doplnil ho o rok mladší Markovič, který si v roli jedničky vyzkoušel s ostravským Baníkem poprvé zápasy evropských pohárů.

Markovič novinářům přiznal, že kdyby jeho bývalý spoluhráč Letáček neodešel do španělského Getafe, nebyl by jedničkou v Baníku a o pozvánce do reprezentace by si mohl nechat jen zdát. "Kdyby Jirka Letáček neodešel, asi bych tu nebyl, takže musím poděkovat i jemu. Na druhou stranu tohle je mezi gólmany normální, že musíte na svou šanci čekat a pak už ji nepustit,“ uvedl odchovanec přerovského fotbalu, který pravidelně reprezentoval v mládežnických kategoriích. 

To Zadražil, který začal s fotbalem v Táborsku, to měl v mládí do reprezentačních výběrů výrazně dál. "V mládeži jsem za reprezentaci nechytal, hrál jsem v Táborsku až 2. dorosteneckou ligu, takže jsem nebyl tolik na očích jako Kuba nebo ostatní kluci. I proto si teď pozvánky tolik vážím,“ řekl hradecký brankář.

I když jsou oba gólmani v reprezentaci poprvé, jejich výhodou je, že se s řadou současných hráčů či členů realizačního týmu znají ze svých bývalých působišť v Plzni a pražské Slavii.

"Půlrok v Plzni s Jindrou Staňkem a Mariánem Tvrdoněm mi dal moc, byl jsem za něj obrovsky vděčný. Tady v reprezentaci navíc máme jako trenéra brankářů Matúše Kozáčika, i s ním mi ten půlrok dal hodně. Navíc mi hodně usnadnil vstup do reprezentace. Uklidnil mě a podpořil mě, protože jsem byl docela nervózní,“ uvedl Zadražil, který na západě Čech strávil jarní část sezony 2022/2023.

"Také mně štace ve Slavii moc pomohla, je tu spoustu kluků, které jsem tam potkal. Navíc já se znám ze Slavie zase s Radkem Černým, takže to máme s Adamem podobné. Jen nervózní jsem teda nebyl,“ doplnil jej dobře naladěný Markovič.

Gruzie – Česko (sobota 18:00)