Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta zná soupeře pro druhé předkolo LM. Čeká ji islandský Reykjavík, nebo irský Shamrock

Aktualizováno
Qazim Laci je nedílnou součástí sparťanské zálohy
Qazim Laci je nedílnou součástí sparťanské zálohyProfimedia
Na cestě do vysněné Ligy mistrů ji čeká až šest zápasů, soupeře pro první dva z nich se Sparta coby český šampion dozvěděla ve středu po 12. hodině. Letenští, které po zisku doublu opustili trenér Brian Priske i kapitán Ladislav Krejčí, se ve druhém předkole milionářské soutěže utkají s vítězem dvojzápasu mezi islandským Vikingurem Reykjavík a irským Shamrock Rovers.

Sparta si naposledy zahrála hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Na cestě do ní by po případném úspěchu ve 2. předkole museli úřadující čeští šampioni přejít ještě přes další dva soupeře. Ve 3. předkole nemistrovské části vstoupí do kvalifikace i druhý tým uplynulé prvoligové sezony Slavia.

UEFA krátce před losem rozdělila účastníky mistrovské části 2. předkola do tří skupin. Sparta coby nasazené mužstvo figurovala v druhé z nich a výběr potenciálních soupeřů se jí zúžil na čtyři dvojice 1. předkola. Papírově nejtěžším byl byl zřejmě případný souboj s Ballkani, kosovskému šampionovi se ale obhájce českého titulu vyhnul.

Letenští, které před pár dny opustil dánský trenér Brian Priske a mužstvo převzal jeho dosavadní asistent Lars Friis, se jméno soupeře dozvědí v polovině července. "Los jsme sledovali společně s klukama na Strahově. Samozřejmě jsme věděli, koho můžeme dostat. Nevybírali jsme si, protože každý z těchto soupeřů bude nepříjemný. Kdybych měl říct jednoho, radši bych jel na Island," citoval klubový web obránce Filipa Panáka.

"Věděli jsme užší okruh soupeřů, které můžeme dostat. Je úplně jedno, na koho narazíme. Každý tým, který se kvalifikuje do Ligy mistrů, má obrovskou kvalitu. Chceme postoupit do dalšího kola a být o krok blíže hlavní fázi," doplnil záložník Lukáš Sadílek.

Sparťané budou favority, ať už nastoupí proti komukoli z vylosované dvojice. Sedminásobný islandský šampion Víkingur ovládl dva z posledních tří ročníků domácí soutěže, v pohárech se ale z kvalifikace ještě nikdy do skupinové fáze neprobojoval. S českými kluby se dosud v soutěžích UEFA neutkal. V minulé sezoně hrál domácí zápasy v pohárech v Klaksvíku.

Shamrock opanoval poslední čtyři ročníky irské ligy. Na rozdíl od Víkinguru už na české soupeře narazil. V sezoně 2017/18 vypadl po prohrách 2:3 doma a 0:2 venku ve 2. předkole Evropské ligy s Mladou Boleslaví a v roce 1978 dvakrát podlehl Baníku Ostrava.

Na rozdíl od Víkinguru se Shamrock dvakrát představil ve skupinové fázi pohárů. V roce 2011 v Evropské lize i předloni v Konferenční lize obsadil bez vítězství poslední čtvrté místo v tabulce.

Slavia jako vicemistr bude hrát nemistrovskou část kvalifikace a díky příznivému vývoji v závěru uplynulé sezony začne až ve 3. předkole. Červenobílí by museli na cestě do hlavní fáze zdolat dva soupeře a už teď mají jistotu, že by v obou případech byli nasazeni.

Formát všech tří klubových soutěží UEFA včetně Ligy mistrů se od nadcházející sezony změní. Nebudou se již hrát ve skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy.

Program Ligy mistrů