Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta se výrazně přiblížila Lize mistrů, na hřišti švédského Malmö vyhrála 2:0

Aktualizováno
Sparta získala důležitou první výhru.
Sparta získala důležitou první výhru.Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRĹN
Sparta si v úvodním zápase závěrečného předkola Ligy mistrů odvezla z Malmö velmi nadějnou výhru 2:0. Lví podíl na vítězné brance měl Veljko Birmančevič (26), jenž zná Eleda Stadion z předešlého angažmá. Srb ve 31. minutě napřáhl ke střele, která po dvojí teči zapadla k tyči. Druhou trefu přidal v závěru zápasu Matěj Ryneš (23). Letenští tak uhráli solidní náskok, díky němuž by se mohli dostat do hlavní fáze milionářské soutěže poprvé po 19 letech.

Malmö – Sparta 0:2

Výjezd do Malmö byl speciální pro Birmančeviče. Klíčový křídelník Sparty zde odehrál ve světle modrém dresu dvě sezony, během nichž se přímo podílel na 42 gólech. Nyní dostal příležitost zajistit týmu z Letné místenku v Lize mistrů poprvé od roku 2005. V prvním ze dvou zápasů ale Letenští museli ochutnat vlastní medicínu, domácí fanoušci si pro ně totiž připravili elektrizující atmosféru.

Ta namotivovala Švédy k nadějné příležitosti ve 21. minutě, střelu Isaaca Kieseho Thelina zevnitř šestnáctky ale stihl zblokovat pohotovým skluzem Martin Vitík. V dynamickém duelu sparťanům vycházela sázka na vysunutý presink, za aktivitu byli odměněni po půlhodině hry. Birmančevič se zpoza vápna sice zmohl jen na nepřesnou střelu, ta ale díky výrazné teči Jense Strygera Larsena zapadla do brány. Pohlednější byl krátce nato tradiční obstřel Lukáše Haraslína, míč však prosvištěl těsně kolem vzdálenější tyče. Tlak před odchodem do kabin hosté ustáli.

Krátce po výměně stran dostal v pokutovém území Haraslín přihrávku od Qazima Laciho, v nadějné příležitosti ovšem výrazně minul bližší tyč. Následně převzal otěže zápasu domácí celek, progresivní kombinace hráčů Malmö ústila v nebezpečné centry do vápna. Jeden takový si v 66. minutě přichystali i sparťané, nicméně Vitík nedokázal v bezprostřední blízkosti správně zamířit. I závěr druhého poločasu patřil fotbalistům ve světle modré, na to ale dal zapomenout krásnou ranou zpoza vápna Ryneš, jehož přízemní pokus nártem zaskočil gólmana.

Úvodní střetnutí tak vyšlo lépe pro Pražany. Odvetný duel mezi úřadujícími mistry Česka a Švédska je na programu 27. srpna na Letné.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport