Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta načala pouť do vysněné Ligy mistrů výhrou v Dublinu, Shamrock porazila 2:0

Aktualizováno
Tomáš Wiesner dal v Irsku svůj první gól v evropských pohárech.
Tomáš Wiesner dal v Irsku svůj první gól v evropských pohárech.Profimedia
Liga mistrů, v jejíž základní části figurovala naposledy v sezoně 2005/06, se Spartě o krůček přiblížila. V úvodním utkání druhého předkola milionářské soutěže zvítězila v Dublinu nad Shamrockem Rovers 2:0, proti irskému šampionovi se střelecky prosadili Veljko Birmančevič a svou první trefou v evropských pohárech Tomáš Wiesner. Odveta je na programu za týden na Letné, pokud ji Pražané zvládnou, čeká je souboj s FCSB, nebo s Maccabi Tel Aviv.

Shamrock Rovers – Sparta Praha 0:2

Do základní sestavy Sparty se vrátili účastníci Eura Jan Kuchta a Qazim Laci, na rozdíl od úvodního ligového duelu s Pardubicemi do ní trenér Larss Friis zařadil i Markuse Solbakkena. Poprvé od úvodních minut nastoupily posily Mathias Ross a Imanol García.

Ani dánský zadák a španělský wingback ale v úvodních minutách nepomohli najít recept na soustředěnou domácí obranu, a tak se na první příležitost čekalo až do 20. minuty, kdy pozornost Leona Pöhlse vyzkoušel střelou z 25 metrů Martin Vitík. Německý brankář vyrazil jeho pokus na roh.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

O pět minut později se hosté dostali do přečíslení, které zakončil García. Vyslal však pouze slabou přízemní střelu doprostřed, následně neuspěl pokusem z úhlu ani Indrit Tuci. Letenští v této fázi utkání zvýšili tempo a soupeře přitlačili, sbírali odražené balony i rohové kopy.

Po půlhodině zabrnkal na nervy příznivců Sparty Peter Vindahl. Jehož prachmizernou rozehrávku vystihl Johnny Kenny, ránu irského forvarda do odkryté brány ale zablokoval Ross. Záhy zkusil zpoza šestnáctky štěstí Neil Farrugia, leč zamířil nad břevno.

Minely v rozehrávce se následně dopustil i Shamrock a Pražané ji potrestali. García ještě obranný val nepropálil, povedlo se to ale Veljku Birmančevičovi. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro Friisovy svěřence.

Do druhé části nastoupil i další aktér nedávného ME Lukáš Haraslín a po pár minutách byl u nebezpečné akce, jíž zakončil Kuchta. Trefil ale jen boční síť. Krátce poté pronikl sparťanský útočník až na roh malého vápna, jeho zpětná přihrávka však na Tuciho neprošla.

Známkování hráčů Sparty.
Známkování hráčů Sparty.Livesport

Poté se hosté ukolébali a přečkali dva nebezpečné centry Shamrocku, v 65. minutě je ale znovu dostal na koně Tomáš Wiesner. Na zadní tyči si počkal na centr Kuchty a svou první trefou v Evropě zvýšil na 2:0. Další gól mohl přidat Haraslín, jenže nastřelil pouze ruku Pöhlse.

Domácím v závěru zápasu zjevně docházely síly a Sparta je i díky dalším střídajícím ofenzivním hráčům v čele s Ermalem Krasniqim a Victorem Olatunjim sevřela na jejich  obranné polovině. V samém závěru však mohl paradoxně skórovat Shamrock, na brankové čáře ale skvěle zasáhl Vindahl. Letenští tak vezou do Prahy výhru 2:0.

Kvalifikace Ligy mistrů