Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Salcburk se vzpamatovává z odchodu trenéra, pod novým koučem se mu vrací stará síla

Dorgeles Nene a Maurits Kjaergaard ze Salcburku se radují z gólu.
Dorgeles Nene a Maurits Kjaergaard ze Salcburku se radují z gólu.ČTK / imago sportfotodienst / Andreas Schaad – FC Red Bull Salzburg
Zatímco pražská Sparta se do hlavní fáze Ligy mistrů vrací po 19 letech, její úterní soupeř je v milionářské soutěži pravidelným účastníkem. Minulá sezona však pro Salcburk znamenala fotbalovou katastrofu, když poprvé od sezony 2012/13 nevyhrál domácí soutěž. Jaká je aktuální situace v klubu rakouského hegemona, analyzuje tamní novinář a spolupracovník německé redakce Livesport Zpráv Micha Pesseg.

Uplynulá sezona byla z pohledu Salcburku mírně řečeno nevydařená, po 11 letech nepřetržité dominance RB totiž putovala mistrovská trofej konkurenčnímu Sturmu Graz. Nastal tím v Bundeslize zlom? Těžko. Spíše šlo o řetězec nešťastných událostí. V Rakousku jsou fanoušci přesvědčeni, že se Salcburk brzy vrátí ke své někdejší dominanci.

Loňský ročník poznamenal v klubu chaos. Koncem července, pouhý den před začátkem ligy, šokoval trenér Matthias Jaissle příznivce, když oznámil, že s okamžitou platností odchází do saúdskoarabského Al Ahlí.

Video preview zápasu Ligy mistrů Sparta Praha - Salzburg.
Livesport

Německý kouč si do té doby dokázal v Salcburku vybudovat velké renomé. Dvakrát vyhrál nejvyšší soutěž a klubu vtiskl atraktivní styl hry – agresivní presink, vysoké tempo a průnikové přihrávky.

Jeho odchod byl překvapením, nicnetušící vedení klubu nemělo připraveného nástupce. Výběr byl omezený, spousta potencionálních koučů už měla angažmá a problém musel být vyřešen téměř okamžitě. Důvěru nakonec dostal Gerhard Struber.

Gerhard Struber odešel ze Salcburku do Kolína n. R.
Gerhard Struber odešel ze Salcburku do Kolína n. R.ČTK / imago sportfotodienst / Maik Hölter / TEAM2sportphoto

Ten začínal trenérskou kariéru v salcburské akademii a důležité zkušenosti nabral jako hlavní trenér Red Bullu v New Yorku. Pod Struberovým vedením však hrál Red Bull velmi pomalý a málo riskantní fotbal, který se s přízní fanoušků ani vedení nesetkal.

Struber tak byl nakonec letos v dubnu propuštěn a o několik týdnů později urval Sturm Graz ligový titul.

Recept na úspěch s vedlejšími účinky

Salcburk je znám propracovaným systémem skautingu, talenty vyhledává po celém světě. Mladíci jsou relativně levně podepsáni, trpělivě rozvíjeni a jednoho dne prodáni na lepší adresy za vyšší ceny.

Nejvýraznějšími tvářemi tohoto projektu posledních let jsou Erling Haaland, Dominik Szoboszlai, Sadio Mané, Karim Adeyemi, Konrad Laimer či Benjamin Šeško.

V Salcburku se z Haalanda stalo gólové monstrum.
V Salcburku se z Haalanda stalo gólové monstrum.ČTK/imago sportfotodienst/Mark Cosgrove/News Images/Profimedia

Úspěšný obchodní model má však jednu zásadní nevýhodu – téměř celý kádr se rok co rok obměňuje. Mnoho hráčů pak také vnímá Salcburk pouze jako odrazový můstek a myslí především na vlastní kariéru, nikoli na blaho klubu.

Struberovi se nepodařilo z party mladých legionářů vytvořit skupinu, které by se dalo říkat tým. To se projevilo už v předsezonním období, v lize pak přišly ostudné porážky s papírově slabšími soupeři, kterými byli např. BW Linec (0:1) či Austria Klagenfurt (2:2).

Nový trenér, nová naděje

Letos v létě přišla změna. Do klubu zamířil nový nizozemský trenér Pepijn Lijnders a zatím zanechává dobrý dojem.

Podstatné bylo, že dokázal relativně přesvědčivě postoupit do ligové fáze Ligy mistrů. Lijndersův tým působil v předkolech proti Twente (2:1, 3:3) a Dynamu Kyjev (2:0, 1:1) nečekaně stabilním dojmem. Kritika se sice snesla na velké množství inkasovaných gólů, na nezdary ale dokázal tým rychle reagovat.

V klíčové hráče se vyprofilovali izraelský ofenzivní univerzál Oscar Gloukh a šikovný malijský útočník Dorgeles Nene. Defenzivu se ještě nepodařilo vyladit, obranná formace kolem Samsona Baidooa stále vyrábí spoustu chyb, což se projevilo i při nedávné porážce 2:3 s Rapidem Vídeň.

Rakušané před vstupem do LM vnímají bohatou historii Sparty, její solidní finanční možnosti a kvalitní mládežnickou akademii. Věří však, že se českým mistrům vyrovnají, ostatně ze všech soupeřů v milionářské soutěži cítí Salcburk největší šanci na zisk bodů právě proti Spartě.

Pokud chce postoupit do play off, potřebuje sbírat úspěchy hlavně v první fázi podzimu. V závěrečných čtyřech hracích dnech má totiž smrtící los: Leverkusen, PSG, Real Madrid a Atlético.

Sparta Praha – Salcburk (středa 18:45)