Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rayův skok zachránil Arsenalu bod. Nejlepší zákrok, co jsem viděl, žasl Arteta

David Raya vybojoval pro Arsenal cenný bod
David Raya vybojoval pro Arsenal cenný bod Alessandro Garofalo / Reuters
Začátek sezony zastihl Davida Rayu (29) ve skvělé formě. V brance Arsenalu doslova čaruje. Po úvodním zápase Ligy mistrů si navíc může říct, že Kanonýři jsou stále neporažení hlavně díky němu. V duelu s Atalantou fantastickým dvojzákrokem zlikvidoval penaltu i následnou dorážku Matea Reteguie a zařídil Arsenalu bod za remízu 0:0. 

Atalanta – Arsenal 0:0

Pět zápasů, čtyři čistá konta a jediný inkasovaný gól. Rayova čísla na startu sezony berou dech. Jednu nulu španělský gólman přidal i v národním týmu, kde při absenci Unaie Simóna plnil roli jedničky v zápasech Ligy národů. 

Na hřišti Atalanty byl Raya dlouho bez práce, v 51. minutě ze sebe ale udělal muže zápasu. U své pravé tyčky zlikvidoval Reteguiovu penaltu a díky zázračnému přesunu si poradil i s následnou dorážkou. 

Retegui po zahozené penaltě dostal šanci na reparát a po zakončení hlavou už pomalu zvedal ruce nad hlavu. Raya ale ukázal, proč si ho v Arsenalu tak cení. Po prvním zákroku se rychle dostal zpět na nohy a skvělým skokem zlikvidoval i dorážku. 

“Lepší zákrok jsem na vlastní oči neviděl,” žasl po zápase trenér londýnského celku Mikel Arteta. Raya se ke svému hvězdnému momentu postavil mnohem zdrženlivěji. “Hrálo v tom roli i štěstí. Na dorážku jsem dosáhl jen tak tak,” prozradil. 

U prvního zákroku prodal pečlivou přípravu. Před penaltou se ještě využil zásahu VARu a běžel se poradit s trenérem brankářů Iňakim Canou. “Radil jsem se s ním o tom, kam mám skočit. Má velkou zásluhu na tom, že jsme neinkasovali,” líčil Raya. 

V devětadvaceti letech je španělský gólman na vrcholu kariéry. Po přestupu z Brightonu si v Arsenalu vybudoval pozici neochvějné jedničky, v létě se stal mistrem Evropy a na startu nové sezony potvrdil skvělou formu už druhým dechberoucím dvojzákrokem. 

Ten první z duelu proti Aston Ville mu v Premier League vynesl cenu pro zásah měsíce. A není se čemu divit. Skvělá reakce na tečovanou střelu zpoza vápna a následný skok proti dorážce Ollieho Watkinse nápadně připomínal jeho kousek z Bergama. 

“Musím říct, že to jsou asi mé dva nejlepší zákroky v kariéře,” řekl Raya po vstupu do nového ročníku Ligy mistrů. Proti Aston Ville pomohl k vítězství, takže si ho cením asi o trochu víc, na druhou stranu, předvést takový zákrok v Lize mistrů, je splněný sen.” 

Tím dalším je zisk trofeje s Arsenalem. O tom jestli se to Kanonýrům povede, nebo ne, může napovědět už víkendový šlágr Premier League s Manchesterem City, který je v nejvyšší anglické soutěži zatím jako jediný z dvacítky týmů stoprocentní.  

Jestli si Raya schoval nějaký zázračný zásah i na neděli může se pořadí v tabulce změnit. 

Tabulka Ligy mistrů