Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Postřehy z utkání City – Sparta: Vindahl zářil, ztráta Haraslína i Haaland jako Zlatan

Jakub Dvořák
Erling Haaland dal Spartě dva góly.
Erling Haaland dal Spartě dva góly.ProfiCARL RECINE / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFPmedia
PŘÍMO Z MANCHESTERU – Senzace se nekonala. Sparta na hřišti Manchesteru City prohrála 0:5. Nebýt však skvělých zákroků dánského brankáře Petera Vindahla (26), mohlo být skóre klidně i dvojnásobné. A to ještě domácím Citizens byla jedna trefa odebrána kvůli hře rukou. Co dalšího utkání nabídlo?

City opravdu trestají

Pro Spartu to byla vysoká škola defenzivy. Zatímco branka na 2:0 v podání Erlinga Haalanda byla vskutku nevyzpytatelná, ostatním třem sparťané výrazně napomohli svým přístupem. U první trefy Phila Fodena zaspal Qazim Laci, který nechal samotného právě anglického reprezentanta. U třetí trefy nechal Martin Vitík hlavičkovat Johna Stonese a u čtvrté branky zase ani jeden z hráčů Letenských nezareagoval na náběh Erlinga Haaland, který následně zakončoval v pokutovém území naprosto osamocený. Vše podtrhl v závěru hloupým penaltovým faulem Angelo Preciado.

Vindahl čaroval v první půli

Nejlepší hráč Sparty? Za první poločas jednoznačně dánský brankář. Peter Vindahl měl napilno. Starosti mu dělal Haaland. Právě jemu zneškodnil hned několik velkých šancí. Haalandovu hlavičku z 10. minuty vytáhl na roh v momentě, kdy už se chtěl stadion radovat z gólu. Ve 26. minutě Haaland znovu zahrozil a tentokrát Vindahlovi pomohl Vitík. I tak ale dánský brankář střelu jistil a pravděpodobně ji měl. V 57. minutě hlavičkoval norský střelec znovu a Vindahl znovu reflexivně zasáhl. V 58. minutě už byl Vindahl krátký – Haaland předvedl zakončení à la Zlatan Ibrahimovič a zvýšil na 2:0.

Birmančevič pálil i hamounil

K ohrožení branky domácího brankáře Stefana Ortegy se sparťané dostali jen sporadicky, ale pokaždé u toho byl Veljko Birmančevič. V osmé minutě srbský křídelník utekl obraně Citizens, ale místo aby zvedl hlavu a přihrál v lepší pozici stojícímu Lukáši Haraslínovi, rozhodl se vystřelit. Ovšem jen do nejbližšího obránce. Po půlhodině měla Sparta další příležitost. Haraslín vyslal znovu do úprku Birmančeviče, jehož ránu Ortega vytáhl na roh. A Birmančevič potřetí – tentokrát ve 31. minutě hlavičkoval v dobré pozici na zadní tyči, ale jeho pokus vůbec nemířil mezi tři tyče. Tři nevyřešené nadějné akce na City je zkrátka moc.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Domácí atmosféra pro hosty

Etihad Stadium byl téměř zaplněný. Na stadionu byste našli pár desítek volných míst. Přesto ale byli slyšet především sparťanští fanoušci, kterých dorazily necelé dva tisíce. Do svého sektoru navíc nemohli vzít ani buben, ale na síle jim to neubralo. Domácí stánek City připomínal divadlo – tleskalo se takřka jen vstřelenému gólu, nebo když se někomu něco povedlo. Tím aktivita domácích v drtivě míře končila. Naopak sparťané skandovali po celý zápas a jejich hlasitost šla dokonce znát i v Česku u televizních obrazovek.

Haraslín musel střídat

Slovenský reprezentant patřil k nejaktivnějším sparťanům v prvním poločase, ale do druhého už ho nepustilo zranění. Před závěrečným hvizdem se Haraslín chytil za stehno a signalizoval, že musí střídat. Pokud se bude jednat o stehenní sval, mimo může být i několik týdnů, což Spartu oslabí v dalších zápasech včetně toho nedělního v Plzni. V Manchesteru ho nahradil Ermal Krasniqi, který se postavil na pravý kraj a Birmančevič putoval doleva.

Manchester City – Sparta Praha 5:0