Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nový formát Ligy mistrů: Víc týmů, tabulka místo skupin a žádný propad o soutěž níž

Nový formát Ligy mistrů, pohár však zůstává stejný.
Nový formát Ligy mistrů, pohár však zůstává stejný.Profimedia
Real Madrid v sobotu ovládl poslední ročník Ligy mistrů, který se hrál v tradičním formátu. Od příští sezony se přechází na takzvaný švýcarský model. Co to znamená? Týmů (a tedy i zápasů) bude více, outsideři ale nebudou moci spoléhat na to, že když skončí mimo postupová místa, "spadnou" do Evropské ligy.

Nejslavnější fotbalová soutěž se rozšíří z 32 účastníků na 36, s tím stoupne i počet zápasů ze 125 na 189. Dvě ze čtyř nových míst mají připadnout týmům ze zemí, kterým se nejvíce dařilo v pohárové Evropě v minulé sezoně.

Skupiny nahradí společná ligová tabulka. Každý tým, který se do této části kvalifikuje, bude místo šesti hrát osm zápasů (čtyři doma a čtyři venku), přičemž z každého  ze čtyř výkonnostních košů mu budou nalosováni dva soupeři. Zápasový rozpis bude pestřejší než dosavadní "dvojzápasy", týmy totiž čeká osm různých soupeřů.

Kdo v ligové tabulce skončí na prvním až osmém místě, postupuje rovnou do osmifinále. Týmy od devátého do 24. místa budou hrát play-off kolo, ze kterého se kvalifikuje druhá polovina osmifinálového obsazení. Kdo skončí 25. či horší, v Lize mistrů končí. A s tím i v Evropě – v nové sezoně už nebude platit, že se dá z Ligy mistrů "propadnout" do Evropské ligy. Stejný "sestup" přestává existovat ve vztahu Evropská liga – Konferenční liga.

Další změnou je, že už v prvním kole vyřazovací části se mohou střetnout týmy ze stejné země. To bylo dosud možné nejdříve ve čtvrtfinále.

Podobné změny se budou týkat i dalších dvou evropských soutěží. Evropská liga přechází na stejný formát, Konferenční liga téměř taky – pouze v ligové části bude mít šest zápasů místo osmi.