Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City může proti Spartě vytvořit nový rekord Ligy mistrů v neporazitelnosti

John Stones se raduje z gólu, kterým zařídil Citizens výhru ve Wolverhamtonu.
John Stones se raduje z gólu, kterým zařídil Citizens výhru ve Wolverhamtonu.News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia
V současnosti na světě není lepší tým než Manchester City. Důkaz? Pokud ve středečním domácím zápase neprohraje se Spartou, s 26 zápasy bez porážky v řadě (bez penaltového rozstřelu) vytvoří nový rekord Ligy mistrů. Ve prospěch anglického celku mluví i momentální forma. Vždyť po nedělní výhře 2:1 ve Wolverhamtonu drží i v Premier League šňůru 31 zápasů bez prohry, což je nejdelší série v historii klubu. Zato Sparta vyhrála z posledních čtyř soutěžních zápasů jen ten poslední v sobotu v lize s Libercem (2:1)...

Na začátku května 2022 podlehli Citizens v odvetě semifinále LM na hřišti Realu Madrid 1:3 v prodloužení. Od té chvíle neprohráli v zápasech po 90 či 120 minutách jediný z 25 zápasů v soutěži. A pokud se jim to samé podaří i proti Spartě, vytvoří v tomto ohledu nový rekord, čímž překonají odvěkého rivala United, kteří tuto sérii vytvořili od září 2007 do května 2009.

Symbolické na zmíněné prohře Citizens je, že Real tehdy vyhrál Ligu mistrů a zavedl zajímavou tradici. Oba týmy se utkaly ve vyřazovací části soutěže i v následujících dvou ročnících a kdo v nich tehdy uspěl, také Ligu mistrů ovládl.

Citizens sice půjdou do zápasu se Spartou oslabení bez kapitána Kyleho Walkera a mozku týmu Kevina De Bruyneho, to však i s ohledem na již zmíněný nedělní zápas na hřišti Wolves vůbec nemusí nic znamenat.

Po gólu norského útočníka Wolves Jorgena Stranda Larsena, Citizens prakticky po zbytek zápasu obléhali velké vápno domácích proti 11 hráčům soupeře. To nakonec vedlo ke gólům Joška Gvardiola a Johna Stonese, který zasadil Wolves smrtící úder po rohu v 95. minutě. Citizens tak v PL natáhli sérii bez prohry na 31 zápasů, naposledy prohráli loni 6. prosince 0:1 na hřišti Aston Villy.

"Hodně jsme pracovali na tom, abychom naše standardní situace zlepšili a vytěžili z nich maximum. Na obou stranách hřiště jsou standardky nesmírně důležité. Dnes jsme předvedli náš nový přístup a doufám, že to bude první z mnoha takových gólů. Pro mě osobně je to krásný pocit, že jsem vítěznou trefu zařídil právě já v takto těžkém zápase," uvedl Stones po zápase.

Slabší úvody Citizens

I přes obě úchvatné bilance bez porážky Citizens na své poměry zažívají tradičně slabší vstup do sezony. Ve 12 soutěžních duelech v tomto ročníku udrželi čisté konto jen třikrát – v lize proti Chelsea (2:0) a v obou dosavadních zápasech Champions League s Interem Milán (0:0) a Slovanem Bratislava (4:0). Kanonýr Erling Haaland navíc z posledních šesti utkání týmu vyšel hned čtyřikrát gólově naprázdno.

Na co se však Sparta musí připravit nejvíce, to jsou přihrávky na jeden dotek, kterých Citizens v zápase s Wolves vyprodukovali neuvěřitelných 539, tedy v přepočtu téměř šest na každou minutu zápasu. 

I to podle kouče City Pepa Guardiloly vedlo k výhře nad Wolves, který zároveň vzpomněl svého úhlavního rivala – někdejšího kouče Liverpoolu Jürgena Kloppa. Pravě na vedoucí tým tabulky, který od nové sezony vede Arne Slot, ztrácejí Citizens jeden bod. 

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

"Těžko se prosazuje proti jedenácti mužům ve vápně, ale všichni byli ledově klidní. Nikdo zbytečně nespěchal, neunáhloval se. Náš výkon byl dnes výborný. Nejsme zvyklí vyhrávat v posledních minutách jako Liverpool pod Kloppem, ale je to skvělý pocit," přiznal Guardiola.

Manchester City – Sparta (středa, 21:00)