Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City deklasoval Spartu. Demolici ozdobil Haaland akrobatickou patičkou

Šimon Frodl
Aktualizováno
Erling Haaland se proti Spartě prosadil dvakrát.
Erling Haaland se proti Spartě prosadil dvakrát.OLI SCARFF / AFP
Sparta sice ve třetím kole hlavní fáze Ligy mistrů předvedla na hřišti Manchesteru City v první půli solidní výkon, vysoko favorizovanému celku však nakonec podlehla hladce 0:5. Skóre velmi rychle otevřel Phil Foden, další branku ale domácí přidali až téměř po hodině hry, kdy se fantastickým akrobatickým zakončením prosadil Erling Haaland. Norský ostrostřelec se pak na debaklu Letenských podílel ještě jednou brankou. Ve svém 42. zápase v nejprestižnější evropské klubové soutěži si tak připsal už neuvěřitelných 44 gólů.

Manchester City – Sparta Praha 5:0

Ačkoliv oba soupeři vstupovali do vzájemného utkání s totožným čtyřbodovým ziskem, favorit byl naprosto jasný. Vždyť Citizens v domácím duelu milionářské soutěže padli po základní hrací době naposledy před více než šesti lety. Pražané navíc na svůj poslední výlet na Ostrovy neměli ty nejlepší vzpomínky, neboť v březnu tohoto roku si z Liverpoolu odvezli debakl 1:6

Tehdy Sparta inkasovala již v sedmé minutě a na hřišti úřadujícího anglického mistra se jí k její smůle stalo totéž ještě o čtyři minuty dříve. Foden si mezi liniemi přebral míč, namířil si to k bráně a i díky nedostoupení ze strany hostujících obránců přízemní křižnou ranou ke vzdálenější tyči pohodlně otevřel skóre. Ještě v rámci úvodní desetiminutovky se mohl prosadit také dvorní kanonýr Sky Blues Haaland.

Prudkou hlavičku norského reprezentanta po centru z levé strany ale famózním zákrokem zneškodnil Peter Vindahl. Hráči v černých dresech se sice nacházeli místy až pod drtivým tlakem, i přesto však dokázali čas od času zahrozit. Zhruba v polovině úvodního dějství Lukáš Haraslín našel výborným pasem do běhu Veljka Birmančeviče, jenž svůj rychlý postup po pravém křídle zakončil pohotovou střelou po zemi, která pořádně protáhla Stefana Ortegu.

Ve 36. minutě se ovšem ke slovu vrátili domácí. Autor doposud jediného gólu Foden předvedl svou typickou stahovačku, bleskově si hodil míč na levou a pohotovým obstřelem donutil Vindahla k dalšímu zákroku. Český tým tak sice v poločase držel slušný výsledek, po změně stran se ale obranná hradba Sparty začala sypat.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Trefu Nathana Akého ze 47. minuty sice ještě kvůli ruce rozhodčí odvolal, krátce před odehráním hodiny hry ovšem Savinho přešel na pravé straně šestnáctky přes Matěje Ryneše, našel Haalanda, a domácí ostrotřelec akrobatickým zakončením z první po vzoru Zlatana Ibrahimoviče zvýšil na 2:0.

Další ránu hostům zasadil v 64. minutě John Stones, jenž se prosadil dokonale umístěným obloučkem hlavou na zadní tyč Vindahla. Jen o pár desítek vteřin později nyní už velmi rozkolísanou obranu Sparty znovu rozebrala kombinace na jeden dotek zakončená přihrávkou Matheuse Nunese na Haalanda, který si navedl míč na slabší pravačku a bez problému vsítil čtvrtý gól svého týmu.

Střeleckou tečku za utkáním udělal v samém závěru z Nunes z penalty nařízené po zybtečném zákroku Angela Preciada. Favorité si tak navzdory srdnatému výkonu českého zástupce dokráčeli pro tři body. V dalším kole Ligy mistrů pojede Manchester City 5. listopadu na hřiště Sportingu, Sparta vyzve o den později doma Brest.Erlie

Tabulka Ligy mistrů