Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal ve šlágru Ligy mistrů přemohl PSG. Při dalším vítězství Brestu dvakrát pálil Sima

Aktualizováno
Gabriel a Thomas Partey oslavují druhý gól Arsenalu v zápase s PSG.
Gabriel a Thomas Partey oslavují druhý gól Arsenalu v zápase s PSG.JULIAN FINNEY / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Souboj dvou soupeřů Sparty v Lize mistrů skončil další porážkou Salcburku, který schytal příděl 0:4 od Brestu. Francouzský tým, za který dvakrát skóroval někdejší útočník Slavie Abdallah Sima, naopak po úvodní výhře nad Sturmem Graz bere tři body i podruhé. Arsenal doma ve šlágru úterního programu přemohl PSG 2:0 a Leverkusen v dalším střetu těžkých vah přetlačil AC Milán 1:0. Barcelona zničila Young Boys 5:0, Dortmund Celtic dokonce 7:1 a bratislavský Slovan padl na Tehelném poli 0:4 s Manchesterem City, který Letenští vyzvou v dalším kole.

Salcburk – Brest 0:4

Senegalský útočník Sima je zatím ústřední postavou Brestu v reformované ligové fázi soutěže. Proti Sturmu vstřelil ve druhém poločase vítězný gól na 2:1. V Salcburku otevřel skóre v prvním poločase a znovu se jednalo o vítěznou trefu, ve druhé půli zvyšoval na 3:0. Francouzský tým se po přestávce prosadil třikrát a po úterních zápasech je v neúplné tabulce druhý za Dortmundem.

Arsenal – PSG 2:0

Zatímco Pařížané v prvním zápase tohoto ročníku LM zvítězili, Arsenal ztratil v Bergamu dva body, a tak se dalo očekávat, že na domácím stadionu bude chtít zaváhání napravit. O tom svědčily už první minuty, ve kterých se Kanonýři nastěhovali na polovinu soupeře a přesnou kombinací ho nepouštěli do hry.

Počáteční tlak vyústil v první branku. Ve 20. minutě vyslal z levé strany Leandro Trossard krásný oblouček za obranu, kam si zabíhal Kai Havertz, jenž stihl hlavičkovat před vybíhajícím brankářem Gianluigim Donnarummou a rozvlnil síť.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hráči PSG se po inkasované brance snažili tlačit do útoku, ale jejich ofenziva měla velké problémy s dotěrnou obranou Arsenalu. Ve 35. minutě dostali domácí šanci kopat standardní situaci z pravé strany a ukázalo se, jak silný v tomto aspektu hry Arsenal je. Bukayo Saka nacentroval do malého vápna, kam si jeho spoluhráči naběhli tak šikovně, že Donnarumma neviděl vůbec nic a míč skončil za jeho zády. Gunners tak do pauzy odcházeli se zaslouženým vedením.

Byť byli na počátku druhého poločasu aktivnější Pařížané, byl to Arsenal, kdo měl na kontě největší šance, ale Gabriel Martinelli ani Declan Rice se neprosadili. Další dění patřilo Paříži, která dominovala na míči a po jedné akci dokonce trefila břevno. Na nic dalšího však tato převaha nestačila, a tak Arsenal dokráčel v výhře, jejíž základy položil v prvním poločase.

Barcelona – Young Boys 5:0

Po víkendové šokující porážce s Osasunou požadoval Hansi Flick od svých svěřenců adekvátní reakci, kterou také dostal. Katalánský celek na začátku utkání dominoval a převahu zúročil už během úvodních 10 minut. Po chvíli držení míče přihrál Lamine Yamal na pravou stranu Raphinhovi, načež si Brazilec na zadní tyči vybral Roberta Lewandowského, jenž míč uklidil do sítě.

Poté, co Young Boys víceméně přečkali úvodní bouři, se zdálo, že se po půlhodině hry dostali do hry. Ale Barca jejich rostoucí tempo rychle zastavila a ještě před přestávkou se dostala do tříbrankového vedení. Nejprve se po Pedriho zblokované střele k odraženému míči dostal přesně zakončující Raphinha a poté španělský záložník zahrával volný přímý kop, po kterém se hlavou prosadil Iñigo Martínez.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Barca po změně stran pokračovala tam, kde skončila, a přidala čtvrtý gól, když Lewandowski dopravil na místo určení Martínezův prodloužený míč po rohovém kopu. Patrick Rahmen provedl dvojité střídání ve snaze zachránit pro YB trochu hrdosti a zdálo se, že změny v hostech zažehly jiskru života. Těsně po hodině hry měl velkou šanci Joël Monteiro, ale napálil jen brankovou konstrukci.

Barca však brzy znovu získala kontrolu nad zápasem, což se částečně podařilo díky tomu, že se po více než pětiměsíční pauze vrátil Frenkie de Jong. Blaugranas, kteří se blížili k vítězství, přidali pátý gól v závěru utkání poté, co Mohamed Camara využil přihrávky Alejandra Baldeho. Završili tak pohodlný večer Katalánců, kteří si po překvapivé porážce s Monakem v prvním hracím dni uvědomovali, jak důležité je získat tři body před příštím zápasem s Bayernem.

Leverkusen – AC Milán 1:0

Aktivní Leverkusen si tvořil šance a byl lepším týmem, ale první poločas se nesl ve znamení hostujícího brankáře Mikea Maignana. Hned v úvodní pětiminutovce francouzský gólman zlikvidoval slibné šance Victora Boniface i Piera Hincapiého. Ve 21. minutě dostal sice Boniface míč za Maignanova záda, ale Jeremie Frimpong při zakládání akce stál v ofsajdu, a tak se ani teď skóre neměnilo.

Po změně stran už ovšem VAR Italům nepomohl. Aleix García našel přesným centrem Alejandra Grimalda, který sklepl pro Frimponga. Nizozemcovu střelu Maignan sice ještě vyškrábl, na dorážku Boniface už byl krátký a domácí se dostali do zaslouženého vedení.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po vstřelné brance se do hry dostali i hosté. Pokus o vyrovnání Tijjaniho Reijnderse ovšem vytěsnil Lukáš Hradecký. Blízko kuriózního gólu bylo AC při Hradeckého pokusu o odkopnutí balonu. Domácí brankář nastřelil blízko stojícího Álvara Moratu a od něj se míč odrazil do břevna.

Ještě jednou brankovou konstrukci trefil v závěru Theo Hernández, ale ani při dorážce Moraty se hosté vyrovnání nedočkali. Bayer udržel těsné vedení až do konce a po dominantní výhře nad Feyenoordem se raduje i ve druhém kole. Dvě výhry a dvě čistá konta ho navíc vystřelily na třetí místo tabulky. Patrik Schick i Matěj Kovář sledovali celé utkání z domácí střídačky.

Slovan Bratislava – Manchester City 0:4

Po porážce 1:5 se Celtikem v premiérovém utkání v LM byl  Manchester City pro Slovan těžkým soupeřem pro napravování reputace. A to slovenští šampioni pocítili hned od začátku. Už v osmé minutě prohrávali po gólu Ilkaye Gündogana, který nejrychleji zareagoval na Savinhovu zblokovanou střelu a z hranice pokutového území přesně vypálil.

Pro německého středopolaře to byl první gól od návratu do Anglie. Trápení Slováků se ještě prohloubilo poté, co City rychle zdvojnásobili svůj náskok. Jérémy Doku se prokličkoval až do pokutového území a poté našel Phila Fodena, který se střelou do vzdálenějšího rohu nemýlil.

Ani dvougólové vedení však Angličanům nestačilo a dál dělali obraně Slovanu starosti. Naštěstí pro ni Fodenův pokus zastavila tyč. Po chvíli obléhání branky domácích se do akce dostal Erling Haaland a i on se dočkal gólu. Rico Lewis prostrčil ideální míč, norský střelec obešel Dominika Takáče a zasunul balon do prázdné branky. V 60. minutě se do hry místo Haalanda dostal mladý absolvent akademie City James McAtee a brzy stvrdil důvěru, když po Fodenově přihrávce zvyšoval na 4:0.

Bylo cítit, že po čtvrtém gólu sundal favorit nohu z plynu a skóre se již neměnilo. Manchester si tedy v klidu dokráčel pro první letošní vítězství v milionářské soutěži. Zato Slovan zapsal druhou porážku a se skóre 1:9 se nachází na předposlední pozici tabulky LM.

Dortmund – Celtic 7:1

Dortmund se po drtivém vítězství nad Celticem ujal vedení v neúplné tabulce. První poločas skončil 5:1 a hosté se tak stali prvním britským týmem, který inkasoval pět gólů v první polovině zápasu v hlavní fázi evropských pohárů od Cwmbran Town, který prohrál s Progresulem Bukurešť v Poháru vítězů pohárů v sezoně 1997/98.

Inter – CZ Bělehrad 4:0

Nevýrazný první poločas z obou stran rozzářil výjimečný gól Hakana Çalhanoğlua z 11. minuty. Přestože je turecký záložník známý kvalitou svých trestných kopů, málokdo by čekal, že jeho rána ze 30 metrů zamíří přesně do horního rohu branky Omriho Glazera. Byl to první gól Interu z přímého volného kopu v milionářské soutěži po 14 letech.

Tento brzký úder však nedokázal otevřít hru, a tak si hosté do druhého poločasu udrželi těsný deficit. Nejblíže zvýšení vedení domácích byl před poločasem Henrich Mchitarjan, ten však ve slibné příležitosti přestřelil.

Pouhých devět dní po porážce v milánském derby to byl právě bývalý hráč AC Milán, kdo daroval Interu druhý gól a zpečetil tím osud hostů. Rade Krunič byl na hranici vlastního pokutového území odstaven Mehdim Taremim a íránský útočník předložil míč úplně volnému Marku Arnautovičovi, který ho s klidem uklidil do branky.

Srbové již věděli, že to na vítězství nebude a Nerazzurri je ve zbývajících 30 minutách ještě více rozebrali. Nejprve se pět minut po svém příchodu na hřiště prosadil střídající Lautaro Martínez a v 81. minutě dokonal zmar Crvene Zvezdy Taremi, který z penalty vstřelil svůj první soutěžní gól za Inter a zpečetil fantastický večer domácích.

PSV – Sporting 1:1

Oba týmy ve svých soutěžích ještě neprohrály, ale první kolo LM vyšlo jen jednomu z nich. Domácí prohráli s Juventusem 3:1, ale před zápasem proti Sportingu měli důvod k optimismu, protože v posledních dvou sezonách v evropských soutěžích doma neprohráli. A od začátku vše nasvědčovalo tomu, že tato série bude pokračovat. V 15. minutě se ujali vedení, když Jerdy Schouten vstřelil svůj první gól v LM poté, co si naběhl na přihrávku a z 25 metrů zamířil přesně do dolního rohu.

Sportingu, který v úvodním utkání vyhrál nad Lille, se naopak první poločas vůbec nevydařil. Hosté jen zřídka ohrožovali branku soupeře, a aby toho nebylo málo, byli nuceni po více půlhodině hry vystřídat svého klíčového obránce Ousmane Diomandeho. Druhý poločas začal stejně jako ten první a PSV mohlo zdvojnásobit svůj náskok, velké šance Ismaela Saibariho a Guuse Tila v úvodních pěti minutách druhého dějství však skončily těsně vedle.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Vysoký presink domácích dělal obraně Sportingu problémy i po hodině hry, kdy se Luuk de Jong skvěle uvolnil, míč ale poslal jen mimo tři tyče. Zato hosté potřebovali celých 70 minut, aby si vytvořili největší šanci zápasu, když Daniel Bragança vysunul Hidemasa Moritu, japonský záložník však ve velké šanci selhal.

Největší šanci ale zahodilo PSV, když Johan Bakayoko vystihl rozehrávku, obešel brankáře a následně trestuhodně netrefil prázdnou branku. Domácí za to draze zaplatili už o pár minut později, když se po sraženém centru Maximiliana Araúja prosadil Daniel Bragança. Navzdory chaotickému závěru zápasu se ani jeden z týmů už prosadit nedokázal a utkání tak skončilo remízou, která prodloužila neporazitelnost Sportingu v této sezoně na devět zápasů.

Tabulka Ligy mistrů