Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gólové žně na startu Ligy mistrů. Bayern zničil Dinamo 9:2, Real Madrid přemohl soka Sparty

Aktualizováno
Jude Bellingham si kryje míč v zápase se Stuttgartem.
Jude Bellingham si kryje míč v zápase se Stuttgartem.Profimedia
Poprvé v novém formátu, v němž osm čtyřčlenných skupin nahradila ligová fáze všech 36 celků, odstartovala Liga mistrů. A nabídla záplavu gólů, v šesti utkáních jich bylo k vidění 28. Z toho 11 v Mnichově, kde Bayern i díky čtyřem brankám Harryho Kanea zničil Dinamo Záhřeb 9:2. Obhájce Real Madrid měl dost starostí se Stuttgartem, soupeře Sparty ale nakonec přemohl 3:1. Liverpool s AC Milán prohrával, ze San Sira si však odváží vítězství 3:1, Juventus si poradil s PSV 3:1, Aston Villa vyhrála v Bernu nad Young Boys 3:0 a přemožitel Slavie v play off Lille padl v Lisabonu se Sportingem 2:0.

Juventus – PSV 3:1

Dominance domácího týmu byla znatelná od úvodního hvizdu. Nejprve Kenan Yildiz vnikl do pokutového území a zakroutil balon přesně do horního rohu. Mladý turecký reprezentant tak vystřídal Alessandra Del Piera v roli nejmladšího klubového střelce v historii soutěže.

Vedení Juventusu zdvojnásobil pouhých šest minut po Yildizově trefě Weston McKennie. Během gólové akce sehrál důležitou roli hostující záložník Joey Veerman, jenž si myslel, že zažehnal nebezpečí, když si v pokutovém území PSV poradil s Dušanem Vlahovičem. Nizozemec však stačil míč pouze odvrátit k McKenniemu, který pohodlně poslal balon za záda Joëla Drommela.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Pokud PSV doufalo, že se Stará dáma ve druhém poločase unaví, stačilo pouhých sedm minut, aby jeho naděje padly. Veerman byl obrán o míč Teunem Koopmeinersem, jenž posunul míč na Vlahoviče a Srb následně přihrál nekrytému Nicolási Gonzálezovi. Při zkratu obrany PSV pak mohl argentinský útočník při svém debutu v Lize mistrů snadno skórovat.

Byl to demoralizující večer pro nizozemský tým, který sice chytrým zakončením Ismaela Saibariho kosmeticky upravil v závěru skóre, ale kouč Peter Bosz ví, že o jeho osudu v soutěži se rozhodne v domácích zápasech proti jiným soupeřům. Pro trenéra Juventusu Thiaga Mottu to naopak bylo působivé vítězství v jeho prvním zápase v Lize mistrů a může doufat, že jeho tým zopakuje podařený výkon za dva týdny v Lipsku.

Young Boys – Aston Villa 0:3

V historicky prvním vzájemném střetnutí měli k prvímu gólu blíž úřadující mistři švýcarské Superligy, Emiliano Martínez musel během úvodních 12 minut zneškodnit trestný kop Filipa Ugriniče a dorážku Ebrima Colleyho. Druhý jmenovaný záhy vyslal prudkou střelu milimetry nad břevno. Ve 27. minutě se však Villa dostala do vedení, když Youri Tielemans v další ukázkové akci skvěle usměrnil míč od Johna McGinna do vzdálenějšího rohu branky.

Chvíli nato se na listině střelců ocitl Jacob Ramsey. Zbytečná zpětná přihrávka Mohameda Aliho Camary způsobila, že Ramsey mohl střílet do prázdné branky. O pět minut později to pro tým Unaie Emeryho málem dopadlo ještě lépe, Ollie Watkins se trefil z halfvoleje za Davida von Ballmoose, nicméně Young Boys pomohl VAR, který rozhodčímu Georgi Kabakovovi poradil, aby původní rozhodnutí kvůli hře rukou zrušil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po změně stran byla opět lepší Villa. Kapitán Bernu v brance znovu podržel svůj tým, když vytěsnil další Ramseyho pokus nad břevno. Přibližně 10 minut před koncem utkání hráči z Birminghamu znovu skórovali, ale bujaré oslavy střídajícího Jhona Durána byly přerušeny po hře rukou Amadoua Onany. Přesto se hosté skutečně dočkali třetího gólu večera, když se druhý jmenovaný v 86. minutě trefil do dolního rohu.

Tři góly a tři body znamenají pro Villu perfektní start při jejím debutu v Lize mistrů. Emeryho svěřenci nyní odehrají tři zápasy Premier League, poté změří síly s Bayernem Mnichov.

AC Milán – Liverpool 1:3

Domácím vyšel úvod na jedničku. Po propadnutí Kostase Tsimikase posunul Álvaro Morata míč do běhu Christianu Pulišičovi, který téměř od poloviny hřiště sprintoval s míčem až před brankáře Alissona a střelou kolem něj na zadní tyč otevřel skóre. V 17. minutě mohlo být vyrovnáno. Diogo Jota poslal za obranu Mohameda Salaha, ten se otočil kolem Thea Hernandeze a pravačkou trefil břevno. Ve 23. minutě už se Liverpool radoval, z přímého kopu od brankové čáry posadil Trent Alexander Arnold míč na hlavu Ibrahimy Konatého, který jej poslal do odkryté brány.

Záhy se po rychlém kontru dostal k míči na levé straně Jota, vnikl do pokutového území, ale ve velké šanci minul bránu. Vzápětí se uvolnil na levé straně Cody Gakpo, jeho střelu vyrazil Mike Maignan jen na kopačky Salaha, který ve velké šanci trefil už podruhé v zápase břevno branky AC Milán. V závěru poločasu udeřili hosté. Nejprve po chybě Rafaela Leaa vysunul míč Jota na Salaha, jehož střelu vyrazil Maignan. Z následujícího rohového poslal Tsimikas centr na malé vápno a na přední tyči nikým nehlídaný Virgil van Dijk hlavičkou snadno překonal gólmana AC Milán.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po opatrném úvodu druhé půle udeřili po hodině hry opět hosté. Ryan Gravenberch vystihl přihrávku Strahinji Pavloviče a vysunul Dominika Szoboszlaie. Ten si všiml rozběhnutého Gakpa, který mu míč vrátil a kapitán maďarské reprezentace placírkou poslal míč za záda střídajícího gólmana Lorenza Torrianiho, jenž krátce po přestávce nahradil zraněného Maignana. Zbytek zápasu byl ovlivněný řadou střídání na obou stranách, poprvé v dresu Liverpoolu naskočil do hry například Federico Chiesa.

V samém závěru zápasu mohl ještě snížit Leao, jeho pokus však Alisson vytáhl na tyč. Liverpool si přesto vedení pohlídal a připsal si důležité tři body v boji o první osmičku, která zajištuje přímý postup do osmifinále soutěže. Za dva týdny se utká doma s Boloňou, AC Milán čeká těžký zápas na půdě úřadujícího německého mistra z Leverkusenu.

Bayern – Dinamo Záhřeb 9:2

Bayern, který nastoupil do milionářské soutěžě posedmnácté v řadě, se proti méně zkušenému soupeři prosadil. Stačilo pouhých 16 minut, aby se po dobře vypracované akci přesným zakončením vyznamenal Serge Gnabry, pro ofsajd však byl jeho zásah zrušen. O pár chvil později nicméně Kane proměnil první pokutový kop. Svěřenci Vincenta Kompanyho měli zápas plně pod kontrolou a ve 33. minutě zdvojnásobili vedení

Gnabryho přihrávka z hloubi pole našla Jamala Musialu, jenž se otočil a hrudí míč sklepl pro Raphaëla Guerreira, který se prosadil z hranice pokutového území. O pět minut později už se zdálo, že LM je nad síly Dinama. Bayern totiž před odchodem do šaten přidal třetí gól – Michael Olise navázal na svůj první bundesligový zásah z víkendu, když uklidil do sítě pobídku od Joshuy Kimmicha.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Do druhého poločasu kvůli zranění nenastoupil Manuel Neuer. Poté, co Dinamo v první půli předvedlo pramálo útočných akcí, vsítilo během tří minut druhé části hned dva góly a přivedlo fanoušky do varu, neboť duel dostal znovu zápletku. Přesnými střelci byli skluzující Bruno Petkovič a Takuya Ogiwara. Ten propasíroval míč mezi nohama náhradního brankáře Svena Ulreicha.

Poté, co se hosté vzpamatovali, začali opět hrát otevřený fotbal, za což ovšem byli nemilosrdně potrestáni. O pouhých 11 minut později totiž Bayern získal třígólový náskok zpět. Kane se v rychlém sledu trefil dvakrát po sobě, ale druhý gól byl odvolán kvůli ofsajdu. Přesto se Kompanyho tým dočkal páté branky. Ivan Nevistič neúspěšně vyběhl z brankové čáry a umožnil Olisemu doklepnout míč do odkryté sítě.

Tyto zásahy ukončily naději na návrat Dinama do zápasu. Hosté krátce nato inkasovali dvakrát z penalty, když se v obou případech nemýlil Kane. Náhradníci Leroy Sané a Leon Goretzka přidali další dva góly, a završili tak gólovou smršť na neuvěřitelných devět branek. Dinamo bude moci příště napravit dojem proti Monaku, zatímco Bayern vycestuje na stadion Aston Villy.

Real Madrid – Stuttgart 3:1

Stuttgart se nenechal rozhodit velkou scénou Estadia Santiago Bernabéu a brzy se vydal útočit. Během prvních 20 minut donutili hosté Thibauta Courtoise ke třem zákrokům, a to ještě Enzo Millot v souboji jeden na jednoho s belgickým gólmanem vůbec netrefil branku. Bylo však jen otázkou času, kdy se Real probere, a jakmile se tak stalo, měl několik šancí na prolomení nerozhodného stavu.

Nebezpečný byl zejména Kylian Mbappé, který dvakrát ohrozil Alexandera Nübela. Německý brankář udržel hlavičku Auréliena Tchouaméniho po rohovém kopu a Maximilian Mittelstädt předvedl úžasný blok, když poslal Rodrygův pokus z pokutového území nad břevno. Krátce poté, co Deniz Undav na druhé straně trefil také horní tyč, byla svěřencům Carla Ancelottiho přiřknuta penalta, když Mittelstädt při pokusu o odkopnutí míče údajně kopl do nohy Antonia Rüdigera.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Rozhodnutí však bylo správně zrušeno poté, co sudí Halil Umut Meler na monitoru zjistil, že mezi hráči nedošlo ke kontaktu. Ihned po změně stran získali domácí míč do své moci, Rodrygo jej předložil Mbappému, který vsítil svůj první gól v Lize mistrů po přestupu z PSG. Stuttgart však dokázal odpovědět. Po rohovém kopu, který hosté rozehráli na zadní tyč, přihrál nehlídaný Jamie Leweling Undavovi, a ten hlavou poslal do varu čtyři tisíce fanoušků hostí.

Většina zbývajícího průběhu střetnutí byla poněkud opatrná, ale Madrid opět předvedl to, co, jak se zdá, umí vždycky. Po rohovém kopu Luky Modriče se proti svému bývalému klubu prosadil hlavou Rüdiger a obnovil náskok Bílého baletu, načež střídající Endrick při debutu v milionářské soutěži z protiútoku zajistil tři body. Pro hráče VfB byla pozdní trefa a následná porážka hořkou pilulkou, mohou ale být hrdí na to, jak vzdorovali obhájci trofeje.

Sporting – Lille 2:0

Sporting doma porazil Lille 2:0 a do Ligy mistrů se vrátil vítězstvím. Nepřehlédnulný Švéd Viktor Gyökeres vstřelil první gól zápasu, zároveň se postaral o vyloučení Angela Gomese, jenž po faulu na domácího střelce obdržel druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Vítězství Sportingu dovršil nádhernou dalekonosnou ranou Zeno Debast. Jediné, co Lvy mrzelo, bylo zranění Gonçala Inácia v prvním poločase.

Vše o novém formátu Ligy mistrů