Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co neminout před zápasem Sparty v LM: Vzpomínky, slavná akademie i pohled na trenéra

Budou mít fotbalisté Sparty opět důvod k radosti?
Budou mít fotbalisté Sparty opět důvod k radosti?CNC / Mária Sváčková (Rušinová) / CNC / Profimedia
V úterý prvními zápasy odstartoval letošní ročník Ligy mistrů, zrak mnoha českých fanoušků je ale upřen až k dnešnímu dni. Důvod je jasný, do akce se po 19 letech vrací pražská Sparta, která zahájí putování prestižní soutěží v 18:45 na Letné soubojem proti rakouskému Salcburku. Jak vzpomíná na LM někdejší opora klubu Martin Petráš? Co o Salcburku říká bývalý účastník týmové akademie? A jaká je aktuální situace v klubu? Nejen na tyto otázky přinášejí před úvodním hvizdem odpovědi Livesport Zprávy.

Ze Salcburku se díky Kloppovu učedníkovi stává malý Liverpool

Red Bull Salcburk poprvé od sezony 2012/13 nezískal v rakouské Bundeslize titul a přes léto prošel řadou změn. Nejdůležitější personou ambiciózního klubu se stal Pepijn "Pep" Lijnders. A i díky blízkému spolupracovníkovi Jürgena Kloppa možná začíná nová a docela vzrušující éra klubu.

Lijnders má za sebou pozitivní start v Salcburku.
Lijnders má za sebou pozitivní start v Salcburku.ALAN MARTIN /Colorsport / DPPI via AFP

Fotbal se učil na izraelské ulici, napodobí Gloukh hvězdy týmu?

Sadio Mané, Erling Haaland, Dominik Szoboszlai, Karim Adeyemi, Benjamin Šeško... Salcburk je zkrátka exkluzivní továrna, která dodává fotbalové Evropě vybroušené diamanty. Další takový s modro-bílým izraelským odleskem bude trápit defenzivu Sparty. Oscar Gloukh, aktuálně nejhodnotnější artikl rakouského Red Bullu, má před sebou bezesporu oslnivou budoucnost.

Oscar Gloukh v minulé sezoně v rakouské lize zářil.
Oscar Gloukh v minulé sezoně v rakouské lize zářil.Livesport / FC Red Bull Salzburg

Revize Sparty před Ligou mistrů

V jakém rozpoložení do Ligy mistrů vstoupí Sparta proti Salcburku? Jak jsou na tom její opory, změní její přístup nějak dvě vysoké prohry z minulé sezony proti Liverpoolu a koho sledovat ve sparťanském kádru? Revizi klubu z Letné pro Livesport Zprávy provedl někdejší obránce Pražanů Roman Polom.

Sparta má solidní formu.
Sparta má solidní formu.Livesport

Petráš o Rosickém, případu Vitík či předatovaném Salcburku

Když slovenský obránce fotbalistů Sparty Martin Petráš snížil v chladném listopadovém večeru roku 2005 v poslední minutě zápasu Ligy mistrů na stadionu slavného Ajaxu skóre na 1:2, nikoho nenapadlo, na jak dlouho to bude poslední trefa Letenských v elitní soutěži. Petráš od té doby vystřídal osm angažmá ve třech různých zemích, zahrál si s reprezentací na premiérovém mistrovství světa, vybudoval si kariéru agenta a přivedl na svět tři děti.

Tým Sparty v jejím dosud posledním zápase v Lize mistrů.
Tým Sparty v jejím dosud posledním zápase v Lize mistrů.ČTK / Michal Kamaryt

Salcburk se vzpamatovává z odchodu trenéra, ale vrací se mu síla

Zatímco pražská Sparta se do hlavní fáze Ligy mistrů vrací po 19 letech, její úterní soupeř je v milionářské soutěži pravidelným účastníkem. Minulá sezona však pro Salcburk znamenala fotbalovou katastrofu, když poprvé od sezony 2012/13 nevyhrál domácí soutěž. Jaká je aktuální situace v klubu rakouského hegemona?

Livesport Daily #348: Salcburku ublíží absence, říká Svoboda

V akademii Salcburku působil útočník Antonín Svoboda. K velké kariéře v evropském fotbale se odsud neodrazil, za A-tým nastoupil do jediného zápasu – v Evropské lize proti Villarrealu. Dění v klubu ale pořád sleduje, proto jsme před velkým zápasem v podcastu Livesport Daily zavolali právě jemu, abychom se zeptali, co od utkání očekává.

Livesport Daily #348: Favorita nevidím, ale absence Salcburku ublíží, říká bývalý hráč Red Bullu Svoboda
Livesport

Na Letnou se po 19 letech vrací Liga mistrů, přijíždí Salcburk

Velký fotbalový svátek pro Spartu a její příznivce, je tady Sparta se poprvé od prosince 2005 představí v Lize mistrů, kam se probojovala přes tři předkola. Obhájci českého titulu vyzvou od 18:45 v úvodním kole ligové fáze a zároveň v novém formátu soutěže Salcburk, s nímž v červenci remizovali v přípravě 2:2. Pro oba týmy půjde o první soutěžní zápas po reprezentační přestávce, jelikož o víkendu kvůli špatnému počasí nehrály.

Preview zápasu Sparta Praha – Salcburk.
Livesport

Šest miliard za 10 let. Akademie Salcburku živí TOP kluby

Dodnes někteří fanoušci nemohou Red Bullu přijít na jméno. Vadí jim, jakým způsobem firma převrátila v Salcburku věci vzhůru nohama. Dnes již zesnulý miliardář Dietrich Mateschitz však zanechal u hranic s Německem stavbu, která ve střední Evropě nemá obdoby. Tamní Akademie generuje spoustu talentovaných fotbalistů a tím pádem i obrovské finanční příjmy, které se dají srovnávat s nejlepšími továrnami na talenty po celém světě.

Trenér Salcburku pěl ódy na Friise: Spartě patří respekt

Trenér Salcburku Pep Lijnders považuje dosavadní práci sparťanského kouče Larse Friise za neuvěřitelnou, prohlásil to na tiskové konferenci před středečním úvodním utkání ligové fáze Ligy mistrů na Letné. Podle Nizozemce, jenž na Pražany v minulosti už třikrát narazil, patří Friisovým svěřencům velký respekt.

Trenér Sparty Lars Friis na tiskové konferenci.
Trenér Sparty Lars Friis na tiskové konferenci.Profimedia

Sparta – Salcburk (18:45)