Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Citizens zahájí Ligu mistrů proti Interu. Girona vyzve PSG, Slovan okusí atmosféru na Celtiku

Kevin de Bruyne bude opět patřit mezi největší hvězdy milionářské soutěže.
Kevin de Bruyne bude opět patřit mezi největší hvězdy milionářské soutěže.ČTK / AP / Dave Shopland
Druhý hrací den úvodního kola Ligy mistrů nabídne dalších šest zápasů nově zavedené ligové fáze. Kromě pražské Sparty, která přivítá doma Salcburk, vstoupí ve středu do soutěže i favorizovaný Manchester City. Vítěz předminulého ročníku sehraje doma reprízu tehdejšího finále proti Interu Milán. Fotbalisty Girony s reprezentačním obráncem Ladislavem Krejčím (25) čeká debut v evropských pohárech na hřišti Paris St. Germain. Poslední finalista Dortmund nastoupí v Bruggách.

Liga mistrů se hraje v novém formátu. Tradičních osm čtyřčlenných skupin nahradila ligová fáze, v níž všech 36 týmů tvoří jednu tabulku. Každé mužstvo odehraje čtyři zápasy doma i venku, dohromady proti osmi různým soupeřům. Prvních osm celků postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká první kolo play off.

Manchester City je společně s obhájcem trofeje Realem Madrid podle bookmakerů největším favoritem. Angličtí šampioni vyhráli všech pět soutěžních utkání v novém ročníku, kanonýr Erling Haaland nasázel devět gólů. Ve středu budou chtít navázat na loňský triumf 1:0 nad Interem z finále v Istanbulu.

"Ve středu nás čeká nejlepší italský tým a o čtyři dny později náš největší konkurent z posledních dvou ligových sezon Arsenal. Bude to velmi náročné. UEFA se rozhodla pro nový formát, přibyly další zápasy, ale co s tím můžeme dělat? Musíme prostě hrát," uvedl trenér Citizens Pep Guardiola, který dlouhodobě kritizuje množství utkání v profesionálním fotbale.

Rovněž Inter čeká následně v lize velký zápas, milánské derby proti AC. Italští mistři ztratili v úvodu soutěže za dvě venkovní remízy, naposledy hráli 1:1 s Monzou. "Měli jsme problém překonat zataženou obranu, proti Manchesteru to ale bude vypadat úplně jinak. Takže zůstávám celkem klidný," podotkl kouč Simone Inzaghi.

Dortmund zdolal Bruggy ve čtyřech z posledních pěti utkání, čtyřikrát za sebou navíc neinkasoval. Oba celky mají v úvodu sezony dobrou formu. Borussia získala ze tří ligových utkání sedm bodů, belgický celek zvítězil čtyřikrát v řadě.

"S Bruggami jsme se v poslední době několikrát střetli, mají velmi dobrý tým. Bude to pěkný výjezd i pro naše fanoušky, s losem jsme celkově spokojení. Cílem je jako vždy postup minimálně do osmifinále," řekl sportovní ředitel Dortmundu Sebastian Kehl.

Do středečního programu zasáhne několik nováčků. Girona obsadila v uplynulém ročníku španělské ligy překvapivě třetí místo a představí se poprvé na evropské scéně. Na hřišti PSG, který je v úvodu francouzské ligy suverénní, by po letním přestupu mohl dostat šanci poprvé od začátku Krejčí. Kouč Míchel po nedělní porážce 1:4 s Barcelonou nebyl spokojený s defenzivou a naznačil, že udělá změny v sestavě.

Další dva týmy si zahrají poprvé v Lize mistrů, s nejprestižnější klubovou soutěží ale mají už zkušenosti z někdejšího Poháru mistrů evropských zemí. Návrat mezi elitu po 60 letech zažije Boloňa, která přivítá Šachtar Doněck. Slovan Bratislava s českým obráncem Jurijem Medveděvem nastoupí proti Celticu Glasgow.

"Na Celtiku je nejlepší atmosféra na světě, dobře si ji pamatuji. Hráče čeká něco neskutečného," uvedl trenér Vladimír Weiss, jenž vyřadil skotský velkoklub v sezoně 2005/06 v předkole s Artmedií Bratislava. "Už to, že jsme postoupili do Ligy mistrů, je pro nás zázrak a historický úspěch. Chceme uhrát nějaké body a udělat fanouškům znovu radost," přidal kouč Slovanu.

Program Ligy mistrů