Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nikdy nepřestávej věřit. Sheffield zázračně smazal čtyřgólové manko a míří do Wembley

Hráči třetiligového Sheffieldu zvládli jeden z největších obratů v historii anglického fotbalu.
Hráči třetiligového Sheffieldu zvládli jeden z největších obratů v historii anglického fotbalu.Profimedia
Fotbal čas od času píše neuvěřitelné příběhy. Jeden takový se k nelibosti Peterborough zrodil ve čtvrtek v Sheffieldu. Wednesday potřebovali k postupu do finále play off anglické League One, tedy k boji o postup do Championship, smazat před domácím publikem čtyřgólové manko. A ač se zdálo, že je po prvním zápase (0:4) rozhodnuto, na Hillsborough se díky brance z poslední minuty prodlužovalo. Neuvěřitelný obrat dokonaly Sovy navzdory inkasované brance v prodloužení až v penaltovém rozstřelu a fanoušci už plánují výjezd do Wembley.

Sheffield Wed – Peterborough 6:1

Ve známé skladbě rockové skupiny Journey se zpívá: "don't stop believin", tedy "nepřestávej věřit." Dost možná si tento hit americké kapely před odvetou semifinále play off League One pustili i fotbalisté Sheffieldu Wednesday. Ti totiž rozhodně věřit nepřestali.

A to ani po porážce 0:4, která stavěla před odvetou Peterborough do role obrovského favorita. Jakékoliv předpoklady šly však s úvodním hvizdem stranou. Už v deváté minutě nastartoval domácí fanoušky Michael Smith, který proměnil nařízený pokutový kop a dostal Sovy do vedení.

To do poločasu zdvojnásobil Lee Gregory a na Hillsborough to začalo pořádně vřít – Sheffieldu v ten moment totiž stačilo k prodloužení vstřelit "pouze" dvě branky. Reálnější obrysy dal senzačnímu návratu do boje o postup v 71. minutě Reece James, vytoužený čtvrtý gól však ne a ne přijít.

Zemětřesení na stadionu, který byl v roce 1989 dějištěm jedné z největších sportovních tragédií všech dob, neboť na něm při zápase FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem přišlo o život v tlačenici 96 osob, vypuklo v 98. minutě. Právě tehdy totiž Liam Palmer dotlačil míč za hostujícího brankáře a Sheffiled si vynutil prodloužení.

S obrovským nadšením a ještě větší porcí podpory z ochozů vtrhli domácí hráči do dalších dvou kratších poločasů. Na konci první patnáctiminutovky přišel šok. Gregory se zapsal podruhé v zápase mezi střelce, tentokrát ovšem smolně rozvlnil vlastní síť. Ani to však Sovy nezastavilo. Ve 112. minutě totiž nadvakrát zakončoval Callum Paterson a přítomní fanoušci byli znovu ve varu.

Tečku za neuvěřitelným obratem pak napsalo drama při penaltovém rozstřelu. Zatímco se ani jeden z domácích exekutorů nemýlil, hostující Dan Butler selhal a Sheffield tak mohl slavit senzační postup do finále play off League One. Soupeř pro boj o postup do Championship, tedy druhé nejvyšší anglické souteže, vzejde Sovám z pátečního utkání Barnsley – Bolton.