Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vítězové a poražení: Mbappé rozjásal Bernabéu, Old Trafford se tváří na Ten Haga kysele

Kylian Mbappé se za Real Madrid poprvé střelecky prosadil.
Kylian Mbappé se za Real Madrid poprvé střelecky prosadil.THOMAS COEX / AFP
Hlavní světové fotbalové soutěže před sebou mají první reprezentační přestávku, ještě než se však hráči rozprchli do rodných zemí, znovu fanouškům na klubové úrovni přinesli dávky euforie i zklamání. V nové rubrice Livesport Zpráv si pravidelně posvítíme na vítěze a poražené víkendu – zde jsou hlavní momenty toho uplynulého.

Vítězové: Mbappé a jeho trefa

Na novou hvězdu Realu Madrid už pomalu začala doléhat tíže okamžiku. Kylian Mbappé se sice zapsal mezi střelce hned při svém debutu v evropském Superpoháru, v lize však vyšel v prvních třech kolech gólově naprázdno. O víkendu však Francouz "prokletí" prolomil a rozjásal Santiago Bernabéu.

Při první trefě Mbappé těžil ze servisu Federica Valverdeho – před brankářem pak neváhal a s klidem skóroval. O osm minut později se přitom nová hvězda Bílého baletu radovala podruhé, tentokrát po úspěšně proměněném pokutovém kopu. To ostatně utužilo vztahy mezi ním a Viníciusem Júniorem, jenž vyměnil zahrávání penalty za následné objetí.

Před závěrečným hvizdem trenér Carlo Ancelotti Francouze vystřídal a ochozy tleskaly vestoje. Real si došel proti Betisu pro tři body (2:0) a doma znovu zabral – před reprezentační pauzou ideální situace. Mezi vítězi bychom měli Mbappého vídat častěji.

Poražení: Fanoušci Feyenoordu a Ajaxu

Vzhledem k plánované stávce policie, která se měla konat o uplynulém víkendu během některých zápasů Eredivisie, se starosta Rotterdamu rozhodl odložit Klassieker na 30. října. To znamená, že se největší zápas sezony v Nizozemsku bude hrát ve středu večer, což je krajně neobvyklé.

Fanoušci obou týmů si tak budou muset na zápas, který by mohl být rozhodující v boji o titul, počkat. Pokud se tedy nestane něco podobného jako v minulé sezoně, kdy amsterdamský celek skončil 28 bodů za mistrovským PSV Eindhoven.

Vítěz: Ženy z Porta

To, že je ženský fotbal na vzestupu, není realitou pouze ve Španělsku. Příkladem může být Portugalsko, kde se na Estádio Do Drãgao sjelo 30 tisíc fanoušků, aby sledovali prezentaci nově vytvořeného týmu.

A bude se na to dlouho vzpomínat. Hráčky Porta se svým příznivcům odvděčili drtivnou výhrou nad União de Leiria 9:0.

Poražený: Slovan Bratislava

Senzačně se probojovali do Ligy mistrů, hned po oslavách však přišla "mistrovská kocovina" – klub ze slovenského hlavního města prožil historický úspěch a záhy se dočkal ostudné porážky.

Na výhru 3:2 nad dánským Midtjyllandem, která Slovanu vynesla utání proti Manchesteru City, AC Milán či Atlétiku Madrid, se na chvíli zapomnělo. Není divu. Úřadujiící mistři Niké ligy schytali doma debakl 0:5 od Žiliny.

"Možná je dobře, že facka přišla teď. Po reprezentační pauze to všechno v kabině probereme. Ale opět se ukázalo, jací jsme ve Slovanu specialisté na to, že když uděláme největší úspěch, tak pak přijde největší neúspěch," uvedl kapitán týmu Vladimír Weiss mladší.

Vítěz: Lassana Diabaté

Fanoušci Bordeaux nemají příliš důvodů k úsměvům, protože jejich tým, stálice francouzského fotbalu, je v zoufalé finanční situaci a už ani nehraje profesionální fotbal. Klub, který usiluje o postup zpět mezi elitu, dusí dluhy.

První utkání v National 2, až čtvrté nejvyšší soutěže, však přineslo okamžik euforie, když brankář Lassana Diabaté ve 103. minutě vstřelil vyrovnávací gól proti Stade Poitevin (1:1). Stačilo to sice jen na bod, ale pro klub, kterému radost jako taková už dost chyběla, to zajisté byla morální vzpruha.

Poražený: Erik ten Hag

Nizozemský trenér sice nedávno prodloužil smlouvu s Manchesterem United až do roku 2026, ty nejvěrnější z Old Trafford však stále o svých kvalitách nepřesvědčil. Naposledy dali fanoušci nespokojenost výrazně znát po nedělní domácí prohře 0:3 s Liverpoolem.

Ten Hag však nelenil a na tiskové konferenci po zápase obrátil kartu. "Po City jsme vyhráli nejvíce trofejí," hlásil kouč.

United ale nejsou pod jeho vedením ani zdaleka přesvědčiví a pokud chtějí být v Premier League konkurenceschopní nejlepším, musí se zlepšit. Zábleskem v aktuálním ročníku slavné soutěže je pouze hubené úvodní vítězství 1:0 nad Fulhamem, na které však Rudí ďáblové nádlednými dvěma porážkami rozhodně nenavázali.