Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sedm výrazných otisků. Mbappé přepisoval historii PSG i francouzské reprezentace

Mbappé toho už dokázal v kariéře mnoho.
Mbappé toho už dokázal v kariéře mnoho.AFP
Poslední spekulace je pryč, dlouhý příběh končí a Kylian Mbappé se po sedmi letech stěhuje z Paris Saint-Germain. Stále teprve 25letý útočník zanechal v hlavním městě Francie hodně hlubokou stopu, stejně jako se už nyní nesmazatelně zapsal do historie národního týmu.

Šestnáctiletá kometa

AS Monaco pro vrcholový fotbal vychovalo řadu vynikajících fotbalistů a s velkým fotbalem v jeho dresu začínalo i několik skvělých útočníků. Obránce soupeřů budila ze snů jména jako David Trézéguet a Thierry Henry, 2. prosince roku 2015 se k nim pak pomalu začal přidávat i Kylian Mbappé. Ve věku 16 let a 47 dní se stal nejmladším debutantem knížecího celku, když nastoupil proti Caen, o dva měsíce později se v souboji s Troyes stal rovněž nejmladším střelcem.

Už před devíti lety začal Mbappé přepisovat historické tabulky, ve dvou výše zmíněných aspektech v AS Monaco překonal Henryho a po rychlém rozkoukání se začal přidávat pod kotel. V ligovém ročníku 2016/2017 už patřil do základní sestavy, odehrál 44 utkání, nasázel 26 branek a bylo jasné, že stěhování jinam je jen otázkou času.

Nejdražší teenager historie

Spekulace a jednání o transferu na sebe nenechaly dlouho čekat a na drahé útočníky si tehdy brousilo zuby především vedení PSG. Klub z hlavního města investoval 220 milionů eur do Neymara a dalších 35 milionů eur odeslal na účet AS Monaco. Mbappé přišel původně jenom na hostování, které bylo o rok později změněno v přestup a vše vyšlo na 180 milionů eur.

Talent se dnes vyvažuje zlatem a sumě za Mbappého nemůže konkurovat žádný jiný fotbalista přestupující s nálepkou "teenager", i když přemrštěné sumy vzduchem létaly. Z Dortmundu do Barcelony přestupoval Ousmane Dembélé (135 milionů eur), nákladný byl i transfer Joaa Félixe (127,2) a přes sto milionů se loni dostal i Jude Bellingham (103).

Mezi mladíky neměl konkurenci

Vysokou sumu začal Mbappé hodně rychle splácet a jedním z prvních individuálních ocenění se stala Kopa Trophy. Anketu organizuje magazín France Football, vybírá nejlepší mladíky a v roce 2018 byla jeho volba hodně snadná. Mbappé zaznamenal 39 branek, na dalších sedmnáct zásahů svým spoluhráčům nahrál a na hlavu porazil konkurenci. Z obrovské vzdálenosti se mu na záda dívali druhý Christian Pulisic (7+6) a třetí Justin Kluivert (11+5).

O Mbappého kvalitách se na vlastní kůži přesvědčili například v Lyonu, 8. srpna 2018 PSG doma vyhrálo 5:0 a francouzský reprezentant se do listiny střelců zapsal hned čtyřikrát, stačilo mu na to přitom pouhých třináct minut. I díky tomu začal ovládat Ligue 1, na konci sezony se stal nejlepším hráčem soutěže a trůn nikomu nepřenechal ani v dalších třech sezonách.

Mbappé je oficiálně hráčem Realu Madrid, získal také obří podpisový bonus

Nejlepší střelec historie PSG

Za PSG nakonec Mbappé odehrál sedm sezon a ty mu bohatě stačily na to, aby se stal nejlepším střelcem historie klubu. Za záda soupeřů poslal 256 míčů a v tomto směru předčil další známá jména jako Edinson Cavani (200), Zlatan Ibrahimovic (156), Neymar (118), Pauleta (109) nebo Dominique Rocheteau (100).

Úctyhodný je i průměr nastřílených branek za jednu sezonu (35). V tomto případě ovšem zůstane pouze u slova úctyhodný, nikoli rekordní, premiantem v tomto ohledu je Zlatan Ibrahimovic (39).

Mistr světa

Když se Francie v roce 1998 stala mistrem světa, nebyl Mbappé ještě na světě, o dvacet let později nechyběl v nominaci trenéra Didiera Deschampse a nikoho nepřekvapilo, že byl tolik vidět. Za národní tým debutoval o rok a čtvrt dříve, na šampionátu v Rusku nastoupil ke všem sedmi zápasům a konta soupeřů zatížil čtyřmi brankami.

V základní skupině pokořil defenzivu Peru, zbylé tři zásahy si schoval na vyřazovací fázi a jednalo se o důležité branky. V osmifinále řídil postup v přestřelce proti Argentině, trefil se dvakrát a měl velký podíl na výhře 4:3. A nezklamal ani v utkání o zlato proti Chorvatsku (4:2).

Mbappé si do vlasti odvezl zlatou medaili, do kufru si vedle ní přibalil i cenu pro nejlepšího mladého hráče turnaje.

Týmové trofeje

Mbappé je ve svých 25 letech trojnásobným nejlepším fotbalistou Francie, pravidelně vládne pořadí nejlepších střelců a každoročně oslavuje i klubové triumfy. Se spoluhráči z PSG se hned šestkrát stal mistrem Ligue 1, ve své sbírce má čtyři triumfy v Coupe de France, dva v Ligovém poháru a tři v Superpoháru.

Historická mohla být sezona 2019/2020, kterou poznamenala pandemie covid-19. PSG začalo triumfem v Trophée des Champions, samozřejmostí byl mistrovský titul a v červenci k němu přibyly i trofeje za obě domácí pohárové soutěže. Třešnička na dortu mohla přibýt v srpnu, ve finále Ligy mistrů se ale radoval Bayern.

Velký poražený z Kataru

Na mistrovství světa 2018 se trefil čtyřikrát, předloni v Kataru přidal dalších osm zásahů a s dvanácti bude v budoucnosti atakovat historický rekord Miroslava Kloseho, který se na světových šampionátech prosadil celkem šestnáctkrát.

Francie v Asii obhajovala zlaté medaile, ve vyřazovací fázi zdolala Polsko, Anglii i senzaci z Maroka a nejlepší výkon si Mbappé schoval na finále. V souboji nejlepších hráčů šampionátu s Lionelem Messim zaznamenal hattrick, o to větší zklamání představoval výsledek. Gólově ho nikdo ze spoluhráčů nepodpořil, Jihoameričané se prosadili čtyřikrát a titul brali oni.