Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nesouhlasil s vedením Espaňolu, tak klub odkoupí? Braithwaite má v zádech realitní impérium

Braithwaite byl v uplynulé sezoně nejlepší střelec Espaňolu i druhé španělské ligy.
Braithwaite byl v uplynulé sezoně nejlepší střelec Espaňolu i druhé španělské ligy.Profimedia
Bývalý útočník Espaňolu Martin Braithwaite (33) se s vedením klubu z La Ligy nerozešel v dobrém. Nyní seriózně zvažuje koupi většinového podílu klubu, necelý týden poté, co španělský celek opustil. Platy fotbalistů sice bývají velmi štědré, vzhledem k příjmům z byznysů ale pro Dána fungují spíše jako přivýdělek. Tak velkou akvizici si může dovolit hlavně zásluhou svého realitního impéria.

Fotbalovým světem nedávno prolétla zpráva, že Kylian Mbappé koupil Caen, klub z francouzské Ligue 2. Hvězdný křídelník však má jako aspirant na Zlatý míč odpovídající plat, ke kterému od Realu Madrid dostal vstupní bonus v rozmezí 100 až 150 milionů eur. Braithwaite se k podobným sumám musel dopracovat skrze investování. Většina jeho jmění pochází z NYCE Companies, společnosti zabývající se obchodem s nemovitostmi.

Někdejší hráč Barcelony díky ní disponuje majetkem v hodnotě 262 milionů eur (asi 6,6 miliardy korun). Podle magazínu Forbes přitom Braithwaite investoval v roce 2017 asi 776 tisíc eur, nyní firma vlastní 1500 nemovitostí a dalších 500 je "na cestě". Za Espaňol by musel hrát 85 let pod stejným kontraktem, aby této částky dosáhl, jelikož u něj vydělával přes tři miliony eur ročně.

Cena za koupi španělského celku pro Braithwaitea a případné partnery záleží na množství akcií, které by si pořídili. Stačí mu většinové vlastníctví ze základního kapitálu, který činí 127,7 milionů eur (asi 3,2 miliardy korun). Čistá hodnota kádru je přibližně jedna třetina této částky. 

O plánech zkušeného forvarda informoval deník Marca, sám hráč ale vše naznačil při loučení se s fanoušky. "Není to pro mě rozloučení. Společně jsme šli za postupem, dosáhli jsme ho a teď si jdeme pro klub." 

Vrátíme-li se k fotbalu, Dán v minulé sezoně pomohl Espaňolu zpátky mezi španělskou smetánku vstřelením 22 gólů. Ve druhé lize ale původně ani nechtěl být, po sestupu celku z Barcelony usiloval o odchod a dostal se do veřejného sporu s čínským majitelem Chenem Yanshengem. Katalánský tým se v posledních třech letech dvakrát utopil v sestupových vodách a majoritní vlastník čelí hlasité kritice ze stran fanoušků.

Vhled do vztahů s vedením nabídl Braithwaite na začátku léta. "Před rokem mi klub učinil nabídku na prodloužení smlouvy, ta ale byla neuctivá. Uvidíme, jestli vůbec budou chtít, abych tu zůstal. Protože nabídka, kterou mi dali před rokem, dala jasně najevo, že mi nevěří," nezdráhal se vyjádřit veřejně svůj názor.

Ofenzivně laděný fotbalista, jenž pomohl Dánsku kvalifikovat se na letošní Euro, měl nakonec jako nejlepší střelec druhé nejvyšší soutěže ve Španělsku lví podíl na návratu Espaňolu mezi elitu. Následně odešel zadarmo do Brazílie, kde posílil Gremio.

Program La Ligy