Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

LaLiga startuje i s českou stopou. Bude Barcelonu a Real nahánět posílené Atlético?

První El Clásico je na programu na konci října.
První El Clásico je na programu na konci října.Profimedia
Dvěma zápasy odstartuje ve čtvrtek večer španělská fotbalová liga. Nadcházející ročník bude zajímavý i z tuzemského pohledu, jelikož do elitní soutěže zamířili v létě tři čeští hráči. Vedle stopera Ladislava Krejčího (25) také brankář Jiří Letáček (25) a záložník Alex Král (26). Největším favoritem na titul je opět Real Madrid, úřadující mistr navíc přivedl hvězdného Kyliana Mbappého (25) z PSG. Barcelona s mladými talenty rovněž pokukuje po trůnu a do boje se dvěma giganty vstupuje po obměně kádru i Atlético Madrid.

Krejčí se stal historicky nejdražší posilou Girony, která v uplynulém ročníku nečekaně skončila třetí. Spartě za účastníka letošního Eura zaplatila kolem 12 milionů eur. Odchovanec brněnské Zbrojovky ale stihl odehrát jediný přípravný zápas, do dalších pěti kvůli zranění nezasáhl. Jeho čtvrteční debut na hřišti Betisu, kde v minulém roce nastoupil se Spartou v Evropské lize, je spíše nepravděpodobný.

"Předsezonní příprava byla špatná, ne všechny hráče jsme měli k dispozici. Aktuálně nemám jasno o sestavě ani způsobu hry. Takhle před začátkem ligy to není normální. Zranění, hráči startující na Euru, olympijských hrách, pozdní příchody posil... Dělá mi starosti, že jsme netrénovali společně," citoval deník Marca trenéra Girony Míchela.

Letáček zamířil v červenci z Ostravy do Getafe a těší se na konfrontaci s hvězdami. "Když mám zmínit hráče, jako jsou Mbappé, Yamal nebo Griezmann, to jsou světové persony. Doteď jsem je sledoval jen v televizi například při zápasech Ligy mistrů. Zahrát si proti nim bude naprosto senzační," prohlásil pětadvacetiletý gólman.

O rok starší Alex Král se na hostování z Unionu Berlín připojil k nováčkovi LaLigy Espaňolu Barcelona. Tým z katalánské metropole se bude muset v nadcházející sezoně tvrdě prát o udržení mezi elitou.

Největší pozornost bude upřena na Real Madrid v čele s hvězdným Kylianem Mbappém, který se na Santiago Bernabéu stěhuje po sedmi letech v Paris Saint-Germain. Obávaný kanonýr během působení v Paříži sbíral jedno ocenění za druhým. Šestkrát se stal nejlepším střelcem Ligue 1 a v ročníku 2023/24 i Ligy mistrů. Mbappé za PSG nastoupil do 308 soutěžních zápasů, ve kterých si připsal 256 gólů a 108 asistencí.

Bílý balet před nedělním vstupem do španělské ligy na stadionu Mallorky absolvoval ještě středeční finále Superpoháru UEFA proti Atalantě. "Neměli jsme moc času na přípravu, ale vedeme si dobře a to platí i pro Kyliana. Dorazil v dobré formě a přizpůsobuje se," řekl kouč Realu Carlo Ancelotti.

Hlavním vyzyvatelem bude tradičně Barcelona, kde se po odchodu trenéra Xaviho ujal mužstva Hansi Flick. Ten působil v letech 2019 až 2021 na lavičce Bayernu a s bavorským celkem vyhrál sedm trofejí, mimo jiné dvakrát ovládl Bundesligu a jednou i LM, Superpohár UEFA či klubové mistrovství světa. Tradiční rival Realu vkládá do změny na trenérském postu plno nadějí, na předsezonním turné v USA navíc ovládl přátelské El Clásico. Vítězství 2:1 katalánskému celku zajistil nováček týmu Pau Víctor

Katalánci se spolehnout na nadanou mládež. O supertalentu Lamine Yamalovi, který zazářil na Euru, není pochyb, pomoci navrátit se na přední příčku tabulky by měl ale i sedmnáctiletý stoper Pau Cubarsí. Ten se sice teprve v lednu dočkal prvního ligového startu, od té doby ale v sestavě téměř nechyběl a stal se pilířem obrany.

V generálce na zahajovací sobotní utkání ale hráči Barcy podlehli Monaku 0:3. "Nebyl to dobrý zápas. Nedařilo se nám ve věcech, v nichž jsme si předtím v přípravě vedli dobře. Ve Valencii budeme jiné mužstvo," prohlásil Flick.

Program úvodního kola LaLigy.
Program úvodního kola LaLigy.Livesport

Nadvládu dvou španělských gigantů může ukončit Atlético. Zaútočilo na přestupový trh a vyhrálo minimálně již v částce utracené za obměnu kádru. Jen Julián Álvarez, který přestoupil z Manchesteru City, vyšel madridský celek i s bonusy na 95 milionů eur. Atlético přestavělo útok, který opustili Álvaro Morata s Memphisem Depayem.

Společně s Álvarezem bude na hrotu nastupovat Alexander Sörloth, jenž dorazil z Villarrealu, Rojiblancos získali také obránce Robina Le Normanda z Realu Sociedad. Spekuluje se i o dohodě se záložníkem Chelsea Conorem Gallagherem, který v Premier League kraloval statistikám a podílel se na 16 gólech. V jednání je stále přestup Javiho Guerry z Valencie. Ve finálním součtu plánují Los Colchoneros utratit kolem 277 milionů eur, tedy téměř sedm miliard korun.

Nováčky LaLigy jsou Leganés, Valladolid a Espaňol. Vedle duelu Betisu s Gironou ve čtvrtečním úvodním hracím dnu nastoupí také Bilbao proti Getafe.

Program LaLigy