Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Oslnivá kariéra Michaela Owena. Vítěz Zlatého míče, kterého pronásledovala zranění

Michael Owen byl roky tváří Liverpoolu.
Michael Owen byl roky tváří Liverpoolu.Livesport / Odd Andersen / AFP
Liverpool, Real Madrid, Newcastle United, Manchester United a Stoke City. To je seznam všech klubů, za které nastupoval anglický velikán a kanonýr Michael Owen (44). Kariéru ukončil v roce 2013, tak se pojďme podívat na některé vrcholy a pády jednoho z nejproduktivnějších útočníků anglického fotbalu.

Michael Owen se narodil 14. prosince 1979 v Chesteru v severozápadní Anglii jako čtvrté dítě. Jeho otec Terry Owen je bývalý profesionální fotbalista, jehož nejslavnějším působištěm byl Everton. Proto byl Michael v dětství fanouškem právě tohoto celku.

S fotbalem se seznámil v sedmi letech a už o tři roky později sledovali jeho pokroky někteří z předních skautů anglických klubů. Zajímaly se o něj týmy jako Arsenal, Chelsea a Manchester United.

On a rodiče se však rozhodli pro Liverpool, protože Reds zároveň slibovali důraz na jeho vzdělání. Owen tak pokračoval ve studiu na střední škole a Liverpool ho také přesvědčil, aby ve 14 letech navštěvoval školu fotbalové asociace v Lilleshallu.

Owen začal hrát za anglické národní týmy od kategorie do 15 let a překonal několik střeleckých rekordů. Vynikal také v liverpoolské akademii. Po celou tuto dobu navíc absolvoval studium s působivými výsledky.

Navzdory akademickým úspěchům byl přesto jasně předurčen k tomu, aby se stal fotbalistou. První profesionální smlouvu podepsal o čtyři měsíce později, v den svých sedmnáctých narozenin v prosinci 1996.

Vítěz Zlatého míče

Owen debutoval v prvním týmu Reds v květnu 1997 v zápase proti Wimbledonu, do kterého nastoupil jako střídající hráč a okamžitě skóroval.

V sezoně 1997/98 nahradil na pozici klíčového útočníka Liverpoolu zraněného Robbieho Fowlera a s 18 ligovými góly se stal nejlepším střelcem Premier League a byl jednoznačně zvolen nejlepším mladíkem roku.

Díky tomu byl Owen také povolán do národního týmu. Na mistrovství světa ve Francii v roce 1998 byl nejlepším hráčem Anglie a proslavil se po celém světě. Zejména po gólu proti Argentině.

Owen neustále potvrzoval pověst elitního střelce, přestože se mu vracelo zranění podkolenní šlachy. V roce 2001 získal Liverpool pohárový treble (Poháru UEFA, FA Cupu a Ligový pohár) a Owen následně obdržel Zlatý míč.

V roce 2003, ve věku 23 let a 134 dní, se Owen stal nejmladším hráčem, který dosáhl 100 gólů v Premier League (nepřekoná ho ani Erling Haaland, kterému je již 24 let).

Součást týmu Galácticos

V letech 1997-2004 nastřílel Owen za Liverpool celkem 158 gólů ve 297 zápasech. Právě v té době zatoužil po nové výzvě a vyslyšel volání španělského giganta Realu Madrid.

V éře takzvaných Galácticos byl však využíván většinou jen jako náhradník. Owen nakonec v LaLize vstřelil 13 gólů a v následující sezoně se vrátil do Anglie. Ale změnil adresu, nově začal hájit barvy Newcastlu United, a to poté, co Real odmítl dřívější nabídku hráčova bývalého klubu Liverpoolu. 

Ze zranění vznikl právní spor

Sezona 2005/06 měla být pro Owena restartem, aby se dostal do formy pro blížící se mistrovství světa. Plán zpočátku fungoval dokonale a v prosinci korunoval Owen dobré výkony z počátku ročníku hattrickem proti West Hamu United (4:2). Utkání se hrálo v Londýně a osvědčený střelec dosáhl hattricku gólem pravou nohou, levou nohou a nakonec hlavou. U čtvrtého gólu ještě zvládl asistovat Alanu Shearerovi.

Další výlet do Londýna byl však pro Owena hořkosladký, v silvestrovském utkání na hřišti Tottenhamu utrpěl těžké zranění. Po zlomenině kosti v chodidle se musel podrobit operaci.

Očekávalo se, že se na hřiště vrátí koncem března 2006, ale Angličanovi se noha hojila o něco déle. Jeho návrat nakonec přišel koncem dubna, přesto po zápase s Birminghamem City prohlásil, že s nohou ještě není stoprocentně spokojený.

Vynechal poslední ligový zápas sezony a ročník zakončil s pouhými 11 zápasy a sedmi góly. Přesto byl Owen součástí základní sestavy Anglie na MS.

Owen je ošetřován na hřišti poté, co si na MS vážně poranil koleno.
Owen je ošetřován na hřišti poté, co si na MS vážně poranil koleno.JOERG KOCH / ddp images via AFP

Ve třetím zápase skupiny proti Švédsku utrpěl Owen hned zkraje další zranění. Tentokrát byla diagnóza ještě horší – přetržený přední zkřížený vaz v koleni. Ze zranění se zotavoval téměř rok a na hřišti se objevil až v dubnu 2007. Vážnost jeho zranění na mistrovství světa rozdmýchala v Anglii takzvaný spor "klub versus země".

Newcastle požadoval po anglické FA a FIFA odškodnění, klub chtěl, aby organizace uhradily Owenův plat a léčbu za zranění.

Na základě stávajících pojistných ujednání mezi klubem a zemí platily FA a FIFA 50 000 liber z Owenova týdenního platu, který činil 110 000 liber. A to od doby, kdy utrpěl zranění. Celkem tedy šlo o přibližně 2 miliony liber za dobu, kdy nemohl hrát.

Později, v roce 2009, Owen přestoupil z Newcastlu United do jiného velkoklubu, upsal se Manchesteru United. Kvůli přetrvávajícím problémům se zraněními však za Rudé ďábly během tří sezon příliš mnoho zápasů neodehrál.

Naposledy se Owen objevil v sezoně 2012/13 na hostování ve Stoke City, během kterého také vstřelil svůj 150. a poslední gól v Premier League.