Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Část fanoušků Atlétika čeká odpočinek, ultras se kvůli chování nepodívají ani na Letnou

Někteří příznivci Atlétika na hřištích soupeře fandit nebudou.
Někteří příznivci Atlétika na hřištích soupeře fandit nebudou.Alberto Gardin / NurPhoto via AFP
Atlético Madrid se rozhodlo neprodávat některým svým příznivcům vstupenky na příštích pět venkovních zápasů napříč všemi soutěžemi. Reagovalo tak na sankce UEFA a Španělské fotbalové federace (RFEF). Omezení platí i pro páté představení Sparty v rámci skupiny Ligy mistrů, český mistr se s Atlétikem střetne 26. listopadu na Letné.

Rozhodnutí se dotkne majitelů permanentek s místy na dolní jižní tribuně stadionu Metropolitano, kde se obvykle nacházejí ultras. Atlético dostalo po incidentech z 2. října, kdy se při porážce 0:4 v Lize mistrů na hřišti Benfiky chovali fanoušci rasisticky, pokutu 30 tisíc eur a podmíněný zákaz prodeje vstupenek svým fanouškům na příští venkovní zápas pod hlavičkou UEFA. 

Začátkem října RFEF nařídila klubu odehrát následující tři domácí utkání s částečně uzavřeným stadionem, důvodem bylo 29. září a přerušené domácí střetnutí s Realem Madrid kvůli házení různých předmětů na hřiště. Po odvolání soutěžní výbor sankci snížil na jeden zápas.

Za incidenty v madridském derby by však mohl hrozit další trest od vládního výboru pro boj proti násilí, který vyzval k dvoutýdennímu uzavření stadionu Metropolitano a pokutě ve výši 65 tisíc eur. "Všichni musíme velmi vážně a svědomitě spolupracovat na odstranění násilí ze stadionů a sportu obecně. Proto si myslím, že sankce je nezbytná, spravedlivá a přiměřená," řekl novinářům španělský ministr sportu José Manuel Rodríguez Uribes.

Po situaci v derby předložila LaLiga španělské Komisi proti násilí zprávu, v níž podrobně popsala 142 incidentů souvisejících s ultras Atlétika v sezonach 2015/16 až 2022/23. Liga tvrdí, že podá trestní oznámení, ve kterém bude požadovat rozpuštění skupiny. 

"Škody způsobené na reputaci Atlétika a jeho příznivců, z nichž se naprostá většina chovala příkladně, se těžko napravují. Závažnost této situace a odpovědnost za péči o reputaci našeho klubu nás donutily přijmout toto opatření, dokud nebudou identifikováni všichni, kteří se na podobných incidentech podíleli," uvedl klub.

Zákaz se tedy nevyhne ani pátému představení pražské Sparty v ligové fázi Champions League, Letenští přivítají Atlético doma 26. listopadu. Část fanoušků se nepodívá ani na zápasy s Betisem (LaLiga), duel s Unio Esportiva Vic (Copa del Rey), střetnutí s PSG (Liga mistrů) a s Mallorkou (LaLiga).