Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona si cení 17letého Bernala na téměř 13 miliard korun. Šílené? Ne, běžné...

Marc Bernal v dresu Barcelony.
Marc Bernal v dresu Barcelony.Pressinphoto Sports Agency/Alamy / Alamy / Profimedia
Barcelona stanovila výkupní klauzuli talentovaného záložníka Marca Bernala (17) na 500 milionů eur (zhruba 12,6 miliardy korun). Vedoucí tým tabulky španělské fotbalové ligy dnes zároveň oznámil, že s aktuálně zraněným hráčem prodloužil smlouvu do roku 2026 s následnou opcí na další tři sezony.

Barcelonský odchovanec Bernal debutoval v hlavním týmu v zahajovacím utkání ligového ročníku, v němž stačil odehrát jen tři zápasy. Koncem srpna si v závěru duelu s Vallecanem přetrhl přední zkřížený vaz a musel na operaci, po níž nejspíš vynechá zbytek sezony.

"Až do svého nešťastného zranění byl senzací úvodu sezony. Klub je přesvědčen, že je úžasnou investicí do budoucna a tato víra se odráží v dnešní nové smlouvě," uvedli představitelé Barcelony. V ní vylepšili hráči i platové podmínky.

Bernal, přezdíván "nový Busquets" (stejně jako on měří zhruba 190 centimetrů a nosí číslo 28), je nepochybně velkým talentem. Další z produktů slavné klubové mládežnické akademie. Ovšem takové peníze? Je to jen strategie zcela typická pro španělské kluby, kde je výstupní klauzule u každého hráče dokonce povinná. A Barcelona s Realem Madrid si v tomto ohledu hrají vlastní ligu.

Nynějších 500 milionů eur za Bernala je naprosto běžnou záležitostí, podle údajů zveřejněných v červenci by mu stačila sotva na elitní dvacítku. Takový Ansu Fati, který minulou sezonu strávil na hostování v Brightonu a teď v Barce vysedává mezi náhradníky (po zranění), měl v roce 2021 ve svých 18 letech výstupní klauzuli dvojnásbnou...

K čemu vlastně ona částka je? Pokud ji některý zájemce uhradí, může o přestupu jednat napřímo s hráčem a klub klidně vynechat. Španělské velkokluby záměrně stanovují přemrštěné cifry, aby odradily případné zájemce. Spustil to Neymarův přestup do PSG, kdy za něj katarští šejkové zaplatili Barceloně dodnes rekordních 222 milionů eur (tehdy zhruba šest miliard korun).

I proto je Bernalova výstupní klauzule stanovena na víc než dvojnásobek...