Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Mladá Boleslav před branami Konferenční ligy. Po remíze zbrojí proti Paksu s novým trenérem

Mladá Boleslav v úvodním duelu s Paksem na domácí půdě.
Mladá Boleslav v úvodním duelu s Paksem na domácí půdě.Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia
Mladou Boleslav čeká ve čtvrtek v maďarském Paksi rozhodující zápas o postup do fotbalové Konferenční ligy. Do odvety 4. předkola na hřišti úřadujících vicemistrů země jdou po úvodní remíze 2:2 v neobvyklé situaci. Účast v hlavní fázi evropského poháru se po 17 letech pokusí vybojovat s novým trenérem Andreasem Brännströmem (48), který teprve v sobotu nahradil Davida Holoubka (44).

Paks – Mladá Boleslav (19:00 + audiokomentář)

Mladá Boleslav je v pohárech po pěti letech, při předchozích sedmi účastech neprošla přes předkola Evropské ligy. Středočeši v této sezoně vyřadili litevský Transinvest i izraelský Hapoel Beer Ševa a neprohráli ani v úvodním duelu s Paksem. Přesto se vedení klubu po osmiměsíčním angažmá dohodlo s Holoubkem na ukončení spolupráce a novým koučem jmenovalo Švéda Brännströma.

"Jsem si vědom tlaku, který mě v novém působišti čeká, ale jsem připraven na něj reagovat. Toto angažmá beru jako velkou výzvu," uvedl bývalý kouč Mjällby a AIK Stockholm. Naznačil také, jak by se mohlo jeho mužstvo nyní prezentovat. "Vyznávám aktivní kolektivní styl založený na průbojné hře dopředu. Snažím se týmům vštípit kompaktní obrannou formaci s vysokou defenzivní linií."

Úvodní duel v Mladé Boleslavi nabídl divoký závěr. Český tým od 65. minuty po vlastním gólu Ákose Kinyika vedl, v 80. a 85. minutě ale skóre otočili Dániel Böde a Kristóf Papp. V závěru byl vyloučen Bence Lenzsér a z následného přímého kopu vyrovnal v sedmé minutě nastavení Tomáš Ladra. "Jsem rád, že jsme dokázali alespoň vyrovnat a udělat mezikrok k odvetě. Ukázali jsme, že dokážeme hrát až do konce a nevzdávat to. Pro postup uděláme maximum," uvedl mladoboleslavský křídelník Vasil Kušej.

V lepší pozici je soupeř. "Ještě v nastavení jsme vedli, ale soupeř v závěru ukázal kvalitu a zaslouženě vyrovnal. S výsledkem jsem spokojený. Připravovali jsme se na to, že to bude hodně vyrovnaný dvojzápas a že se bude rozhodovat až v odvetě," podotkl trenér Pakse György Bognár. Jeho tým má na domácím stadionu formu, vyhrál tam poslední čtyři soutěžní utkání a v maďarské lize okupuje čtvrtou příčku. Středočeši jsou v domácí soutěži až jedenáctí, hlavně kvůli špatné venkovní bilanci. Na soupeřových hřištích prohráli všechna tři kola...

Mladá Boleslav usiluje o třetí účast v hlavní fázi, ty předchozí si vybojovala v letech 2006 a 2007 v Poháru UEFA. Pro Paks by byl postup historickým úspěchem. Vítěz dvojzápasu navíc získá bonus 3,17 milionu eur (zhruba 79,3 milionu korun).