Los druhého předkola EKL: Baník čekají Estonci, nebo Arméni. Boleslav vyzve Transinvest

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Los druhého předkola EKL: Baník čekají Estonci, nebo Arméni. Boleslav vyzve Transinvest

Aktualizováno
Baník se do pohárové Evropy vrací po 14 letech.
Baník se do pohárové Evropy vrací po 14 letech.Profimedia
Ostrava a Mladá Boleslav se dozvěděly soupeře pro druhé předkolo Konferenční ligy. Zatímco Baník, který se do Evropy vrací po 14 letech, vyzve lepšího z dvojice Tallinna Kalev (Estonsko), Urartu (Arménie), Středočechy čeká při prvním startu v pohárech od roku 2019 litevský Transinvest. Rozhodl o tom středeční los v Nyonu. Slezané si účast vysloužili díky čtvrtému místu z uplynulé sezony, Mladá Boleslav v kvalifikačním utkání o EKL zdolala Hradec Králové.

Největším úspěchem Baníku v evropských soutěžích jsou čtvrtfinále Poháru UEFA (v sezoně 1974/75, dnes Evropská liga), Poháru mistrů evropských zemí (1980/81, dnešní Liga mistrů) a semifinále již neexistujícího Poháru vítězů pohárů (1978/79).

Skupinu evropských pohárů si Baník ještě nikdy nezahrál. V samostatné historii zvládl pouze jediné z šesti předkol. V ročníku 2010/11 nejprve ve druhém předkole Evropské ligy vyřadil gruzínskou Georgii, poté ale nestačil na běloruský Dněpr Mogilev.

Mladá Boleslav se probojovala do pohárové skupiny dvakrát, v obou případech (v sezonách 2006/07 a 2007/08) si zahrála Pohár UEFA/EL. Od té doby pokaždé skončila v předkolech. Naposledy v létě 2019 vyřadila ve druhém předkole Ordabasy Šymkent z Kazachstánu, pak ale neuspěla s rumunským FCSB.

Ostrava s Mladou Boleslaví musí zvládnout tři předkola, aby se dostaly do hlavní fáze, kterou si poprvé zahraje 36 týmů. Největším úspěchem českých mužstev v soutěži jsou čtvrtfinálové účasti Slavie (2021/22) a Plzně (2023/24). Konferenční ligu čeká čtvrtá sezona, UEFA z názvu vypustila slovo Evropská. Baník i Boleslav odehrají první duel 25. července doma, odvetu o týden později na trávníku soupeře.

Česko se po dvou letech vrátí k pěti pohárovým zástupcům. Formát soutěží UEFA projde od nadcházející sezony změnou, nebudou se už hrát ve skupinách, nýbrž jako jedna liga se všemi týmy. Česko nečekaně zakončilo uplynulý ročník na 10. příčce v žebříčku koeficientů, což znamená pro přespříští sezonu jisté místo v hlavní fázi Ligy mistrů. Nadcházející ročník začnou tuzemské kluby rovněž na 10. místě se ztrátou pouhých 0,050 bodu na deváté Turecko a s náskokem téměř pěti bodů na 11. Izrael.