Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta si pořídila novou zbraň. Z Toulouse přichází srbský křídelník Birmančevič

Veljko Birmančevič přišel na Letnou na roční hostování s opcí.
Veljko Birmančevič přišel na Letnou na roční hostování s opcí.@ACSparta_CZ
Úřadující mistr FORTUNA:LIGY hlásí druhou posilu, na rozdíl od Michala Ševčíka (20) zahraniční a pečlivě utajenou. Sparťanský kádr rozšířil srbský křídelník či ofenzivní záložník Veljko Birmančevič (25). Přichází na roční hostování s opcí z francouzského Toulouse, kde strávil minulou sezonu.

„Veljko je dynamický ofenzivní fotbalista, kterého můžeme zařadit do sestavy na křídlo i na podhrotovou pozici,“ přiblížil posilu sportovní ředitel Tomáš Rosický pro klubový web. „V kariéře už nasbíral cenné zkušenosti z předkol i základních skupin evropských pohárů, včetně Ligy mistrů.“

Birmančevič je odchovancem Partizanu, výrazně víc toho ale odehrál za Čukarički, odkud jej na jaře 2021 koupilo Malmö. A právě v kádru dvaadvacetinásobného švédského mistra si udělal největší jméno. S FF získal titul, k němuž pomohl devíti góly a třemi asistencemi ve 28 zápasech.

Birmančevič v dresu Toulouse.
Birmančevič v dresu Toulouse.Profimedia

Zahrál si i Champions League. Malmö postoupilo z prvního předkola do základní skupiny, kde bylo ve společnosti Juventusu, Zenitu a Chelsea. Birmančevič ukončil působení ve Švédsku, kde se hraje systémem jaro-podzim, v září 2022 ziskem národního poháru a přestupem do Toulouse.

Francouzský celek za něj zaplatil čtyři miliony eur (95 milionů korun). V Ligue 1 se ale příliš neprosadil. Zasáhl sice do 25 zápasů, ale ve většině případů –⁠ zejména na jaře –⁠ z lavičky. Do statistik produktivity se v nich nezapsal, ale pět utkání a jeden gól přidal ve francouzském poháru, který Toulouse vyhrálo a získalo první trofej v novodobé historii klubu.

Ve všech svých bývalých působištích nastupoval Birmančevič, jenž má na kontě i tři zápasy v srbské reprezentaci, převážně na levém kraji zálohy. Případně hrál v systému 3-5-2 jeden z hrotů útočného "trojzubce". "Má kvalitní dribling, umí obejít protihráče, zároveň využívá náběhy za obranu," zmínil Rosický.

"Spartu jsem sledoval už dřív, v minulosti odehrála hodně zápasů v Evropě proti srbským týmům. Chci hrát o titul a o Ligu mistrů. Rozhodl jsem se pro Spartu, protože je to velký klub," prohlásila ve videu na klubovém Twitteru nová posila.

Příprava Sparty: Anderlecht i mistr Chorvatska